Monthly Archives: April 2016

hoja v hribe

Pohodništvo, koristi zdravju

Pohodništvo lahko koristi zdravju , če vse potrebno storimo pravilno in zdravo mero razuma.

Zdravju koristnih učinkov, katere nudi pohodništvo, je več kot dovolj. Velja za zelo zdravo obliko gibanja , katera dodatno nudi še druge učinke. Zdravje je pri tem na prvem mestu, saj na splošno velja kot bogastvo številka ena. Učinki seveda ne preidejo čez noč, ampak je potrebna, aktivna, intenzivna in pravilna uporaba vsega kar nam je na voljo. V prvi vrsti je to naša fizična in psihična moč, pomembne pa so še druge sposobnosti. Aktivna uporaba je uporaba na sploh, vendar brez intenzivne in pravilne uporabe učnikov ni. Podobno velja za intenzivnost in pravilnost uporabe. Med seboj so povezani. Aktivna uporaba postane učinkovita z intenzivnostjo in pravilnostjo. Vse pa mora biti v pravi meri in pravem razmerju. Pravo mero nam predstavljajo napori, ki jih zlahka obvladamo in smo naslednji dan ponovno sposobni ponoviti napor. Za dosego pa ni dovolj zgolj ponavljanje aktivnosti, ampak moramo zagotoviti vse potrebno za njeno izvajanje. V prvi vrsti je to hrana in pijača, ki morata biti zagotovljena optimalno pred, med in po aktivnosti. Da pohodništvo lahko poteka naslednji dan, pa potrebujemo dober počitek in regeneracijo. Hrana in pijača sta koristni takrat, ko omogočata vse potrebno. To pa pomeni, da količinsko in kakovostno ustreznost. Količinska ustreznost pomeni, da jo je dovolj, torej ne preveč in ne premalo. Kakovostna pa da jo je moč optimalno izkoristiti in pretvoriti v učinke. Za pohodništvo je pomembno razmišljanje o obremenitvi procesa prebave. Mnogi delajo napake, ker med prehrano uvrščajo hrano, ki obremenjuje prebavo ter nima takojšnih učinkov. S tem lahko postane pohodništvo težava, mnogi zaradi tega tudi odnehajo. Koristneje bi bilo, če bi se o svojih težavah posvetovali s strokovnjaki ali izkušenimi osebami. Za pohodništvo obstaja prehrana, ki nudi tako dobre takojšnje izkoristke kot majhno obremenitev prebave.

Pohodništvo je čudovito.

Irska, zeleni severnoevropski otok

Irska je zeleni otok , ki sodi v skupino Britanskega otočja .

Ozemlje otoka je upravno razdeljeno že skoraj sto let, lastita si ga Irska ter Velika Britanija. Delitev pa ne vpliva na tipično zeleno pokrajino ter podnebje. Bujna zelena rast je posledica padavin ter rasti prijaznih temperatur. Največ padavin ima zahodni del otoka, ki ga obliva Atlantski ocean. Poleg Atlantika otok obdajajo Irsko, Severno in Keltsko morje ter Rokavski preliv. Z padavinami je manj radodaren nižji, centralni del Irske. Med turisti Irska je priljubljena zaradi tipične klime, obilice veličastne narave ter gostoljubnih ljudi. Republika Irska, ki zaseda večino otoka, obsega več kot sedemdeset tisoč kvadratnih kilometrov, na njem prebiva več kot štiri milijone prebivalcev. Severni del otoka pripada Združenemu kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske. Obsega površino več kot trinajst tisoč kvadratnih kilometrov, na njem živi manj kot dva milijona prebivalcev. Glavno mesto je Belfast, šteje četrt milijona prebivalcev v ožjem mestnem središču, urbano območje pa šteje več kot šesto tisoč prebivalcev. Mestne pravice je Belfast pridobil proti koncu devetnajstega stoletja, znan pa je po industriji lanenega platna, vrvarstva, tobaka in ladjedelništva. Mnogim je prav ladjedelništvo najbolj znana dejavnost, saj je v dokih Belfasta bil zgrajen legendarni Titanik. Turisti si lahko izberejo ladjedelnico kot del obiska, mnoge presenetijo nazorno prikazana dejstva povezana z znamenito ladjo kot tudi ladjedelništvom. Glavno mesto Republike Irska je Dublin, šteje pol milijona prebivalcev, metropolitansko območje pa preko milijon prebivalcev. Leži na vzhodni obali ob širokem ustju reke Liffey in velja kot ekonomsko, kulturno in administrativno središče otoka Irska. Zmerna klima in razmeroma malo padavin poskrbi za prijetno vzdušje. Temperature so za naše razmere navdušujoče. Januarja presegajo sedem stopinj Celzija v povprečju, junija pa znašajo manj kot devetnajst stopinj Celzija.

Irska je mnogim slovenskim turistom ostala v lepem spominu zaradi gostoljubnosti, čudovitega naravnega okolja ter zmernega podnebja.

smučanje v avstriji

Avstrija, tradicija odličnosti

Avstrija je tradicija odličnosti smučanja.

Brez dvoma je Avstrija tradicionalno dobra izbira . Organiziran turizem nove dobe je na njenem območju praktično nastal v času, ko je napredek človeka začel ogrožati pri varovanju svojega lastnega zdravja. Takrat so vzniknile ideje, da je potrebno zase nekaj narediti z lastno iniciativo in spremeniti svoj odnos do zdravja. Od takrat do danes je Avstrija v marsičem narekovala razvoj turizma, tako letnega kot zimskega. Sprva je bilo pomembno oditi iz mesta na deželo, ter se naužiti svežega zraka. Ljudem se je mnogih primerih s tem že kmalu povrnilo zdravje, bolje so se počutili. Za bolj obolele so začela nastajati razna zdravilišča, zdravila so bodisi splošno bodisi specializirano. Avstrija je posredno zibelka praktično enakih dejavnosti na slovenskih tleh. V teh organiziranih zdravstvenih pristopih najdemo zametke poudarjanja pomena gibanja. Takrat je bilo to omejeno predvsem na sprehode, postopoma so se vključevale druge, tudi bolj aktivne in intenzivne aktivnosti. S tem Avstrija odličnost zagotavlja na temelju dolgoletnih izkušenj, ki se z vsako sezono posodobijo in kot takšne sledijo trendu odličnosti. Izbrati je mogoče praktično vse, kar si obiskovalec želi. Od krajših obiskov do daljših bivanj, smučišč, ki so namenjena družinskim počitnicam, preko klasičnih smučišč do smučišč za vrhunske zahteve. Krajev oziroma smučarskih centrov je na pretek, vsak je po svoje odličen in poseben, s tem pa bolj primere za točno določene zahteve. Pred odhodom velja ponudbo preveriti, tudi če že imamo izkušnje. Kot rečeno je Avstrija pojem napredka, zato obstaja velika možnost spremembe oziroma prevetritve ponudbe iz pretekle sezone. Vsekakor pa je dobro preveriti ponudbe vse, ki se odpravljajo prvič oziroma se ne morejo odločiti med številnimi ponudbami. Nekateri kriteriji za izbiro so poudarjeni že v sami ponudbi, saj se s tem mnogi ponudniki radi pohvalijo.

Avstrija je dežela, kjer je mogoče uživati v snežnih radostih na tisoč in en način.

http://skifun.si/avstrija/

odpoved v izrednih razmerah

Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi, hude kršitve

Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi je posledica hude kršitve .

V primeru, ko je podana izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi , delovno razmerje ni mogoče nadaljevati. In sicer na način, ki je bil sklenjen, dogovorjen ter formaliziran med zaposlenim in delodajalcem. Način v tem primeru pomeni, da imata tako delodajalec kot zaposleni določene pravice in dolžnosti. Vsak posebej, torej ima delodajalec svoje pravice in dolžnosti, ima pa tudi zaposleni svoje pravice in dolžnosti. Delodajalec in zaposleni morat svoje pravice in dolžnosti izpolnjevati skladno z zakoni, kot tudi z raznimi nepisanimi pravili. Največkrat se izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi naša na kršenje zakona z raznimi dejanji, ki so v njem navedena kot nedopustna. Posega pa tudi na varovanje okolja, kot zdravega in podjetniško uspešnega. Sama izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi namreč z učinki želi preprečiti, da bi se negativni vplivi, ki izhajajo iz nedopustnih dejanj, prenesli na tako ožje kot tudi širše okolje dela. Iz tega razloga je uveljavljena izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi ter se kot takrat razlikuje od redne odpovedi. Razlogi, ki so nedopustni ter škodljivi so od primera do primera različni. Najdemo jih bodisi kot posamezne, kot več skupaj, ali združeni predstavljajo razloge zanjo. Največkrat se izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi izreče zaradi ne izplačevanja plač, nadomestila plače in podobnih denarnih obveznosti, ne zagotavljanje dela, neplačevanje prispevkov za socialno varnost, nevarnih razmer na delovnem mestu, diskriminacije in podobnih razlogov. V takih razmerah preprosto ni mogoče nadaljevati z zadanimi delovnimi nalogam, ampak je odpoved edina možna rešitev. Problem ne gre gledati zgolj ozko, ampak širše. Ena sama kršitev ni nujno problem točno določenega delovnega mesta, ampak predstavlja nevarnost širjenja na drugo delovno mesto ali na druga delovna mesta. Bodisi v isti organizaciji ali v panogi.

Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi je ukrep, ki varuje delovno okolje zdravo in poslovno uspešno.

Več

Tom Tailor, zvest svojemu okusu

Tom Tailor pomeni osebni okus nagrajevati z najboljšim.

Osebni okus je za Tom Tailor pomembna lastnost, zato temu primerno odlične lastnosti niso naključje. Okus v tem primeru pomeni individualno določeno množico lastnosti, ki so med ponujenimi najboljše. Mnogi zato prisegajo na Tom Tailor, saj omogoča med ponujenim izbrati zase najboljše. Nakupi in izbire so od primera do primera različni. Včasih skrbno načrtovani, drugič naključje. V tem primeru to pomeni dobiti modni katalog v roke po pošti ali na kakšne podoben način. Pri skrbno načrtovanem nakupu pa je Tom Tailor velikokrat tudi izhodišče, pogojuje ga dobra izkušnja iz preteklosti. Pri oblikovanju take odločitve je veliko vloženega tako z črpanjem vsega izkušenega v preteklosti, kot tudi spogledovanje z novostmi ter novimi zapovedmi. Mnogim osebam ni vseeno kako izgledajo v družbi, zato je Tom Tailor mnogim tudi vzorec dobrega okusa. Ko izbirajo si pogledajo ponudbo, ter na podlagi tega oblikujejo odločitev oziroma izbiro. Veliko stvari je pri tem novost ter zato dilema. Dobro je pri tem imeti pomoč in oporo, z njo je odločitev na trdnih temeljih. Sodbi čas to možnost omogoča na enostaven in dostopen način. Izberemo kadar imamo čas, nič nas takrat ne obremenjuj, v miru si lahko izberemo Tom Tailor po svojem okusu in željah. Velikokrat pri teh hočeš nočeš pogledamo v svojo garderobo. Zavedamo se, da je pomembno biti v sozvočju z vse, kar že imamo. Včasih je kombinacija starega in novega zelo prijetna. Pa tudi nujna, saj nikakor ne želimo, da bi naša stara ali starejša oblačila ležala na dnu omare, ter po nekaj uporabah ostala pozabljena. Zato je dobro izbrati tudi glede na starejše, vedno dobra odločitev. Pri tem lahko oblikujemo izbiro po logiki ujemanja ali nasprotovanja. Ujemanje stavi na barve, materiale in druge lastnosti, ki se ujemajo s starejšim.

Tom Tailor lahko pomeni dobro izbiro ujemanja z našo garderobno omaro.

prehranski dodatki in kalcij

Kalcij , za zdravo rast

Kalcij omogoča, da je zdrava rast v obdobju odraščanja zagotovljena.

Obdobje odraščanja traja med desetim in dvajsetim letom starosti. V tem času človek izgradi polovico odrasle kostne mase. Za to obdobje je kalcij potreben v povečanih količinah. Z njimi si zagotovimo trdnost kosti v starosti. Poleg kosti je njegov nezanemarljiv prispevek pri ohranjanju zdravih zob, delovanju mišic, sproščanju energije pri presnovi, delovanju prebavnih encimov, prenosu živčnih impulzov. Zagotavljanje ustrezni količin dobimo z ustreznimi viri. Za kalcij pomembni viri so mleko in mlečni izdelki, izdatne količine dobimo v pol trdih sirih, zelje, brstični ohrovt, nekatere minirane vode. Nezadostne količine vplivajo na zmanjšano intenzivnost rasti v otroštvu in puberteti. Znani so tudi vplivi pri nagnjenosti k raku črevesja ter povišanem krvnem pritisku. V telesu se kalcij izkorišča v tankem črevesu. Izkoristek je zelo različen, nanj vpliva predvsem sestava obroka ter starost osebe, ki ga iz jedi izkorišča. Pomembna dejavnika izkoristka sta vitamin D in fosforom. S staranjem se sposobnost izločanja zmanjšuje. Za učinkovito izkoriščen kalcij se je potrebno zavedati zaviralne moči nekaterih snov. Zaviranje od primera do primera različno vpliva na procent izkoriščenost oziroma vnosa koristnih učinkov. Pri vnosu ustreznih količin se je potrebno zavedati tudi značilnosti procesa prebave. V primeru, da bomo pri prehrani upoštevali zgolj kalcij in s tem mislili, da smo zadostili potrebam, se lahko gladko zmotimo. Telo ga mora še zadržati in vgraditi. Proces izkoristka je odvisen od številnih faktorjev. Med pomembne štejemo pro biotične bakterije. Pri vnosu pa se je potrebno zavedati, nekaterih zelo priljubljenih, za nekatere nepogrešljivih sestavin prehrane. Pravi čaj, kava oziroma kofein v njej, alkohol vplivajo na zmanjšanje izkoristka. To velja upoštevati predvsem v primerih, ko potrebujemo ustrezne količine oziroma jih želimo izkoristiti iz zaužitih jedi.

Kalcij je pomemben del dnevnih zahtev organizma, poleg živil, ki so z njim bogata je potrebno pozornost usmeriti na učinkovitost njegovega izkoristka.