Monthly Archives: February 2017

Wellness, zdravo življenje

Wellness je odlična storitev zdravo življenje .

Ponudba wellness centrov je vsakomur koristna zdravilna terapija . Najbolj pomen zdravilne terapije poznajo vrhunski športniki, ki svoje aktivnosti združujejo z njimi. Njim koristne wellness storitve so velikokrat skrite pred kamerami, v ospredju so njihove profesionalne aktivnosti. Njihove profesionalne aktivnosti so tudi velikokrat spregledane velike obremenitve telesa in organizma. Po zaključku profesionalnih aktivnosti, sledi počitek ter obnova zmogljivosti. V wellness centrih ima vsak na voljo čisto vse, kar sicer po končanih aktivnostih potrebujejo vrhunski športniki. Povprečen državljan nima enakih obremenitev kot vrhunski športnik, obremenitve kljub temu negativno vplivajo na njegovo telo in organizem. Zato mu prav tako koristi wellness center, za obnovo zmogljivosti in sposobnosti. V nasprotnem primeru se z nadaljevanjem pretiranih obremenitev lahko povzročajo številne posledice, ki lahko vodijo v resne zdravstvene težave. Za primer si lahko vzamemo tek, ki ga začetniki zmorejo na krajši razdalji. Nadaljevanje največkrat onemogoča bolečina v predelu prsnega koša, kjer se nahaja srce ter razne druge bolečine. Človeka bolečina opominja, da je dosegel visoko obremenitev. Z nadaljevanjem obremenitve se lahko zgodi najslabši in najbolj tragičen scenarij. Ker srce in organizem na splošno ni sposobno zagotoviti ustrezne podpore, zato v svojo obrambo preko možganov zahteva zmanjšanje obremenitve. Ko prehodimo določeno razdajo, se srce vrne v ritem normalnega delovanja, telo in organizem lahko ponovno optimalno oskrbuje. Nič drugače ni s človekom, ki prispe v wellness center. Napori dan za dnem zahtevajo svoj davek, če se pravočasno ne znamo ustaviti, zmanjšati napore ter oskrbeti z potrebno regeneracijo, sami sebi škodujemo. Pogledati velja zgolj pri svojih starših ali drugih starejših generacijah, ter pogledati njihov vsakdanjik. Mnoge osebe morajo za normalno življenje jemati razne medicine, ki njihov organizem ohranjajo v najboljšem možnem optimalnem stanju.

Vprašati se moramo : ali želimo enako usodo, ali je bolje predčasno poskrbeti za regeneracijo v wellness centrih, izboljšati prehrano, gibalne navade in podobno.

Stiropor fasade so med najcenejšimi

Izbira najustreznejšega materiala za izdelavo fasade je zelo pomemben dejavnik, pa naj gre za novogradnjo ali obnovo starejšega objekta. V pestri ponudbi lahko izbiramo med različnimi fasadnimi sistemi. Fasade stiropor so sestavljene iz različnih umetnih mas. Poznamo tudi obloge iz različnih mineralnih voln. Fasade iz mineralne volne so že kar nekaj časa vodilna ponudba na tržišču, čeprav težko konkurirajo cenejšim izvedbam iz stiroporja.

Fasadni sistemi, sestavljeni iz mineralnih voln so priljubljeni predvsem zaradi svoje odlične dimenzijske stabilnosti, prav tako so negorljivi in zagotavljajo odlično požarno varnost. Obenem s svojo paro propustnostjo zagotavljajo zadostno dihanje objekta.

Fasade stiropor so v zadnjih letih začele izpodrivati sisteme iz mineralne volne predvsem zaradi svoje cenovnih ugodnosti, veliko pa je bilo narejenega tudi na razvoju stabilnejših in paro propustnejših elementih. Bistvena prednost stiroporja je zelo enostavna vgradnja. Dimenzije plošč so prilagojene različnim potrebam, prazne prostore pa enostavno zapolnimo z rezanjem. Prav tako je sanacija fasada iz stiroporja pri poškodbah veliko lažja, kot pri sistemih iz mineralnih volne.

Ob tem se poraja vprašanje, ali stiropor res preveč zaduši objekt in se zaradi tega v prostorih pojavlja vlaga. Do tega lahko pride predvsem pri obnovi starejših objektov, kjer so bila menjana tudi okna in vrata, saj starejša okna in vrata slabše tesnijo, tako lahko vlaga prosto prehaja. Zato je pomembno, da prostore vsak dan za nekaj minut dobro prezračimo.

Kako se bomo odločili, je v veliki meri izbira glede na naše zmožnosti in želje. Najboljše je izbrati ponudnika, ki mu zaupamo in nam bo znal pravilno svetovati.

Anglija, jugovzhodni del Otoka

Anglija je južni del otoka Velika Britanija.

Anglija in Velika Britanija se velikokrat mešata in napačno poimenujeta. Velika Britanija je otok v severnem delu Atlantika, predstavlja večino ozemlja Združenega kraljestva in Severne Irske. Anglija je njen južni oziroma jugovzhodni del. Zahodno od nje se namreč nahaja dežela Wales. Severno od dežele Anglija se nahaja Škotska. Za razliko od Walesa, Severne Irske in Škotske nima svojega samostojnega parlamenta. Vodenje Anglije je zaupano vladi Kraljevine Velike Britanije Dežela Anglija je največji in najgosteje naseljen predel Otoka oziroma Velike Britanije. Leži na površini veliki sto trideset kvadratnih kilometrov ter šteje preko petdeset milijonov prebivalcev. Najbolj naseljen del dežele se nahaja na njenem jugovzhodu. To je glavno mesto dežele Anglija, London. Ime izhaja iz rimskega poimenovanja, Londinium. V času rimskega imperija je bil središče rimske province Britanije, kasneje je postal prestolnica Britanskega imperija. Že lep čas pa velja ne le kot prestolnica dežele Anglija ter Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Velja za eno najpomembnejših izobraževalnih, političnih, kulturnih in poslovnih središč sveta. London je razdeljen na več delov, od devetnajstega stoletja s to oznako označujemo metropolitansko območje. City of London ali The City ali Square Mile, pa je oznaka za ožje mestno središče. Nastanek mesta sega v leto petdeset pred našim štetjem, ko so bile zgrajene prve zgradbe na severni brežini reke Temze. Središče rimske province Britanije naj bi postalo v drugem stoletju, po padcu rimskega cesarstva je mesto postopoma propadlo. V sedmemu stoletju so Sasi ustanovili mesto ter središče z imenom Lundenwic. Deveto stoletje so zaznamovali Danci, v desetem stoletju pa so ga napadli Normani. Prelomno za mesto je bilo sedemnajsto stoletje, ko je v požaru zgorela večina mestnega središča. Na začetku osemnajstega stoletja je bil London že največje mesto na svetu.

Anglija je dežela Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.

Dodatne informacije tukaj.

Otroška oblačila, izbira staršev

Otroška oblačila so večinoma konfekcijska oblačila iz različnih materialov.

Staršem otroška oblačila povzročajo kar nekaj dilem, dober nakup je v marsičem drugačen od nakupa oblek za odrasle osebe. Odrasla oseba ima določeno individualno številko oblači, glede na svoje fizične značilnosti. Ta številka se ne spreminja, otroška oblačila so obratno namenjena odraščanju. To pomeni, da mora izbrana velikost oblačila na to lastnost biti pozorna. Danes kupljena otroška oblačila bo lahko otrok v razmeroma kratkem času prerastel, ter ne bodo več nudila enakega udobja, kot ob nakupu. Zato je potrebno pri velikosti imeti v mislih odraščanje ter primerno zahteva izbrati. Podobno dilemo povzročajo otroška oblačila pri materialih, krojih in drugih značilnosti. Odrasla oseba zna sama oceniti, kaj ji ustreza in kaj ji ne ustreza med vsemi lastnostmi. Ter to tudi primerno opisati. Otroška razposajenost velikokrat ni sposobna oceniti, katere lastnosti bolj ustrezajo. Ta ocena je prepuščena staršem, ki otroška oblačila izbirajo in kupujejo. Materiale lahko ocenjujemo po svojih izkušnjah, dodamo pa dodatno skrb za zdravje v obdobju odraščanja ter značilnosti otroškega življenja. Ker se otrok bistveno več gibam, morajo materiali za otroška oblačila skrbeti za idealno telesno temperaturo. Po potrebi morajo biti zračna oziroma biti sposobna odvajati znoj na zunanjo stran oblačil. S tem ima zagotovljeno suho kožo, zmanjšajo se možnosti prehladov ter raznih drugih zdravstvenih težav. Delno se da ta problem rešiti z preoblačenjem, vendar je potrebno otroka o tem podučiti in ga naučiti preznojena oblačila zamenjati s suhimi. Naprednejši tehnični materiali na drugi stran ta problem ne poznajo, saj aktivneje odvajajo znoj na zunanjo stran. Tudi v gibanju ostane otroška koža suha ter s tem preprečujejo tehnični materiali možnost znanih težav. Koža je pri otroku prav tako občutljiva, materiali morajo biti tudi kakovostni in neagresivni na kožo.

Otroška oblačila imajo v času odraščanja izreden pomen, izbira mora biti temu primerno odgovorna.

https://www.nama.si/oddelki/otroci

Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov

Toplotna črpalka je energetska naprava , ki deluje na enostavnem principu.

Iz okolice toplotna črpalka zajema toploto iz toplotnega vira, električna energija pa toploto dvigne na višjo temperaturo ter jo odda v ogrevalni sistem. Ena osnovnih karakteristik je, koliko večjo toploto toplotna črpalka odda glede na prejeto. Druga pomena karakteristika je sama investicija, ki je potrebna za vgraditev ter kasnejše koriščenje. Pri tem je mora biti toplotna črpalka analizirana z drugimi razpoložljivimi energenti. Skupaj z investicijo dobimo okvirni izračun ter lahko tudi učinek investicije v prihodnosti. Zelo grobo in osnovno informacijo glede na investicije, nam da tudi odgovor na vprašanje : kako pogosta je toplotna črpalka v naši okolici. Večja pogostost pomeni, da je investicija smiselna. Najbolj uporabna je taka informacija, ko so tudi druge značilnosti enake. Lahko gre za v obeh primerih novogradnjo na istem območju, lahko je v obeh primerih toplotna črpalka nadomestek ali podpora obstoječi napravi za ogrevanje in podobno. Mnoge pred odločitvijo najbolj ovira misel, da morajo najprej investirati predno jim toplotna črpalka nudi prve koristi. Največja ovira je v primeru, ko imajo ljudje lasten energent. To je največkrat gozd ter ogrevanje na drva. Stroški ogrevanja na sezono so v takem primeru majhni, uporabniki pa poleg tega skrbijo za urejenost svojega gozda in gospodarno ravnanje z njim. V takem primeru je toplotna črpalka dobra odločitev z pogledom v prihodnost. Klasično ogrevanje na drva zahtevajo prisotnost ter časovno prilagodljiv način kot nekateri drugi. V primeru raznih sprememb, ki ne dovoljujejo ali omejujejo prisotnost pri kurjavi, postane tak način manj uporaben kljub lastnemu energentu. Danes so poleg tega profesionalne aktivnosti časovno vedno bolj razpotegnjene preko celega dne, kar ni v prid klasičnemu načinu ogrevanja na drva. Temu primerne spremembe načinov ogrevanja lastnikov gozdov niso redkost.

Toplotna črpalka je sodoben način izkoriščanja razpoložljivih virov za ogrevanje stanovanjskih ali poslovnih prostorov.

http://www.merkur.si/ogrevanje-in-hlajenje/toplotne-crpalke

Holesterol botruje srčno žilnim boleznim

Holesterol je pogosto vzrok za najpogostejše bolezni .

To so srčno žilne bolezni, na katre ima povišan holesterol velik vpliv. Stene žil zaradi povečani ravni holesterola začnejo z njim nasičevati. Kar lahko vodi do povečane možnosti za nastanek srčno žilnih bolezni. Prehrana je za optimalen holesterol več kot pomembna, sprememba prehrambnih navad pa ima tudi druge učinke. Premalo se zavedamo, da je hrana osnova za funkcioniranje človeškega telesa. Predvsem je premalo pomembno ločevanje koristne in nekoristne hrane. Za holesterol je potrebno vedeti, da ga rastlinske maščobe ne vsebujejo. Nadalje je hrano dobro razumeti preko energijske vrednosti ter njene presnove. Energijske vrednosti lahko razumemo podobno, kot druge energente. Vemo, da določena pogonska goriva prinašajo različne izkoristke. Podobno velja za razne druge energente. Napačne predstave so različne, predvsem pa so različno škodljive. Hrane je danes poleg tega na pretek, manj pa jo je za optimalen holesterol. Človek mora pri izbiri hrane odločati tudi od primera do primera različno. Fizičen napor ima drugačne zahteve, kot umski napor. Lačen človeka pa v nobenem primeru ne more dobro delovati. Za holesterol je pomembno, da dnevne obroke razdelimo na več dnevnih obrokov. Veliko te navade nima, največ hrane zaužijejo ob najmanj primernem času. To je zvečer, po končanih profesionalnih obveznostih. Napačnost takega razporeda je večplasten, kaže se v številnih težavah. Največ pozitivnih sprememb bi prinesel že optimalen zajtrk. Pri zajtrku je zanimivo, da tudi večje količine človeku ne škodijo. Ker preprosto vse odvečne količine preko dneva lahko izkoristi oziroma je več možnosti za njihov dober izkoristek. Za optimalen holesterol je pomembno jesti manj mesa, več perutnine brez kože ali ribe. Koristjo tudi sadje, zelenjava, kruh, testenine, krompir, kosmiči ter druga koristna hrana.

Pri pripravi hrane bomo za optimalen holesterol veliko sebi in svojemu zdravju koristnega storili, če bomo dajali kuhanju in dušenju prednost pred pečenjem in cvrtjem.