Monthly Archives: July 2017

Anksioznost, strah ali tesnoba

Anksioznost je občutek negotovosti brez zunanjega razloga.

Z drugo besedo anksioznost imenujemo tudi tesnoba ali bojazen. Spremljajo jo vegetativni pojavi, kot so pospešen utrip srca, pospešeno dihanje, drhtenje ter drugi pojavi. Anksioznost so pogoste psihiatrične motnje, številni bolniki s to motnjo izkuša fizične simptome. Problem zaznavanja bolezni je v aktivnostih obrambnega mehanizma, ki so od primera do primera različni. Vendar je pomembna razlika med dejanskimi ter namišljenimi vzroki. Znani simptomi za anksioznost so motnje spanja, razdražljivost, mišična napetost, težave s koncentracijo, hitra utrudljivost, nemir, vznemirjenost ali zaskrbljenost. Bolezen je kljub pogostosti velikokrat neprepoznana in nezdravljena klinična težava. Anksioznost povzroča interakcija biosocialnih dejavnikov ter genetsko dovzetnostjo. Pojavljajo se pri bolnikih vseh starosti, tako otrocih, kot pri starejših osebah. Motnje se pojavljajo pri obeh spolih, ženske so nekoliko bolj dovzetne. Statistika kaže, da prizadenejo več kot desetino svetovne populacije. Anksioznost se zdravi z psihoterapijo ali z zdravili. Kognitivno-vedenjska in vedenjska terapija sta dokazano učinkoviti. Zdravila za anksioznost so antidepresivi, v novejšem času se uveljavljajo zaviralci ponovnega privzema serotonina. V primerjavi s starejšimi tricikličnimi antidepresivi so varnejši in lažji za uporabo. Na drugi strani so triciklični antidepresivi dokazano učinkoviti pri zdravljenju nekaterih anksioznih motenj. Antidepresivi so se izkazali za učinkoviti v nadaljevanju zdravljenja. Odločitev o poteku zdravljenja je sprejeta na podlagi ocene bolnikovih ciljev, ravni patologije ter po opravljenem pogovoru z bolnikom. Na uspešnost zdravljenja vpliva resnost diagnoze, stopnjo podpore okolice, raven delovanja pred nastopom simptomov, sposobnostjo upoštevanja nasvetov zdravnikov glede jemanja zdravil ali glede psihoterapije. Zdravljenje se lahko uspešno začne že z obiskom zdravnika, saj ta lahko oceni težave že na podlagi njihovega opisa. Bolniki niso sposobni sami sebe prisiliti, da bi se počutili bolje. Okolica se mora zavedati, da bolniki samostojno težav ne morejo rešiti, čeprav se jih lahko zavedajo.

Anksioznost so najpogostejše psihiatrične motnje, ki se kažejo na različne načine. Več lahko preberete v članku Depresivnost in anksioznost kardiovaskualrnih bolnikov.

Digitalni marketing, trženje prek spleta

Digitalni marketing koristi za dosego poslovnih ciljev spletno oglaševanje in splet na splošno.

Digitalni marketing se je začel uveljavljat s pojavom spleta ter z njim rastel, se širil in spreminjal. Rast nam med drugim kažejo spletne strani, ki so bile pred dvema desetletjema redkost. Danes imamo obilico spletnih strani, na njih so različne spletne vsebine z veliko dnevnimi obiskovalci. Zato je splet postal odlična osnova za spletno trženje in druge tržne aktivnosti preko spleta. V osnovi zato digitalni marketing ni nič novega, zgodila sta se je zgolj prenos in prilagoditev. Osnovno pravilo trženja je za digitalni marketing enak klasičnemu trženju. Potencialnemu kupcu storitve ali izdelka mora biti omogočen nakup ter po potrebi tudi poprodajne storitve. V primerjavi s klasičnim trženjem ima digitalni marketing tako prednosti kot tudi pomanjkljivosti. Poglavitna prednost je poenostavitev vsega kar je potrebno za uspešno trženje blaga in storitev. Ker obstaja digitalni marketing v virtualni obliki ne potrebuje prodajnih, skladiščnih in drugih prostorov, odpade tudi cela vrsta drugih stroškov. V nekaterih primerih je digitalni marketing zgolj posrednik med proizvajalcem in kupcem. Zato gre lahko blago od prodajalca direktno do kupca. S tem se poenostavi celoten proces ter nudi možnost številnih dodatnih prednosti. Slabost takšnega načina trženja je v sami virtualnosti, ki je ovira pri prodaji določenih izdelkov. To so izdelki, ki jih kupec pred nakupom želi videti, otipati, preizkusiti. Ker je nakup povezan z dostavo na dom to pomeni največkrat vsaj dan zamika med spletnim nakupom ter prejetjem naročenega blaga. Zaradi takšnih ovir veliko ponudnikov uporablja digitalni marketing skupaj s klasičnim načinom trženja. Kupec se nato odloči ali bo blago kupil preko spleta ali na klasičen način v trgovini. Obstaja tudi vmesna možnost, lahko bi rekli kombinacija digitalnega in klasičnega trženja: blago kupec naroči preko spleta ter ga prevzame v trgovini.

Digitalni marketing je način trženja blaga in storitev. Poučne vsebine o digitalnem marketingu si lahko preberete na naslednji povezavi.

Kolesarski števec za analitiko vašega napredka

Ste kdaj opazovali kolesarje in se spraševali kako hitro vozijo? Hitra vožnja s kolesoma ni možna povsod. V kakšnih hribi je za navadne kolesarje izredno težko povečati hitrost, razen če je kakšen velik spust, vendar je to lahko zelo nevarno. Mestno kolo je prav tako kolo, s katerim ne moremo iti blazno hitro. Na katero kolo pa je potem vredno namestiti kolesarski števec? Kaj pa cestna kolesa? Ta so namreč zgrajen za hitrostno vožnjo. In namestitev števca zaradi hitrosti je nekako najbolj smiselna na teh kolesih.

Se števec uporablja samo za merjenje hitrosti

Res pa je, da kolesarski števec še zdaleč nimamo zgolj zaradi hitrosti. To je en faktor, kaj pa vsi tisti, ki se ne peljejo hitro oziroma jim hitrost ni pomembna? Zato je pravi namen kolesarskih števcev predvsem v merjenju razdalje, opravljene dolžine, in da, tudi v merjenju hitrosti. Čeprav je pri slednji bolj zanimiva povprečna hitrost kot pa trenutna. Zato lahko rečemo, da je števec obvezna kolesarska oprema, vseh tistih, ki se s kolesom vozijo večkrat oziroma bolj pogosto. Na primer, če se vozite v službo, se odpravljate na kolesarsko potovanje in podobno. Če se zgolj vozite malo naokrog, potem kolesarski števec ne pride do izraza. Razen, če vas zanima kako hitro se vozite tisti trenutek. Kar pa po navadi ni tako ne zanimivo ne vznemirljivo. Če pa tekom leto pridno zbiramo podatke, na koncu pa naredimo analizo, ki nam bo povedala koliko kilometrov smo prevozili in kakšna je bila povprečna hitrost, no, to pa je potem vredno hvale. Kolesarski števec potem popolnoma izkoriščamo za tisti pravi namen.

Čevlji so zahtevna in odgovorna izbira

Čevlji so odgovorna izbira ter hkrati zahtevna izbira.

Čevlji nas pogosto postavijo v resno zagato, ko izbiramo že po zelo preprostih načelih in lastnostih. Številka čevljev je tipičen primer pogostih dilem, ko se obišče prodajalna obutve z namenom nakupa novega para čevljev. Zmedo v prvi vrsti povzročajo proizvajalci, nadalje sami uporabniki, najdejo pa se tudi zelo različne zahteve in nameni. Čevlji pri proizvajalcih nastanejo po točno določenih proizvodnih postopkih, pri katerih se uporablja točno določna oprema. Točno določeni proizvodni postopki in točno določena oprema pomeni, da so čevlji enega proizvajalca v marsičem drugačni od čevljev drugega proizvajalca. Čeprav so čevlji v obeh primerih teoretično enake velikosti oziroma imajo enako oznako velikosti. Vsak proizvajalec namreč uporablja drugačno izhodišče, za določitev velikosti obutve. Hkrati pa so tudi čevlji različni v podrobnostih. Zato so nam čevlji določenega proizvajalca kot uliti, čevlji iste velikosti drugega proizvajalca pa bodisi preveliki ali premajhni. Nadalje ima vsak človek edinstveno stopalo, način hoje, različne namene in podlage uporabe. Zato se pogosto izbira obutev točno določenega proizvajalca rutinsko, ker smo iz izkušenj prepričani v največjo primernost našemu stopalu ter drugim osebnim lastnostim. K takšni izbiri pa hkrati pripomorejo slabe izkušnje z drugim proizvajalcem ali z drugimi proizvajalci, katerih čevlji nam povzročajo številne težave. Sam namen in zahteve uporabe so dodatno od primera do primera različne. V poletni sezoni najverjetneje ne bomo uporabljali debelejše nogavice, zato je potrebno razmišljati o temu primerno manjši toleranci velikosti. Obratno pa pozimi računamo z uporabo debelejših nogavic, v takem primeru velikosti čevlja dodamo ustrezno toleranco. Obutev uporabljamo tudi v zelo različne namene. Uporaba v protokolarne namene je nekaj drugega kot uporaba pri profesionalnih, prostočasnih ali hobi aktivnostih. Pri tem ne gre zgolj za razlike v zunanjosti, ampak predvsem za različne obremenitve in gibe stopala.

Čevlji zahtevajo veliko razmisleka predno najdemo idealen par obutve za izbrano priložnost. Preverite našo ponudbo.

Botox, mišični relaksant

Botox je estetski poseg, ki učinkuje na obrazne mišice osebe.

Botox je okrajšava za mišični relaksant. Uporablja se na področju nevrologije za blaženje prekomernega krčenja mišic. Mišični spazmi oziroma nevrološka obolenja zahtevajo večje količine mišičnega relaksanta za dosego želenih učinkov. Uporablja se tudi za preprečevanje prekomernega znojenja rok, področji pod pazduhami in stopal. Javnosti pa je botoks najbolj znan po uporabi v kozmetične namene oziroma sredstvo za estetsko terapijo zmanjševanja gubic na obrazu. V pogovoru se nadalje se je s tem v zvezi oblikovala cela vrsta raznih besed in povezav, ki se tičejo področja pomlajevanja obraza, estetske terapije ter raznih drugih področji. Botox se je najprej začel v estetskih terapijah začel uporabljati na drugi strani Atlantika, postopoma pa je začel prodirati na staro celino ter na druge kontinente. Danes je botoks najpogostejša estetska terapija, trendi pa kažejo na vedno večje število terapij. Poglavitna razloga za naraščajoči trend sta družba in tehnika. Družba danes daje poudarek na uspešnosti in odličnosti, ključni pomen za uspeh pa ima videz človeka. Osebe z mladostnejšim videzom v primerjavi s svojimi vrstniki so deležni večjega odobravanja že ob prvem pogledu pred tem neznanih oseb. Poleg obraza, na izgled vplivajo tudi drugi deli telesa ter splošen izgled. Tehnika vpliva na naraščajoči trend števila estetskih terapij preko raznih naprav za prenos in ustvarjanje slike. Natančnost podobe je danes bistveno večja v primerjavi z desetletjem. Zato so danes mnogi posnetki izpred desetletja praktično negledljivi, podobe oseb na današnjih posnetkih pa bistveno bolj ostre in natančne. Posledično je ustvarjena osnova za bistveno drugačne kriterije ocenjevanja. Zato tudi ne preseneča dejstvo, da je beseda botox izkušnja mnogih znanih oseb tudi na geografsko manjših in globalno praktično neznanih področjih.

O tem kako je se je določena znana oseba odločila za botox ali kakšno drugo estetsko terapijo beremo praktično dnevno v raznih medijih.

Razvajanje v dvoje je dobra sprostitev

Razvajanje v dvoje vključuje vse kar dobra sprostitev zahteva.

Za razvajanje v dvoje je potrebna čudovita narava in naravno okolje ter kakovostna gostinska, turistična in kulinarična postrežba. Pomladno razvajanje v dvoje dodatno vključuje dve nočitvi v dvoposteljni sobi, raznolik zajtrk za dober začetek dneva ter zajtrk za razvajanje v dvoje v sobi, večerjo s pestrim izborom regionalnih jedi, romantično večerjo v dvoje v soju sveč, kopanje v bazenu hotela Planja, vstop v savne Wellness centra Planja, razvajanje v kopelih z meliso in kozarcem penine ali sproščujočo masažo v Wellness centru Planja ter pozen odhod do štirinajste ure na dan odhoda. Hotel Planja je sodoben hotel s štirimi zvezdicami, ter je pametna izbira za aktivni oddih, sprostitev ali poslovno srečanje. Zato ponudba pomladno razvajanje v dvoje v hotelu Planja sploh ni presenečenje. Hotel v osrednjem hotelskem kompleksu na Rogli nudi možnost uživanja v wellness centru. Wellness center Planja je pravi gorski wellness, namenjen je sprostitvi posameznikov, parov in družen. Obiskovalcem so namenjeni različni programi, razvajanje v dvoje kot rečeno vključujejo kopanje v bazenu, kopeli ter sproščujočo masažo. Vendar je to zgolj del ponudbe. Obstaja tudi možnost uživanja v savnah, poljubno izbrati nego telesa in obraza ter razne druge ponudbe wellness centra Planja. Ponudba savn wellness centra Planja je popolna, izbirati je možno finsko, parno, infrardečo in karbonsko savno. Sprostitev je mogoče nadgraditi z uživanjem na razširjenem počivališču s senenimi ležišči. Za ljubitelje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi je Rogla več kot idealno mesto v vsakem letnem času. Pomladno razvajanje v dvoje stavi predvsem na uživanje gorske planote v pričakovanju poletja. Vse kar smo v dolini že doživeli, lahko ponovno doživimo na nadmorski višini preko tisoč petsto metrov. Zaradi značilnosti podnebja, pa je naravno dogajanje na Rogli bolj intenzivno in zanimivo doživetje.

Razvajanje v dvoje je izkušnje vredno doživetje na Rogli.