Monthly Archives: December 2017

V katerih živilih se nahajajo proteini?

Proteini se nahajajo v številnih živilih, od njih je zelo odvisno zdravo življenje človeka.

  • Z njimi je omogočena optimalna biomasa, skrbijo za celično presnovo ter imajo številne druge funkcije. Beseda proteini ne pomeni nič drugega kot beljakovine.
  • Izraz beljakovine izvira iz zgodnjih poizkusov jajčnega beljaka v osemnajstem stoletju, v tridesetih letih devetnajstega stoletja se je prvič uporabil izraz proteini.
  • Človeška prehrana mora zagotavljati njihovo optimalno količino, saj jih telo ni sposobno sintetizirati.
  • Proteine lahko vnesemo tudi v obliki prehranskih dodatkov (whey, izolat….)
hrana bogata s proteini

živila, ki vsebujejo veliko beljakovin

Človeškemu telesu je potrebno prisluhniti

Fizična aktivnost in drugi dejavniki določajo količino, pri kateri so proteini v optimalnem razmerju. Različne fizične aktivnosti dodatno dajejo prednost določenim živilom, v katerih se nahajajo beljakovine. Proteini so prisotni tako v mestu, kot v ribah ali zelenjavi. Kaj nam najbolj koristi je preprosto najbolje preizkusiti. Pri tem je pogosto potrebno radikalneje poseči v svoje prehranjevalne in druge navade.

Če so za zajtrk navajeni določenih živil, rezultati prehranjevanja pa niso optimalni, je treba preprosto preizkusiti alternative. Izbira alternativ je lahko poljubna, lahko pa so proteini določeni na strokovni podlagi ali na podlagi referenc. Strokovno podlago nam nudijo različni viri, najdemo jih tudi na spletu. Reference so osebe, katere po našem prepričanju in izkušnjah nudijo dober zgled. To so lahko naši poklicni sodelavci, ljudje, ki opravljajo enake ali podobne naloge ali na drugih osnovah izbrane reference.

Zelo dobra referenca je tudi telo, ki preko znakov kaže na optimalne količine ali odklone. Ko so proteini pod zahtevami telesa, se pomanjkanje kaže na koži, nohtih, pogostih poškodbah ter na razne druge načine. Včasih je potrebno tudi prisluhniti telesu, vendar z veliko mero razsodnosti. Človeški možgani so sposobni ustvariti občutek potrebe, po določenem živilu. Vendar je to lahko dejanska potreba po živilu, ali pa potreba po užitku preko prehranjevanja. Proteini s tem ne bodo optimalno vneseni, namesto tega lahko nastanejo razne dodatne težave, kot je povišana ali prekomerna telesna teža.

Nike čevlji so tradicionalna izbira rekreativcev in športnikov

Nike čevlji za tek ali druge športne aktivnosti so tradicionalna izbira številnih bolj ali manj ambicioznih rekreativcev ter športnikov. Nekateri Nike čevlji tudi nosijo ime znanih vrhunskih športnikov, prenekateri vrhunski športnik tudi sodeluje pri razvoju.

Izkušnje vrhunskih športnikov so pomemben vir informacij

Razvojni oddelki proizvajalcev športne obutve in druge športne opreme so vez med uporabniki in vrhunskimi športniki. Na ta način nastanejo tudi praktično vsi Nike čevlji. Vrhunski športniki imajo sicer nekaj privilegija, saj so njihovi Nike čevlji do potankosti prilagojeni njihovim fiziološkim lastnostim ter individualnim zahtevam. Oblika stopala je izmerjena povsem natančno z lasersko tehnologijo. Pri tem ne gre za noben prestiž, ampak nujno zlo vsakega razvojnega procesa. Tako oblikovani Nike čevlji se nato pod obremenitvijo športnika izmerijo v vseh pomembnih parametrih. Če ne bi šlo za natančno meritev stopala, bi posledično bili Nike čevlji vrhunskih športnikov ocenjeni z približkom. Kar pomeni tudi temu primerno manjšo natančnost in uporabnost pridobljenih informacij.

nike

Čevlji in superge Nike

Artikli v prosti prodaji sicer niso tako individualno prilagojeni uporabniku, tudi čisto vseh lastnosti ne moremo pričakovati. Vendar je na podlagi številnih preizkusov, testiranj in merjenj, možno iz generacijo v generacijo izboljševati Nike čevlje in drugo opremo. Med drugim se to kaže v inovacijah, ki jih proizvajalec niza iz generacijo v generacijo. Inovacije se kažejo v posameznih delih čevlja, kot so uporabljeni materiali, teža, podplat, blaženje, vložek in raznih drugih lastnostih. Pri izbiri novih modelov je podpora vrhunskih športnikov pri razvoju tudi eden od razlogov za zaupanje novostim. Zaupanje novostim je od tekača do tekača zelo različno. Nekateri novostim zaupajo v smislu takojšnjega nakupa novostim. To še ne pomeni nujno, da jim povsem zaupajo. Se pa radi o novostih na lastni koži prepričajo ter ne verjamejo raznim čenčam. Nasprotje so tisti, ki prisegajo na preizkušene lastnosti, njihova bodo predvsem Nike čevlji enaki ali podobni starejšim oziroma tistim v uporabi.

Tekaška oprema za vse okuse in želje

Tekaška oprema je skupina artiklov namenjenih tekaški aktivnosti. Tekaška oprema je lahko zahtevna ali nezahtevna investicija. Vse je odvisno od izhodišč, dejavnikov ter nenazadnje samega investitorja.

Nezahtevna in zahtevna investicija tekača

Zahtevna investicija postane tekaška oprema z nabiranjem kilometrov ter večanjem ambicij. Več pretečenih kilometrov predstavlja poleg večjega števila užitkov tudi povečano število skrbi in drugih negativnih posledic. Najbolj zahtevna investicija je tekaška oprema za tiste, ki bi z eno samo investicijo nadomestili več drugih. Pogosto govorimo o kompromisih, ki pa nas lahko veliko stanejo. Najbolj osnovna tekaška oprema so tekaški copati, hkrati tudi pogosto zelo zahtevna investicija. Tekač bi rad z nakupom para tekaških copat pridobil osnovno opremo za tek po različnih podlagah, v različnih letnih časih ter v drugih različnih pogojih. Tek po različnih podlagah z enim samim parom tekaške obutve je lahko zelo nevaren, saj tvegamo zdravje. Slabe lastnosti take izbire so možen slab oprijem z podlago, slabo blaženje, premalo zaščite pred mokroto, mrazom in drugimi zunanjimi vplivi in podobno. Kakšne poškodbe, bolezni in druge posledice lahko staknemo si lahko predstavljamo. Zato različnim pogojem prilagojena tekaška oprema ne sme biti razumljena kot zahtevna investicija, ampak investicija v zdravje tekača. Ima pa tudi zelo praktične razloge. Tek po mokri podlagi lahko dodobra premoči obleko in obutev, naslednji dan velikokrat prav pride rezervna tekaška oprema. Če imamo premočene tekaške copate za asfalt, izberemo gozd ali drugo podlago ter njim primerno tekaško obutev. Lahko se zgodi tudi obratna situacija, pomembno je, da nimamo skrbi s sušenjem opreme. Dodatno se investicija lažje upraviči, če se tekaška oprema uporablja tudi v druge namene. Lahke tekaške vetrovke so prijetne tudi za različne druge priložnosti, odlikuje jih lahkotnost, dobro zračenje, kakovostna izdelava in podobno. Enako kakovostna izdelava in ostale lastnosti pridejo prav, ko se druga ali na splošno tekaška oprema uporablja v alternativne namene. Pestro opremo tekaške opreme, si lahko ogledate tukaj.

Darila za ženske naj bodo posebej izbrana

Ženske so že same po sebi zahtevna bitja. Vsaj tako menijo moški. Še posebej so zahtevne pri izbiri daril. Ko praznujejo svoj rojstni dan ali kaj podobnega, včasih res ne vemo, s čim bi jim lahko še ustregli. Nakupa v naglici si takrat ne smemo privoščiti, ker morajo biti darila za ženske posebej izbrana. Vsaka prava ženska namreč ve, kako zelo se je kdo potrudil pri izbiri ter nakupu darila. Lahko pa tudi najbolj izkušene ter pretkane ženske kaj hitro prenesemo naokrog. To pa nam seveda omogoča kdo drug kot pa internet ter nakupovanje po njem. Izbira darila ter nakup nam vzame le nekaj minut. Ponudba je namreč tako bogata, da lahko v izjemno hitrem času najdemo primerna darila za ženske.

Continue reading

Elegantne obleke pozitivno vplivajo na podobo človeka

Elegantne obleke vedno pozitivno vplivajo napodobo človeka. Večina ima sicer raje casual kot elegantne obleke. Casual oblačila nam dajejo občutek svobode in sproščenosti, vendar so primerne zgolj za njim primerne namene in dogodke. Kako pomembne so v primerjavi z njimi elegantne obleke ni težko ugotoviti. V odnosu do javnosti elegantne obleke vedno poskrbijo za čisto drugačno obravnavo.

Neznane osebe vedno ocenjujemo po videzu

Neznane osebe v poslovnem odnosu vedno ocenjujemo na prvi pogled. Nobena skrivnost ni, da elegantne obleke takoj pričarajo videz pomembnejše osebe z višjo izobrazbo ter bolj odgovornimi profesionalnimi nalogami. Obleke seveda niso dovolj, pomembni so tudi čevlji, modni dodatki, pričeska in na splošno urejenost osebe. Kdor se enkrat navadi uporabljati elegantne obleke ter njim primerno obutev, modne dodatke in ostalo, se od jih ne bo nikoli ločil. Četudi gre za manjši opravek na banki, pošti ali kakšen podoben opravek, jih bo imel vedno na sebi. Nobena skrivnost ni, da vsakemu človeku prija pohvala ter posebno pozorna obravnava. Povsem druga zgodba je v poslovnem svetu ter drugih okoljih, kjer veljajo pravila oblačenja. V poslovnem svetu sta pogosti prefinjena, elegantna podoba ter formalna podoba. Prefinjena, elegantna podoba se označuje z business elegant, formalna pa z business formal. Slednja je nižja raven, za moške prepisuje temno, manj strogo poslovno obleko z kravato umirjenih barv. To so temno siva, črna ali temno modra barva. Ženskam zapoveduje eleganten enobarvni kostim, ki sega do kolen, ko se ženska usede. Moška obutev je v tem primeru klasični, kakovostni čevlji na vezalke. Za ženske so primerni spredaj zaprti salonarji s srednje visoko peto. Višja raven zahteva za moške najboljšo poslovno obleko iz garderobne omare, za ženske pa obleko ali krilo do kolen ali kakšen centimeter nižje. Primerna obutev so zaprti čevlji, pri moških na vezalke z čim manj vidnimi šivi. Elegantne obleke niso izključno poslovno oblačilo.