Monthly Archives: January 2018

Velika Britanija, otok med Severnim morjem in Atlantikom

Velika Britanija je evropski otok, ki ga oblivata Atlantski ocean ter Severno morje. Otok Velika Britanija je deveti največji otok na svetu ter tretji globalno najbolj poseljen otok. Na otoku prebiva preko šestdeset milijonov prebivalcev, ozemlje otoka je razdeljeno med tri dežele. Anglija leži na jugu, Škotska na severu, zahodni del pripada Walesu. Velika Britanija je ozemeljsko največji del Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Kot ime pove, pod Združeno kraljestvo spada tudi severni del otoka Irska ter štirinajst Britanskih čezmorskih ozemelj.

Značilna ulica v Veliki Britaniji

Anglija je največji in najbolj gosto poseljen del Otoka

Po velikosti in poseljenosti sledi Škotska, Walles zaseda manjši del otoka Velika Britanija, po površini je primerljiv s Slovenijo. Šteje pa več prebivalcev, preko tri milijone. Anglija šteje petinpetdeset milijonov prebivalcev, Škotska pa pet milijonov. Otok Velika Britanija naseljujejo potomci Keltov in Vikingov ter drugi prišleki, pomemben del zgodovine na otoku je ustvaril Rim oziroma Rimski imperij. Današnjo prestolnico London so leta petdeset ustanovili Rimljani, takratno naselbino so poimenovali Londinium. Locirana je bila na severni brežini Temze, v drugem stoletju našega štetja je postala prestolnica rimske province Britanije. Ostanki Rimske prisotnosti so v Londonu še danes prisotne, rimsko obzidje oziroma njegovi ostanki so vidni s prostim očesom. Še več pa je arheoloških ostankov, tako rimskega kot tudi drugih odboji mesta. S propadom Rima se začne tudi propad rimskega Londona, v sedmem stoletju si središče postavijo Sasi. Sledijo burna obdobja menjave oblasti, osvajanj, požarov, v osemnajstem stoletju kljub burni zgodovini London postane največje mesto na svetu. Velika Britanija je doživljala burno zgodovino tudi na drugih koncih otoka. Prestolnica ni bil vedno London, ampak so si jo včasih oblastniki izvolili imeti kje drugje. Podobno je Velika Britanija gospodarski razvoj in razcvet doživljala tudi zunaj meja prestolnice. Manchester nosi naziv prvega industrializiranega mesta na svetu, kljub upadu industrijske dejavnosti še vedno ostaja pomembno gospodarsko središče otoka Velika Britanija. Ali vas mikajo počitnice v Veliki Britaniji? Vsekakor si oglejte ponudbo na spletni strani agencija-oskar.si.

Hujšanje v trebuh izboljša videz telesa

Hujšanje v trebuh izboljša videz telesa ter ima velik vpliv na izboljšanje zdravstvenega stanja. Za učinkovito hujšanje v trebuh je potrebno doseči zmanjševanje maščob.

Podkožna in visceralna maščoba

Podkožna maščoba najbolj vpliva na učinkovito hujšanje v trebuh. Njena težava je v tem, da prekriva mišice. Visceralna maščoba obdaja notranje organe ter predstavlja tveganje za človekovo zdravje. Izloča vnetne spojine ter s tem poveča tveganje za nekatere bolezni. Preveč visceralne maščobe označujemo z terminom visceralna debelost. Učinkovitih je več različnih pristopov, zelo koristno je širše poznavanje težave. Maščobne zaloge lahko človeško telo porabi kot gorivo ter tako pospeši hujšanje v trebuh. Dodatno imajo maščobne celice lahko nekoristne snovi, katere je sposobno človeško telo po naravnem procesu odstraniti iz telesa. Učinkovito hujšanje v trebuh v tem primeru zgolj motivira tisto, kar je človeško telo sposobno samo narediti. Človeško telo seveda to ne bo storilo samo od sebe. Učinkovitost lahko dodatno povečamo, če se odločimo za strokovno podprto hujšanje v trebuh. Gre za podobna načela, kot jih poznamo na raznih drugih področjih ter imamo na voljo samostojno ali strokovno izvedbo. Samostojna izvedba je največkrat amaterska, strokovna pa profesionalna. Razlika je predvsem v dejstvu, da strokovna izvedba prinese več učinkov z manj vložka. Učinek je v tem primeru zmanjšan obseg trebuha ter posledično lepša postava in cela vrsta drugih učinkov. Vložek pa lahko izrazimo kot porabljen čas, število aktivnosti in na razne druge načine. Kdor ima obilico časa, se lahko odloči tudi za samostojno izvedbo. Vedno več ljudi se na drugi strani odloča za strokovno podporo oziroma strokoven pristop. Rezultati so zato v krajšem času vidni že z razmeroma skromno odmerjenimi aktivnostmi. Ali preprosto povedano : v krajšem času dosežemo več z časovno manjšimi, vendar bolj učinkovitimi aktivnostmi. Učinkovito hujšanje v trebuh je zato predvsem stvar odločitve, aktivnosti v vsakem primeru omogočajo bolj zdravo življenje. Če želite shujšati v trebuh, vsekakor preberite blog na spletni strani Linea Snelle.

Pohodni čevlji za varno in zdravju prijazno pohodniško aktivnost

Pohodni čevlji so obutev, s katero je pohodniška aktivnost varna in zdravju prijazna. Seveda morajo biti predhodno pohodni čevlji dobro izbrani. Pojem pohodni čevlji se pogosto preveč posplošuje, kar privede do napak. Najslabši možen rezultat take izbire je ogrožena varnost pohodnika ter njegovo zdravje.

Kako izbrati prave?

Tehnični, lahki ter pohodniški čevlji za zahtevne in zelo zahtevne terene

Pohodniške poti imajo zelo različne lastnosti, ki se dodatno lahko spreminjajo. Največ vpliva na spremembe ima vreme ter druge naravne sile. Te lahko bolj ali manj spremenijo pogoje na pohodnih poteh. Gozdna pot lahko postane ob deževnem vremenu blatna, skalni odseki pa nevarno spolzki. Izbrani pohodni čevlji morajo na možne spremembe računati ob upoštevanju nekaterih splošno znanih značilnosti izbrane pohodne poti. Lahki pohodni čevlji so namenjeni najmanj zahtevnim potem, odlikuje jih lahkost ter zračnost. Prav zaradi te lastnosti, so pogosto alternativa pohodnim čevljem za zahtevne ali celo zelo zahtevne terene. Slabost takšne izbire se lahko odrazi na poškodbah in bolečinah, zato ni odveč previdnost odločanju o alternativah. Pohodni čevlji za zahtevne terene so predvsem bolj togi, saj je njihov namen nuditi oporo nogi na zahtevnem terenu. Togost, teža in druge lastnosti so pogosto tudi vzrok za iskanje alternativ med lahkimi pohodnimi čevlji. Predvsem ni dobro sklepati kompromisov, ko gre za zahtevne terene, brezpotja, zimske pohode ali poletne ture v visokogorju. Tehnični pohodni čevlji sodijo na področje plezalno tehnične obutve ter so namenjeni ožjemu krogu kupcev oziroma uporabnikov. Pri izbiri se je zelo dobro osredotočati na specifične lastnosti in zahteve ter vedno skrbeti za čim bolj popolno garderobo. Vedno je dobro imeti kombinacijo pohodnih čevljev za lažje in težje ture. Večjim uporabnikov dodatno prav pridejo razne prodajne ugodnosti, saj bo investicija z večjo verjetnostjo dobro izkoriščena. Hkrati pa so za večje uporabnike tudi pohodni čevlji po redni ceni racionalen nakup, saj množica uporab poskrbi za odličen izkoristek investicije. Več o pravi izbri pohodnih čevljev si preberite tukaj.

Dvoranski copati so namenska obutev

Dvoranski copati so namenska obutev za telovadnice, športne dvorane in druge podobne pokrite objekte. Dvoranski copati se v marsičem razlikujejo od klasične obutve. Na prvi pogled niso nič bistveno drugačni kot klasični športni copati, podrobnejši pregled pa takoj razkrije nekaj bistvenih razlik.

Oprijem in optimalna temperatura zagotavljajo varnost in zdravje

Tekmovalna podlaga je prva razlika, kateri se morajo dvoranski copati prilagoditi. V primeru dvoranskega nogometa so nogometni čevlji za klasično travno podlago praktično neuporabni. Različni podlagi primerno imajo dvoranski copati v prvi vrsti drugačen podplat oziroma spodnji del obuvala. Na klasičnih travnih igriščih obratno prevladujejo kopačke, te pa bi v dvoranski različici nogometa bile za tekmovalce neprimerne ali celo nevarne. Imeli bi padce in posledično poškodbe različnih tipov in težavnosti. Problem z oprijemom nastane zaradi neprimernosti umetnim masam, parketom in drugim podlagam v pokritih športnih dvoranah. Nogometni čevlji za zunanje površine imajo namensko izdelan spodnji del, ki omogoča dober oprijem na travnih površinah. V dvorani je ta izvedba neprimerna ter celo nevarna. Podplat mora obratno imeti čim večjo naležno površino, ki zagotavlja boljši oprijem. S tem dvoranski copati zagotavljajo hitro doseganje zaželene hitrosti oziroma ciljev gibanja ter na splošno dinamično gibanje po parketu, umetni masi ali drugi površini objekta. Poleg podlage oziroma podplata, morajo dvoranski copati ustrezati nekaterim drugim znanim pogojem in zahtevam. Stopalo športnika ali rekreativca med gibanjem vpliva na spremembe temperature in vlage v obutvi, dodatno so dvoranski copati lahko uporabljeni na višji temperaturi od zunanje. V vsakem primeru mora biti optimalna temperatura in vlažnost zagotovljena, kar je pomembno za varnost kot tudi zdravje športnika ali rekreativca. Veliko vpliva in odgovornosti ima izbira uporabnika med široko paleto ponudbe na trgu. Zdravje športnika zagotavljajo dvoranski copati tudi z ustreznim blaženjem udarcev oziroma stikov z podlago, ki so na parketu, umetnih masah in drugih podobnih podlagah dvoran lahko bolj izraziti. Ponudbo dvoranskih copati lahko prverite na spletni strani www.hervis.si.