Monthly Archives: February 2018

Voznik začetnik starejše ali mlajše generacije

Voznik začetnik je oseba ali kandidat, ki ima vozniški izpit ter začenja pridobivati vozniške izkušnje na teoretičnem in praktičnem področju. Načeloma je voznik začetnik oseba, ki je komaj pridobila vozniško dovoljenje ter ima malo vozniških izkušenj. Dejansko pa je voznik začetnik vsaka oseba, ki se znajde v novih vozniških okoliščinah. Vozniške okoliščine so cela vrsta dejavnikov, ki vpliva na varno vožnjo v cestnem prometu.

Dejavniki varne vožnje

Varna vožnja je preprosto povedana vožnja brez prometnih nesreč ter in drugih negativnih posledic. Praktično je voznik začetnik vsak, ki se znajde v določeni situaciji prvič. To je lahko prva vožnja določenega vozila, prva vožnja po določenem cestnem odseku, prva vožnja v določenih razmerah in podobno. Prva vožnja določenega vozila je neznanka predvsem v primeru nove in neznane tehnike vozila. Voznik je pred tem lahko vozil vozilo starejše generacije ali vozilo starejših generacij, zato se povsem razumljivo za volanom takega vozila počuti začetnik. Veliko neznank je v mnogih podrobnostih, predvsem pa gre za novosti v prid varnosti.

Voznik začetnik je vsak, ki se znajde v določeni situaciji prvič

Skoraj nemogoče je spregledati ali preslišati opozorilo za ne pripet varnostni pas ter podobne takoj opazne razlike. Voznik se počuti še večji začetnik, ko pride do raznih situacij. To je lahko nenadno zaviranje, lahko gre za višje hitrosti, vožnjo v poslabšanih razmerah in podobno. Dodatno se voznik počuti začetnik, ko se v novejših generacijah vozil aktivirajo varnostni sistemi. Tak primer je sistem samodejnega zaviranja v sili.

V tem primeru bo ob izpolnitvi točno določenih pogojev vozilo s sistemom samodejnega zaviranja v sili samodejno zavrlo. Tak primer je pojav določene ovire pred vozilom. V starejših generacijah bi brez posredovanja voznika vozilo takšno oviro zadelo. Primerov nove tehnike je še veliko, pomembno jo je čim prej spoznati. Nevarne situacije na cesti ter nove tehnike v vozilih so obstajale in bodo obstajale, zato bo voznik tudi v prihodnosti pogosto začetnik.

Več info za voznike.

Cena lektoriranja in vezave diplomskih nalog

Lektoriranje in vezava diplomskih nalog sta dve storitvi, po katerih vsekakor poteka veliko povpraševanja.

Vendar pa zagotovo velja, da je na našem trgu konkretno število ponudnikov, ki vam lahko po ugodni ceni ponudijo kvalitetno storitev lektoriranja in vezave za vašo diplomsko nalogo. Cene lektoriranja diplomskih nalog in cene vezave diplomskih nalog so seveda od ponudnika do ponudnika različne, tako da se vam gotovo prej splača preveriti, kakšna je cena storitev pri določenem ponudniku ter se nato odločiti za tistega ponudnika, ki vam glede na svojo ponudbo tudi najbolj ustreza.

Če želite imeti kvalitetno storitev lektoriranja in vezave diplomske naloge po ugodni ceni, pa vam lahko na tem mestu tudi svetujem, na koga se lahko obrnete za to storitev.

lektoriranje in vezava diplome

Cene lektoriranja diplomskih nalog in ceno vezave diplomskih nalog preverite pri Vse za diplomo

Sama sem namreč nekaj mesecev nazaj potrebovala nekoga, ki bi poskrbel za kvalitetno lektoriranje in vezavo diplomske naloge po ugodni ceni. Preverila sem nekaj različnih ponudnikov, ki se ukvarjajo z lektoriranjem in vezavo diplomskih nalog, med katerimi pa me je glede cene takoj prepričalo podjetje, ki se imenuje Vse za diplomo. Gre namreč za podjetje, ki vam na enem mestu nudi prav vse storitve, potrebne za celovito in kvalitetno oblikovanje diplomskih nalog, med drugim seveda tudi lektoriranje in vezavo diplomskih nalog po ugodni ceni. Seveda lahko več informacij glede ponudbe lektoriranja in vezave diplomskih nalog najdete na spletni strani podjetja ali pa kar pokličete podjetje ter jih povprašate o storitvah.

Če si tudi vi želite lektoriranja in vezave diplomskih nalog po ugodni ceni, vam svetujem, da se obrnete na podjetje Vse za diplomo ter se pozanimate o ceni in celotni ponudbi. Verjamem, da svoje odločitve ne boste obžalovali in boste tudi vi zelo zadovoljni s ponujenimi storitvami, vključno s ceno, hitrostjo in kvaliteto le teh. Ne odlašajte več in tudi vi obiščite spletno stran omenjenega podjetja.

Tekaški copati so dobra naložba

Tekaški copati so dobra naložba. Vendar pod pogojem, da so tekaški copati dobro izbrani in v uporabi. Dobra izbira temelji na nekaterih dejavnikih, kot so primernost fizičnim lastnostim tekača, primernost letnemu času, primernost tekaški podlagi ter različnim drugim dejavnikom.

Izbira tekaških copatov je zelo pomembna.

Nevtralno, platfus in supinacijsko stopalo

Fizične lastnosti tekača v veliki meri določa njegovo stopalo. Individualno primerni tekaški copati so prave velikosti ter se prilagajo vsem individualnim posebnostim tekačevega stopala. Najbolj značilna lastnost stopala je oblika stopalnega loka. Temu primerno obstajajo tekaški copati za nevralno pronacijsko ter supinacijsko stopalo. Nevtralno stopalo prepoznamo po širšem prednjem delu stopala, ki se v sredini zoži ter na petnem delu spet razširi v značilno podolgovato obliko. Supinacijsko stopalo za razliko srednjega dela praktično nima, pri pronacijskem pa je ta del bistveno širši kot pri nevtralnem stopalu. Pronacijsko stopalo o pritisku na tla obremeni celotno stopalo oziroma bistveno širši del stopala, kot suprinacijsko ali nevralno stopalo. Suprinacijsko za razliko obremeni zunanji del ter se zvrne navzven. Najbolj pravilna oblika nožnega loga je nevtralno stopalo, velja za mehansko najmanj problematičnega. V ponudbi obstajajo tekaški copati za vse tri tipe stopal, pred izbiro je zato potrebno poznati lasten odtis stopala. Vrste tekaške podlage so različne, temu primerno so zanje primerni različni tekaški copati. Poleg tega pa vsak tekač prisega na točno določene lastnosti. Ne glede na vse ostale lastnosti imajo nekateri raje izrazitejše blaženje, drugi imajo raje bistveno bolj neposreden stik s podlago, obstaja pa še cela vrst drugih individualnih zahtev in prioritet. Poleg individualnih zahtev, pa je dobrodošlo prisluhniti tudi nasvetom strokovnjakov s širšega področja teka. Pri tem ne gre nujno za slepo posnemanje nasvetov, ampak njihovo predhodno testiranje ter primerjanje z že znanimi ugotovitvami in pridobljenimi izkušnjami. Dobre individualne lastnosti morajo biti tudi osvežene z novostmi, ki jih tekaški copati pridobijo z vsako novo generacijo oziroma modelom. Svoje tekaške copate si lahko izberete na spletni strani tomassport2.si.

Kitanje sten in pleskanje stanovanja

Vsake toliko časa pride do situacije, ko začnemo razmišljati o tem, da bi se lotili prenove stanovanja oziroma doma.

V okviru prenove stanovanja pa seveda pride tudi do želje po kitanju in glajenju sten ter nadaljne tudi do pleskanja celotnega stanovanja. Za kitanje in glajenje sten bi lahko rekli, da je v smislu to pogoj za kvalitetno, natančno in estetsko pleskanje stanovanja. S kitanjem in glajenjem sten ter s pleskanjem stanovanj se sicer v naši državi ukvarja kar nekaj podjetij. Govorimo o podjetjih, ki se ukvarjajo s storitvami na področju slikopleskarstva. Kitanje, glajenje in beljenje sten oziroma pleskanje stanovanja so storitve, po katerih poteka veliko povpraševanja. Skladno s številom povpraševanja pa trg nudi tudi veliko možnosti pridobitve teh storitev.

podjetje Habat ponuja zanesljivo kitanje in beljenje sten

Če obiščete spletni brskalnik, boste hitro naleteli na konkretno število različnih ponudnikov, ki se med drugim ukvarjajo tudi s kitanjem sten ali s pleskanjem stanovanja. Preverite različne spletne strani in ponudbe med seboj, saj se boste s pomočjo primerjave lahko lažje odločili za vam najbolj ustreznega ponudnika. Na tem mestu pa vam sicer lahko glede na moje lastne izkušnje svetujem, da med drugim preverite tudi spletno stran slikopleskarstva Habat, ki ima na področju kitanja sten, pleskanja stanovanja in drugih storitev na področju slikopleskarstva ogromno znanja in tudi izkušenj.

Sam sem bil s kitanjem, glajenjem in beljenjem sten preko omenjenega podjetja zelo zadovoljen, tako da vam res toplo priporočam, da se obrnete na tega ponudnika. Na spletni strani omenjenega slikopleskarstva boste seveda našli več informacij o ponudbi in storitvah, poleg tega pa boste prejeli tudi kontakt, preko katerega lahko izveste odgovore na vsa vaša vprašanja.

Če torej potrebujete kitanje, glajenje, beljenje sten, pleskanje stanovanja ali katero izmed drugih storitev na področju slikopleskarstva, se obrnite na podjetje Habat še danes. Ne bo vam žal.

Zdrave maščobe so mononenasičene in polinenasičene maščobe

Zdrave maščobe so mononenasičene in polinenasičene maščobe. Ne zdrave maščobe so nasičene maščobne kisline. Ime nasičene izvira iz strukture, saj vsak njihov krak zaseda partner. Ker so site, nimajo interesa za ustvarjanje nove povezave in nadaljnjo presnovo. Presnovno niso dejavno, vključene v trigliceride pristanejo v trebušnem maščevju ter tam obtičijo. Nahajajo se v mesu, maslu in mesnih izdelkih. Njihovo prekomerno uživanje povečuje možnost nastanka debelosti in srčnega infarkta. Telo nasičene maščobne kisline uporabi kot vir energije. Ne zdrave maščobe vsebujejo izdelki živalskega izvora, kot so siri, mesni izdelki, maslo, mleko in mlečni izdelki.

Enkrat in večkrat ne nasičene maščobne kisline

Maščobe imajo velik pomen za zgradbo in presnovo živih bitji. Maščobne kisline so ključna sestavina celične ovojnice, v njih živa bitja shranjujejo energijo. V prehrani koristijo zdrave maščobe. Človeško telo maščobe potrebuje, ker jih samostojno ne more izgraditi. To so esencialne maščobne kisline. Sodobna prehrana danes vsebuje zdrave maščobe, ki vsebujejo nenasičene maščobe. Obstajajo večkrat ali enkrat nenasičene maščobne kisline. Ko se znajdejo v procesu presnove hlastajo po partnerju. V presnovnem procesu so živahne in dejavne. Sodobna zdrava prehrana je pripravljena z rastlinskim oljem, velja za bolj zdravo od maščob živalskega izvora. Poleg rastlinskega olja najdemo nenasičene maščobe v rastlinah bogatih z maščobami in v morskih ribah. Tipičen primer manj zdrave maščobe živalskega izvora so maslo, slanina, zaseka in smetana.

kapsule z omega 3 maščobami

Laneno olje vsebuje tudi Omega 3 zdrave maščobe

Živalske maščobe koristijo predvsem v ekstremnih razmerah, saj dajejo dvakrat toliko energije na enoto mase kot jo dajejo ogljikovi hidrati in beljakovine. Zato so prisotne v prehrani ljudi, ki živio v ekstremnih razmerah. Hrano bogato z maščobami živalskega izvora najdemo v prehrani Eskimov na Arktiki in v prehrani visokogorskih ljudstev. Potrebujejo jih kot omenjen vir energije ter zaščito pred mrazom. Pojem zdrave maščobe je potrebno razumeti v celoti in popolnosti, saj lahko le na ta način pravilno izbiramo številne prehranske možnosti.

Predvsem pa po zdravih maščobah posegajo športniki in ljudje, ki želijo ohranjati telesno težo, zato kapsule z zdravimi maščobami najdemo tudi v športnih trgovinah.

Kolesarski čevlji mtb, osnovna oprema resnega kolesarja

Kolesarski čevlji mtb so osnovna oprema vsakega kolesarja. Z uporabo bomo ugotovili, da kolesarski čevlji mtb več kot obutev za kolesarjenje. Kolesarska obutev je za kolesarjenje prav tako pomembna, kot je za gorništvo gorniška obutev. In enako za vse druge aktivnosti na prostem druga aktivnosti prilagojena obutev in druga oprema.

Kolesarski čevlji so dobra naložba

Kolesarska aktivnost prinaša človeškemu zdravju zelo veliko  koristi. Kot aktivnost sama ali v kombinaciji z drugimi aktivnostmi. Tako lahko zgolj kolesarimo ali kolesarjenje kombiniramo z drugimi športnimi in rekreacijskimi aktivnostmi. Za resno kolesarjenje so kolesarski čevlji mtb osnovna oprema. Z njimi imamo zagotovljeno varovanje zdravja na najbolj obremenjenih in pomembnih delih telesa. Dodatno pa kolesarski čevlji mtb omogočajo bistveno boljši izkoristek sile poganjanja pedal. Pri klasičnih čevljih bomo poganjali kolo zgolj s potiskanjem pedal navzdol. Kolesarski čevlji mtb pa omogočajo, da hkrati koristno izkoristimo gibanje nasprotne noge. Med potiskanjem pedal navzdol, nasprotna noga vleče nasprotni pedal navzgor. S tem kolesarski čevlji mtb omogočajo bistveno boljši izkoristek razpoložljive energije. Uporaba namenskih kolesarskih čevljev ima tudi nekaj pomislekov, katere pa najbolje razreši in razjasni praksa. Največkrat je prisoten klasičen strah pred nesposobnostjo sprostitve v kritičnih primerih. Pri klasičnih čevljih nogo preprosto odmaknemo s pedal ter poiščemo oporo največkrat na tleh oziroma drugi trdni podlagi. Ter s tem preprečimo padec. Vsi kolesarski čevlji mtb zahtevajo zgolj nekaj vaje, nato postane odpenjanje rutina. Prav tako postane rutina odpenjanje v primeru vožnje po klancu navzdol ter razne druge podobne aktivnosti. Pri vožnji po klancu navzdol so zapeti kolesarski čevlji mtb enako koristni kot odpeti. Zaradi lažjega nadzora ravnotežja v nadzorovanih okoliščinah ali v izjemnih primerih, imajo nekateri raje odpete kolesarske čevlje. Zapenjanje čevljev je omogočeno s posebnimi pedali, kateri skupaj s čevlji zahtevajo nekaj investicije. Vendar je so za mnoge kolesarski čevlji mtb in posebni pedali za njihovo zapenjanje več kot dobra investicija.  Preverite ponudbo kolesarske obutve na spletni hervis.si.

Kako se najenostavneje znebiti celulita na neškodljiv in naravni način

Kako se znebiti celulita na najbolj neškodljiv in naravni način je pogosto vprašanje. Odgovor na vprašanje, kako se znebiti celulita je odvisen predvsem od posameznika. Vsaka oseba ima individualne lastnosti, ki zahtevajo temu primerno individualen pristop.

Celulit je nadloga

Celulit povzroča zastoj tekočin

Zastoj tekočin v tkivih je posledica slabe prekrvavitve. Odgovor na vprašanje, kako se znebiti celulita, se zato zdi preprost. Vendar je treba dober odgovor na vprašanje, kako se znebiti celulita, iskati izhajajoč iz prizadete osebe. Obstaja več tipov celulita, zato je odgovor vprašanje kako se znebiti celulita temu primerno različen. Najmanj aktivnosti zahteva neopazen celulit. To je tip celulita, ki ga ne opazimo. Potrebno je stisniti kožo, ki pri tem dobi podobo pomarančne lupine. V tem primeru je odgovor na vprašanje kako se znebiti celulita, masaža ter prehranjevanje. Opazen tip celulita se vidi v stoječem položaju. V ležečem položaju je obratno koža videti gladka in napeta. Pri tem tipu celulita je odgovor na vprašanje kako se znebiti celulita, prehrana, več telovadbe ter pozornost pri uporabi kozmetike. Trdovraten celulit se opazi v stoječem ali ležečem položaju, v nekaterih primerih so vidne tudi majhne bulice in izbokline. Ta tip celulita zahteva odrekanje hitre prehrane, uživanje hrane z veliko vsebnostjo vode ter spremembo vadbe. Pri opaznejših tipih se lahko poslužujemo tudi različnih terapij. Znana so kavitacija, elektro stimulacija radio frekvenčna terapija, ročna limfna drenaža, ter druge terapije. Vsi našteti pristopi za odpravljanje ali zmanjševanje celulita pa nimajo učinka, če se nimamo vzpostavljenega ravnovesja ter zdrav življenjski slog. K vzpostavitvi ravnovesja v največji meri prispevamo s spremembami na področju prehranjevanja, gibanja ter počitka in regeneracije. Spremembe morajo biti aktivne in intenzivne, rezultate pa obratno ne moremo pričakovati čez noč. Zimski čas je idealna priložnost za odpravo pomanjkljivosti in postopno uvajanje korenitih sprememb. Odgovor na vprašanje kako se znebiti celulita je zato tudi spremeniti življenjski slog. Za bolj učinkovit boj proti celulitu obiščite stran lineasnella.si.

Kakšno ogrevanje naj vgradim, talno ali radiatorje?

Pogosto vprašanje, ki si ga zastavlja praktično vsak, ki si zgradi novo hišo, ali ki hišo renovira v celoti je, ali naj si vgradi talno ogrevanje, ali naj vgradi radiatorje?

Pri podjetju Štrus inštalacije skoraj vsakomur svetujejo talno ogrevanje, v le redkih primerih bi oni vgradili radiatorje. Glavni razlog je, da je talno ogrevanje za naročnika, gledano na daljše obdobje, cenejše in bolj zdravo, saj dviguje manj prahu. Ogrevanje, ki se vgradi v tla zajame večjo ogrevalno površino od radiatorjev in zato je ogrevalni izkoristek višji za kar 15 – 20 % in zato je tudi cenejše na daljše obdobje.

Štrus inštalacije vam talno ogrevanje vgradi z ogrevalnimi sistemi na alternativne vire, kar ogrevanje še dodatno poceni

 

Za katerokoli ogrevanje se boste odločili, naj si bodi talno ali radiatorsko se hkrati odločite tudi za ogrevalni sistem na alternativne vire, naj si bodi to zunanji zrak, podtalna voda ali pa zemlja v okolici vaše hiše, saj si boste tako dolgoročni strošek ogrevanja še bistveno bolj pocenili in se bo zato vaša investicija še hitreje povrnila. Talno ogrevanje je tudi bolj priporočljivo zato, ker je razporeditev toplote po prostoru bolj enakomerna, saj se toplota vedno dviguje od tal proti stropu.

Če pa imamo radiatorsko ogrevanje v hiši, je pri tleh praktično vedno in povsod bolj hladno, kot nekaj višje nad tlemi. Prav tako so tla vedno bolj hladna, kot pa če imamo vgrajeno talno ogrevanje. Zato talno ogrevanje ni primerno zgolj in izključno za tiste ljudi, ki jim niso všeč topla tla.

Kakšna tla so všeč vam? V kolikor se boste odločili, da vgradite takšen ogrevalni sistem, ki bo najbolj ogreval tla in šele nato preostali del prostora boste imeli nižje izgube energije med zračenjem, saj so radiatorji v večini primerov vgrajeni direktno pod okni in zato se toplota hitreje odvaja iz prostora.

Tekalna steza, dobra investicija

Tekalna steza je dobra investicija. Največkrat se tekalna steza izbere z namenom treninga v zimskem času oziroma drugih slabih vremenskih pogojih, zaradi oddaljenosti od površin in območji namenjenih teku in zaradi številnih drugih razlogov. Zimski trening teka je načeloma dober in ima številne koristi, vendar hkrati lahko povzroči veliko težav.

Tek v vseh vremenskih razmerah

V zimskem času ima tek dvojni učinek. Koristno ga je poznati predvsem tistim, ki želijo s tekom izgubiti odvečne kilograme. Pozimi telo potrebuje energijo za ogrevanje telesa, ob teku pa še klasičen odmerek energije za gibanje. Zato tudi v zimskem času tekaške površine ne samevajo. Problem nastane, ko zapade sneg, postane podlaga mokra zaradi deževja ali se pojavijo razne druge ovire. V takem primeru nas težav reši tekalna steza, ki jo lahko postavimo v poljubni prostor doma. Najbolj idealno je, če ima tekalna steza svoje mesto in svoj prostor. Takšna tekalna steza nam lahko služi vedno, ko si zaželimo teči na njej oziroma jo uporabljati. V prostorih z drugimi funkcijami postavljena tekalna steza mora obratno sklepati kompromise. Če gre za zgolj enega stanovalca problemov ni, vsak dodaten stanovalec pa lahko predstavlja problem. Ne gre zgolj za zasedbo površine, gre tudi za hrup in druge negativne učinke treninga. V manjših prostorih je najboljši kompromis prostor, ki ne ovira druge ob uporabi tekalne steze. Ter ima hkrati dovolj prostora za shranjevanje, če gre za prostor z točno določeno drugo funkcijo. Dodatno je pomembno, da je tekalna steza postavljena v prostor z ustrezno temperaturo, vlago in možnostjo prezračevanja. Kakšna je ta temperatura lahko najbolj enostavno preverimo v fitnes centru ali na kakšen podoben način. Najbolj idealno okolje nato posnemamo doma. Pri izbiri temperature ni potrebno pretiravati, saj se med tekom segrejemo. V normalno toplih notranjih prostorih postavljena tekalna steza, potrebuje dobro zračenje že po nekaj minutah tekaške aktivnosti. Izberite svojo tekalno stezo tukaj.

Holesterol, ciljne vrednosti lipoproteinov

Holesterol vrednosti so ciljne količine lipoproteinov v krvi. Priporočljive vrednosti za holesterol v krvi predpisuje stroka, z njihovim upoštevanjem se zmanjšajo nevarnosti tveganja.

Proti holesterolu z zdravo prehrano.

Ciljne vrednosti skupnega, dobrega in slabega holesterola

Dobri in slabi holesterol sta lipoprotein z visoko gostoto oziroma lipoprotein z nizko gostoto. Lipoproteini so snovi, sestavljene iz maščob in beljakovin. Človeškemu telesu omogočajo transport krvi po krvi. Na količino lipoproteinov v krvi vplivajo telesna teža, hormoni, zdravila, stres in starost. Lipoproteini z nizko gostoto prenašajo holesterol od jeter do drugih delov telesa. Če vrednosti za holesterol z nizko gostoto pretirano narastejo, se začne nalaganje na stene žil. Dolgoročno slaba skrb za holesterol oziroma njegovo ohranjanje v okviru priporočljivih vrednosti, se kaže kot možnost zoženja in otrditev arterijskih žil. Optimalne vrednosti za holesterol nizke gostote naj bi bile manjše 2,6 mmol/l. Lipoproteini z visoko gostoto prenašajo holesterol iz telesa nazaj proti jetrom. V nadaljevanju jetra poskrbijo za presnovo holesterola. Lipoproteini z visoko gostoto tudi zmanjšujejo možnost, da bi prišlo do nalaganja holesterola ob žilne stene. Optimalne vrednosti za holesterol z visoko gostoto so večje od 1 mmol/l. Obstajajo tudi optimalne vrednosti za skupni holesterol. Skupnega holesterola v krvi naj bi bilo manj kot 5 mmol/l. Stroka že vrsto let opozarja na nevarnost neoptimalnih količin holesterola v krvi. Ateroskleroza sodi med najpomembnejše vzroke za bolezni ožilja in srca v razvitem svetu. Proti aterosklerozi se lahko borimo v primerih, ko se ta izrazi s točno določenimi simptomi. V prvem koraku se priporoča opustitev kajenja ter redna telesna aktivnost. Če opustitev kajenja in redna telesna vadba ne dasta zadovoljivih rezultatov, se lahko uvede jemanje zdravil. Najbolj uveljavljena skupina zdravil so statini, veljajo pa za najbolj učinkovit način ukrepanja. V številnih primerih se začnejo jemati okrog petdesetega leta starosti po opravljenem zdravniškem pregledu. Načeloma koristi tudi preventivno ukrepanje, še predno pride do prekoračitve optimalne vrednosti za holesterol. Več o holesterolu si lahko preberete tukaj.