Monthly Archives: April 2018

Sodno prevajanje je posebna oblika prevajanja

Prevajanje v resnici zahteva izjemno natančnost in tudi poznavanje najmanj dveh jezikov hkrati. Tega procesa prevajanja se tako lahko lotevajo le ljudje oziroma strokovnjaki, ki imajo na tem področju ogromno znanja in tudi izkušenj, ki so si jih pridobivali tudi v tujini. Vemo pa, da je prevajanje oziroma njegova stopnja zahtevnosti odvisna tudi od vrste besedila. Če je besedilo enostavno in ne zahteva nobenega strokovnega znanja, potem je lahko tako prevajanje enostavno in tudi hitro. Lahko pa se zgodi, da prevajalec v roke dobi izjemno težek tekst, ki vsebuje veliko strokovnih besed. Taka oblika prevajanja zahteva poseben čas in včasih tudi dodatno izobraževanje strokovnjaka, ki bo prevedel tako besedilo.
sodni tolmač za sodno prevajanje

Posebna oblika prevajanja je tudi sodno prevajanje, ki pa je izjemno specifično. Ravno zato se ga lahko lotijo le osebe, ki imajo izpolnjene določene pogoje.

 

Sodno prevajanje je vsakdanja storitev

Kljub temu da gre za prav posebno obliko prevajanja, pa je sodno prevajanje prisotno prav vsak dan. V ta sklop besedil namreč sodijo besedila oziroma dokumenti, ki jih vsakodnevno potrebujemo za najrazličnejše zadeve. Taka besedila pa ne smemo zaupati prav vsakemu prevajalcu. Preveriti moramo, ali ima prevajalec, za katerega se bomo odločili, izpolnjene prav vse pogoje. Taka besedila za nas prevajajo ljudje, ki jim pravimo sodni tolmači. Pri nas jih je kar nekaj, zato je storitev dostopna in tudi od nas ne zahteva prav veliko denarja. Če besedilo oziroma dokument ni preveč obsežen ali pa zapleten, je tak prevod lahko v naših rokah še isti ali pa najkasneje naslednji dan.

Ideje za darila prijatelje

Bili smo že na številnih rojstnih dnevih, slavljencem smo dali že nešteto daril, sedaj pa smo ponovno povabljeni na pomembno praznovanje. Idej, kaj bi tokrat kupili za slavljenca, nam je na žalost že zmanjkalo. Bojimo se, da nam darila ne bo uspelo kupiti pravočasno in bomo zato s slabo vestjo odšli na praznovanje.

Prijatelji, ki jim to zaupamo, pa se nam samo posmejejo ter nam predlagajo, naj po darilo skočimo kar na splet. Nakup v spletni trgovini bo namreč izjemno hiter, kakovosten ter obenem tudi ugoden. In kaj hočemo še boljšega, kajneda? Po pregledu nekaj strani na spletu se nam ideje za darila za prijateljico ali prijatelja  kar vrstijo in se lahko odločimo za izbiro presenečenja.

ideja za darilo

Nore ideje za darila

Kaj torej nekomu kupiti za rojstni dan, da bo obenem vesel in da bo darilo lahko tudi koristno uporabljal. Pri tem je vsekakor izjemno pomembna ideja. Ta pa je lahko povsem prava, če natanko razmislimo, kaj določena oseba potrebuje. Ideje rojstnodnevna darila, ki jih potrebujemo ob nakupu daril za rojstni dan, so tako lahko zelo raznovrstne.

Nekdo bo zadovoljen že z najmanjšo, toda najokusnejšo čokolado, spet drug pa ne bo zadovoljen niti z najdražjim darilom, ki ga nam lahko ponudi splet. Seveda je v končni fazi pomemben predvsem namen in to, da smo se na našega slavljenca tudi spomnili.

Kakor koli že, ideje za darila nam lahko podarijo prijatelji ali pa do njih pridemo tudi sami. Slednje se najpogosteje zgodi tako, da obiščemo splet oziroma priljubljeno spletno trgovino, kjer nam ideje za darila kar same od sebe padajo z neba.

Cena fasade na kvadratni meter je pogosta dilema

Cena fasade na kvadratni meter je pogosta dilema investitorja. Načeloma je za investitorja tudi nekoliko višja cena fasade na kvadratni meter sprejemljiva, če gre za temu primerno višjo kakovost ter boljšo izkušnjo. Zanesljive reference imajo pri odločitvi pomembno težo.

Cena fasade na kvadratni meter

Strokovni nasveti in zanesljive reference

Strokovni nasveti in zanesljive reference so pomembni pri določanju. Investitor pogosto ni strokovnjak področja, zato se za nasvet obrne na strokovnjaka ali strokovnjake. Poleg tega pa so dobrodošle zanesljive reference. Dobimo jih pri tako strokovnjakih, kot pri investitorjih. Strokovni nasveti in reference nam dajo občutek, kako se cena fasade na kvadratni meter spreminja ter kaj vse na spremembo cene vpliva. Prav tako nam strokovni nasveti in reference pomagajo izbrati med številnimi možnimi odločitvami. Pogosto je cena fasade na kvadratni meter poglavitna informacija ponudbe. Vsekakor pa ne smemo prezreti dodatnih informacij ter drobnega tiska. Strokovnjaki nam lahko teoretično razložijo, kaj pomeni določena cena fasade na kvadratni meter v ponudbi. Ter kako se lahko teoretično spreminja ter kaj določena sprememba pomeni pri končni izvedbi in uporabniški izkušnji. Reference nam na drugi strani razložijo, kaj določena cena fasade na kvadratni meter v ponudbi pomeni v praksi. Predvsem so dobra referenca investitorji, ki so sami šli skozi celoten proces. Verjetno pa je bolj kot ocena ponudbe zanimivo prisluhniti njihovim izkušnjam po dokončani fasadi. Predvsem so zanimiva poglavja na temo : kaj bi investitorji spremenili, če bi se ponovno odločali. Pri odločanju pogosto nimamo prave predstave, kaj določena odločitev pomeni. Lahko gre za na videz nepomembne ali na drugi strani bolj pomembne odločitev. Na prvi pogled nepomembna je lahko barva fasade ali barvna kombinacija. Vendar nam izkušnje investitorjev lahko to odločitev predstavijo v nam neznani perspektivi. Toliko bolj pa pri bolj pomembnih odločitvah, ko gre za materiale, izvedbe, izvajalce ter druge bolj pomembne odločitve, od katerih je odvisna cena fasade na kvadratni meter. Več nasvetov

Ultrazvok srca lahko reši tudi življenja

Človeško življenje je kljub temu, da tako ne izgleda, res zelo krhko. Kaj hitro se namreč zgodi, da se življenje konča in to zaradi nezdravih žil, zamašitve žil, zaradi kapi ali pa infarkta. Žal lahko vedno pogosteje slišimo, kako je kakšnega kap ali pa infarkt in se je njegovo življenje povsem spremenilo zaradi posledic te bolezni. Vendar pa, si lahko predstavljate, da lahko to vse skupaj preprečite na povsem neinvaziven način, s preiskavo, ki se imenuje ultrazvok srca? Glede na to, da UZ srca res ne pušča prav nobenih posledic in ni nič nevarna, je ultrazvok srca vsekakor smiselno opraviti takoj po tem, ko začutite kakšne bolečine v prsnem košu ali pa ste nenavadno utrujeni in opehani že po nekaj korakih ali pa stopnicah, ki ste jih prej brez težav  prehodili.

 

UZ srca odkrije tudi prirojene in pridobljene bolezni

UZ srca

               UZ srca odkrije res ogromno nekih prirojenih in pridobljenih bolezni

Glede na to, da brez zdravega srca tudi kakovostnega življenja ne moremo pričakovati, je povsem logično, da bi vsi skupaj morali posvečati bistveno več časa in energije zdravju srca. Vendar pa že sam način življenja ni zdrav in tudi vodi do najrazličnejših okvar, hkrati pa se tudi kar precej otrok rodi s srčnimi težavami, ki pa jih danes zdravniki že znajo uspešno odpraviti, kar pa nekaj desetletij tudi slučajno niso znali pozdraviti.

Vsekakor pa jim je danes izjemno v pomoč ravno ultrazvok srca, ki odkrije veliko napak, poleg tega je možno ultrazvok srca  opraviti tudi pri otrocih, zdravniki se lahko na poseg bolje pripravijo, če je opravljen ultrazvok srca, saj točno vedo, kje iskati napako in kakšna je, torej že pri načrtovanju posega vedo, s čim se bodo soočali in kakšno znanje uporabiti. Glede na vse prednosti, ki jih ima ultrazvok srca, ga je vsekakor smiselno opraviti čim prej, ko zdravnik ali pa vi sami pomislite, da je lahko z vašim srcem kaj narobe, saj si lahko tako rešite življenje ali pa ohranite kakovost življenja še naprej enako, saj lahko namreč ultrazvok srca prepreči tudi marsikatero kap ali pa infarkt.

 

Otroški tekaški copati so pogosto najpriljubljenejša obutev

Otroški tekaški copati so osnovna oprema vsakega otroka. Pogosto so otroški tekaški copati hkrati osnovna obutev ali najpriljubljenejša obutev otroka.

Izbira pravih teniških copat je pri otroku zelo pomembna.

Od otroške igre do vrhunskih rezultatov

Vrhunski tekač lahko otrok postane preko igre. Tek je otrokom nezavedna zabava, za razliko od velikega števila odraslih oseb. Otrok tekom dneva veliko pogosteje teče, šprinta ali izvaja kakšno drugo hitrejše gibanje. Pri tem pa se največkrat sploh ne pritožuje. Še več : šprintanje ali druge večje napore pogosto spremlja smeh ter razne druge podobne reakcije. Odrasel človek največkrat potrebo po hitrejšem gibanju ne sprejme niti približno enako, več je negodovanja, protestiranja, iskanja izgovorov in podobnega. Za osnovne otroške tekaške aktivnosti so lahko dobri že razmeroma osnovni otroški tekaški copati. Pomembno je, da so prave velikosti ter upoštevajo osnovne značilnosti otroškega stopala. Za kar morajo poskrbeti starši, barve in druge podobne lastnosti pa lahko izberejo otroci. Kogar zanimajo naprednejši otroški tekaški copati, mora posvetiti pozornost predvsem primernost kostem, mišicam in sklepom. Poleg tega pa mora otroka navdušiti, da bodo otroški tekaški copati imenu primero izkoriščeni. Verjetno najlažji pristop je tekaška aktivnost staršev. Otrok v starših pogosto najde vzornike, če so starši tekači se bo lažje navdušil nad tekaško aktivnostjo. Takšnim staršem otroški tekaški copati tudi predstavljajo smiselno investicijo. Otrok bo napore lažje prenašal, tudi razvoj tekaških sposobnosti bo lažji. Motivirala ga bo tudi uspešnost, saj se že razmeroma skromen obseg aktivnosti pozna v primerjavi z tekaško neaktivnimi vrstniki. S tem pa dobi otrok tudi pomemben poduk, da se je smiselno potruditi ter uspehi ne pridejo sami od sebe. Z drugo besedo rečemo, da otrok osvoji delovne navade. Posebno pa tek pomaga pripomore k zdravju in zdravemu odraščanju na sploh. Med vrstniki pogosto vidimo otroke s prekomerno telesno težo, otroke brez delovnih navad ter druge primere slabe prakse. Otroški tekaški copati so dobra investicija v zdravo in srečno odraščanje. Ponudbo tekaških copat in ostale šporne opreme preverite tukaj.

Tenerife, največji in najbolj gosto poseljen Kanarski otok

Tenerife je španski otok, ki se nahaja nekaj sto kilometrov od severno zahodne afriške obale. Otok Tenerife je eden izmed sedmih otokov, otoško skupino dopolnjuje šest manjših otokov. Otoki so med seboj v marsičem različni, predvsem je zanimivo različno podnebje. Za otok Tenerife je značilno toplo podnebje. Kanarski otoki sodijo širše v Makaronezijo. Ime je zloženka grških besed sreča in otoki. V to skupino sodijo še Azori, Madeira, otoki Salvages in Kapverdski otoki. Med otoki je skoraj tri tisoč kilometrska razdalja.

Tenerife so največji Kanarski otok.

Povprečna zimska temperatura dvajset do dvaindvajset stopinj Celzija

Prijetne zimske temperature na otoku Tenerife, so posledica pasatnih vetrov. Njihova vlažnost se pogosto spreminja v vodo nad severnim in severovzhodnim delom otoka, ob tem se na višini med šesto in tisoč osemsto metri ustvarja oblačna zavesa. Prijetno hlajenje obal otoka Tenerife omogočajo tudi hladni morski tokovi. Seveda so temperature na otoku Tenerife zelo različne, odvisne od letnega časa ter izbranega kraja na otoku. Ognjenik Teide ima nadmorsko višino preko tri tisoč sedemsto metrov. Sneg na teh višinah v zimskem času ni nobeno presenečenje. Na obali otoka Tenerife obratno v istem času lahko uživamo v prijetnih pomladnih temperaturah. Različno podnebje imata tudi severni in južni del otoka. Severozahodna obala prejme skoraj tri četrtine vseh padavin na otoku, ta predel je značilen tudi po podpovprečni osončenosti ter nadpovprečni vlažnosti. Skupne letne padavine so kljub temu razmeroma majhne, med majem in septembrom je največkrat suho obdobje. Preko razlik v podnebju je moč zaslutiti tudi pestrost pokrajinskih, geoloških in geografskih oblik. Obsežni borovi gozdovi so na območju narodnega parka Teide, ognjeniške pokrajine se nahajajo na območju vrhov Teide in Malpaís de Güímar, pol puščavska območja z rastlinami odpornimi na sušo najdemo na jugu. Otok Tenerife lahko obiskovalcem ponudi tudi doline in gozdove s subtropsko vegetacijo in podnebjem, kanjone, prepade in druge pokrajinske značilnosti pokrajinske značilnosti.

Zdrava večerja se začne z zajtrkom

Zdrava večerja mora upoštevati nekatere zakonitosti organizma. V prvi vrsti mora zdrava večerja upoštevati proces regeneracije. Zmoti jo lahko preobilna večerja, ki aktivira presnovni proces. S tem je manj možnosti za učinkovito regeneracijo.

Večerja naj bo kakovosten in zdrav obrok.

Večerja naj bo bogata z kakovostnimi beljakovinami in zdravimi maščobami

Odsvetujejo se ogljikovi hidrati, saj jih telo zvečer ne potrebuje ali jih potrebuje v manjših količinah. Prav tako zdrava večerja ne vsebuje pretirano kaloričnih in visoko energijskih jedi. Na seznamu nepriporočljivih jedi so tudi mastne in ocvrte jedi, sir, šunka, krompir, stročnice in druga živila. Prav tako ni zdrava večerja prenajedanje v poznih urah ob hladilniku. Krivec za takšno početje je dober občutek, ki ga telesu povzroča zaužita hrana. Možgani so na drugi strani sposobni ustvariti potrebo po prehranjevanju z namenom doseči omenjeni dober občutek. Človek se temu primerno odzove s prehranjevanjem, čeprav zato nima nobenega tehtnega razloga. Najlažje lažni občutek lakote premagajo ljudje s trdnim značajem, ki se takšnim pojedinam preprosto odrečejo. Zdrava večerja naj vsebuje jedi, kot so : piščanec, ribe na žaru, pusta skuta, navadni jogurt, zeliščni čaj in podobne jeti. Prav tako lahko zdrava večerja vsebuje doma pripravljene juhe. To so lahko goveja, zelenjavna ali druge doma pripravljene juhe. Njihova značilnost je, da so lahko prebavljive in vsebujejo veliko mineralov. Zavedati se je tudi treba, da je večerja zadnji obrok dneva. Prvi obrok je zajtrk, sledi kosilo, med njima je malica, prav tako sledi malica kosilu. Zato se zdrava večerja dejansko začne z zajtrkom in nadaljuje z vsemi naštetimi obroki. Pravilno količinsko, kakovostno in količinsko odmerjeni obroki so pogoj za zdravo večerjo. Če preko dneva ne užijemo dovolj hrane in pijače, bomo zvečer povsem logično pošteno lačni ter se ne bomo mogli zadovoljiti z majhnimi in skromnimi obroki. Zdrava večerja ne vsebuje živila kot so čokolada, slanina, dimljeno meso, energijski napitki in druga živila.

Več o idejah za zdravo večerjo si lahko preberete na blogu Linea Snelle.

 

Ne veste, katera Kia Optima je prava za vas po opremi?

Si želite, da vam avto pomaga pri vožnji, pa ne zato, ker ne bi znali voziti, ampak zato, ker se vam enostavno ne ljubi več toliko voziti, pa si želite še dodatnega pomočnika, da si zagotovite bolj varno vožnjo za vas kot tudi za ostale udeležence v prometu?

Kia Optima EX LImited ima veliko opreme za večje udobje voznika med vožnjo

Kia Optima EX LImited

Potem je tudi Kia Optima primerna za vas, pa čeprav je morda niti ne poznate toliko in vam Kia Optima nikakor ni avto, ki bi si ga ogledali. Vendar pa mu res namenite nekaj pozornosti, predvsem Kia Optima EX Limited vas bo zagotovo presenetila in razvajala z vso opremo, ki jo premore, hkrati pa se boste tudi vozili v njej zelo udobno če le niste ravno preveč visoki, torej več kot 1,9 metra.

Kia Optima EX LImited premore ogromno opreme za pomoč pri vožnji in tudi za povečano udobje.

 

Če samo na hitro pogledamo, kaj ta model Kia Optima vključuje in ponuja, potem boste videli, da je oprema resnično bogata. Imeli boste namreč strešno okno, pa hlajenje in gretje sedežev in volana, pri čemer je sedež usnjen in električno nastavljiv, vsekakor je tudi avto zelo prostoren kot je prostoren tudi prtljažnik, ima sedemstopenjski dvosklopčni menjalnik, kar mu pomaga pri le 141 konjih, prav gotovo boste tudi nad udobjem podvozja zadovoljni, kar pa se tiče zunanjosti, pa tako ali tako ni potrebnih nobenih besed, saj slika pove vse. Kar je še zelo pomembno, kaj ta Kia Optima vključuje, je to, da imate še en kup asistenčne opreme, ki varnost povečajo, to so predvsem parkirni senzorji spredaj in zadaj, pa 360-stopinjske kamere in pa pomoč za prepoznavanje kamer, potem so tu tudi dodatki za ohranjanje voznega pasu in pa samodejno parkiranje, pametni ključ in pa sistem, ki samodejno ustavi avto v primeru prepreke pri največ 60 km/h, tako da v centru ne bo več bojazni, da bi podrli kakšnega kolesarja ali pa pešca, ki se nepremišljeno odpravi čez cestišče.

Do telefona po pametni ceni

V prosti prodaji so na voljo različni pametni telefoni, ki jih lahko po ugodni ceni dobite tudi brez vezave. Veliko lahko prihranite, če se namesto za eno od najbolj znanih blagovnih znamk odločite za kakšno manj poznano znamko. Pametni telefoni manj znanih znamk namreč niso nujno nič manj kakovostni in imajo enako ali še več funkcij kot tisti, ki jih izdelujejo bolj znana podjetja.

pametni telefoni pri wayteq

Njihov nakup se splača vsem, ki želijo prihraniti. Razlike v cenah so namreč marsikdaj precej visoke, saj logotipe znanih blagovnih znamk pogosto drago plačamo. Poleg tega zaradi velike ponudbe se je zaradi velike ponudbe na trgu včasih težko odločiti in marsikdo se prav iz tega razloga raje odloči za priznano in preverjeno blagovno znamko. To se mu namreč zdi najbolj enostavna in varna možnost, pa čeprav tako za svoj telefon plača več denarja. Pa je to res edina možnost?

Continue reading

Zdravstveno zavarovanje v času brezposelnosti

Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji ureja Zdravstveni zakon ali Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. V Sloveniji je zdravstveno zavarovanje obvezno, po zakonu obstaja enaindvajset različnih statusov zavarovancev. Zdravstveno zavarovanje je zagotovljeno za vse osebe, ki imajo stalno bivališče v Sloveniji in slovensko državljanstvo ter osebe, ki se na območju Republike Slovenije ukvarjajo s pridobitno dejavnostjo. Poleg obveznega zdravstvenega zavarovanja, obstaja tudi prostovoljno zdravstveno zavarovanje. Prostovoljno zdravstveno zavarovanje se deli na dopolnilno ali dodatno zavarovanje. S sklenjenim dopolnilnim zavarovanjem dobi zavarovanec pravico do polne vrednosti zdravstvenih storitev, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti. Dodatna ali nadstandardna zdravstvena zavarovanja pa so prostovoljna zavarovanja za višji standard storitev ali večji obseg pravic, kot je določeno v obveznem zavarovanju ter za dodatne pravice, ki niso zajete v obveznem zavarovanju.

Kako urediti zdravstveno zavarovanje, če smo brezposelni?

Zdravstveno zavarovanje oseb prijavljenih na Zavodu za zaposlovanje

Zaposlene osebe na zdravstveno zavarovanje največkrat niti ne pomislijo, saj jim ga zagotavlja delodajalec. V primeru brezposelnosti ali raznih drugih primerih, pa ljudje zdravstveno zavarovanje bistveno bolje spoznajo. Za osebe brez zaposlitve obstaja več oblik zdravstvenega zavarovanja. V času od prenehanja zaposlitvenega razmerja do izdaje odločbe o priznanju pravice do denarne pomoči, si mora brezposelna oseba zdravstveno zavarovanje sama urejati. Po prejetju odločbe o priznanju pravice do denarnega nadomestila, se takšna oseba na Zavodu za zdravstveno zavarovanje odjavi ter uveljavi morebitno vračilo vplačanega zneska. Brezposelne osebe prijavo v obvezno zdravstveno zavarovanje izvedejo na Zavodu z dnem, ko ji je z odločbo priznal pravico do denarnega prejemka. Odjavo od obveznega zdravstvenega zavarovanja pa izvede z iztekom, prenehanjem ali mirovanjem te pravice. Prejemnik denarnega nadomestila, lahko po sebi uredi zdravstveno zavarovanje tudi za družinske člane. Dodatno zdravstveno zavarovanje lahko oseba pridobi na več načinov in sicer kot samoplačnik ali kot socialno pomoč v višini razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev, če izpolnjuje pogoje za pridobitev. Kaj storiti, če smo brezposelni ter brez zdravstvenega zavarovanja si lahko preberete na strani moja zaposlitev.si.