Monthly Archives: May 2018

Ometi so lahko strojni ali ročni

Vemo, da omet velja za zaključni sloj za našo novogradnjo ali prenovo doma. Tako prostoru dajo povsem zaključni videz. Ometi skrijejo tudi vse napeljave. Z njimi pa lahko prekrijemo še vodovodne cevi, kable in kanalizacijo. Poleg tega je namen ometov tudi ta, da z njimi izravnamo številne nepravilnosti v stenah in tako skrijemo tudi vse napake. Pomembno vprašanje pri tem pa se glasi, ali bodo v igri ročni ometi ali strojni ometi.

Kaj so ročni ometi?

strojni omet je hitrejša izravnava sten kot ročni omet

Ročni ali z drugo besedo klasični ometi so najstarejša tehnika za izravnavanje sten. Material za tako obliko ometa se uporablja kar v mešalcu. Ročni ometi tako veljajo za nekoliko bolj zahtevno tehniko, ki pa je ne pozna kar vsak mojster. Imajo številne prednosti. Ena od teh je možnost, da lahko izdelamo strukture, grobe vzorce ter še marsikaj drugega. Seveda pa imajo taki ometi tudi pomanjkljivost. To je, da trajajo nekoliko dlje časa. Ker se materiali zanje pripravljajo dlje časa, mešanica zanje ne more biti vedno enaka. Lahko se pojavijo celo razlike v trdoti. V nasprotju s temi ometi poznamo strojne omete, ki veljajo za veliko hitrejšo izvedbo. Priljubljeni pa so še apneno cementni strojni ometi, ilovnati ometi, toplotnoizolacijski ometi ter podobno. Sami moramo presoditi, kaj je najbolje za nas in za naš objekt. Če se nam pri delu izjemno mudi, potem se je vsekakor najbolje odločiti kar za strojne omete, za katere je značilno, da imajo tudi številne prednosti, ki se pokažejo po koncu dela. Pomembna je tudi primerjava cen, med ročnimi in strojnimi ometi.

Polaganje tlakovcev na dovoznih poteh zahteva pozornost

Ureditev okolice nikakor ni tako enostavna, še posebej pa je precej zamudna. Nikar ne pričakujte, da vam okolica ne bo povzročila posebnih stroškov, saj vas zna presenetiti, koliko enega denarja boste morali vložiti. Tu je ograja, trava, kakšna hiška in predvsem ureditev dovoznih poti in drugih poti. V kolikor se boste odločili samo za pesek, potem res ne boste veliko odšteli vsaj za to, vendar pa saj veste kako je s peskom, pozimi kidanje ni enostavno, ves čas nosite pesek v stanovanje in ravno zato je odločitev za polaganje tlakovcev najboljša. Da, lahko se odločite tudi za navadne betonske plošče posute s peskom ali pa kar klasičen beton ali pa asfalt, ampak ni pa zagotovo to tako lepa rešitev kot je polaganje tlakovcev, ki pa žal ni enostavno.

 

               Za polaganje tlakovcev je treba na dovoznih poteh še posebej posvetiti pozornost

polaganje tlakovcev zahteva utrjena tla in pripravo drežane za odtekanje vode

Kot rečeno, dovozne poti zahtevajo posebno pozornost pri tlakovcih tudi zato, ker morajo tlakovci prenašati še dodatno breme. Pri tem seveda nikomur ni do tega, da bi se poznale kolesnice v vgreznjenih tlakovcih ali pa tam, kjer vozila stojijo ali pa celo tega, da bi se bali, da bi na vaše dvorišče zapeljal kakšen težji gradbeni ali pa kmetijski stroj, saj bi se bali, da bi tlakovci popokali. Zato resnično posvetite dovolj pozornosti temu, kdo vam bo polaganje tlakovcev opravil ter kako. Sami jih prav gotovo ne boste pravilno položili, če nimate vse gradbene opreme, saj potrebujete tudi vibrirne stroje, ki vsako plast dovolj utrdijo, da pripravite ravno pravšnjo drenažo. Zato seveda na mestu tu vprašanje, kje pa polaganje tlakovcev naročiti. Podjetij, ki polaganje tlakovcev ponujajo, je pri nas kar nekaj, seveda se čisto vsa oglašujejo kot najboljša, vendar pa kako vedeti, kdo je tisti, ki je res najboljši? Težko, še najbolje, da pogledate malo po izkušnjah prijateljev in znancev, da vidite, kdo jim je delal in koliko časa nazaj, s tem boste namreč iz prve roke lahko zvedeli, kako dober je, mi pa vam lahko tukaj svetujemo tudi tega ponudnika http://www.libelagroup.si/kaj-delamo/polaganje-tlakovcev , katerega največja prednost je v tem, da vam naredijo izredno kakovostno in hkrati tudi brez skritih stroškov.

 

Tudi slučajno ne veste, kakšne igrače za dojenčka kupiti?

Moderni starši se precej razlikujejo od mladih staršev, ko so vzgajali nas. Marsikaterim staršem je to pravzaprav kar malo čudno, češ kaj pa je bilo z našo vzgojo narobe. Nič, ampak vse skupaj se razvija, gre naprej in zato je tudi prav, da se vzgoja spreminja, saj otroci rastejo v tem času. Tako se veliko starih staršev zgraža tudi nad tem, kakšne igrače za dojenčka vse imamo doma, koliko enih stvari imamo ipd., vendar pa so do zdaj strokovnjaki, ki se ukvarjajo z razvojem otrok, uspeli dokazati, da dejansko igrače za dojenčka zelo pozitivno vplivajo pri njegovem razmišljanju. Ravno zato tudi ne čudi »kompliciranje« staršev, ko razmišljajo veliko o tem, kakšne igrače za dojenčka kupiti, kakšne so dobre in kakšne ravno ne. Tovrstna vprašanja lahko zasledimo tudi na najrazličnejših forumih.

               Nikar se komplicirajte preveč in ne kupujte tiste igrače za dojenčka, ki naj bi bila najboljša

 

Siliti otroka v igro z neko igračo, je zagotovo najslabše kar lahko naredite. Četudi kupite igračo, ki naj bi bila tako zelo dobra, pa vašemu otroku ni zanimiva, ga res ne silite v igro, saj je prav gotovo na tak način ne bo nikoli sprejel. Lahko da mu kakšne igrače za dojenčka pač niso všeč samo v tistem trenutku ali pa potrebuje nekaj dni ali pa tednov, da jo sprejme in razume.

lesena igrača ki vabi dojenčka k igri in spodbuja hojo otroka

Zato, napako, da otrok igrače za dojenčka ne sprejme, naredimo resnično samo starši, ki ali otroka silimo v igro z novo igračo ali pa mu jo takoj vzamemo, ko otrok ne pokaže zanimanja zanjo. Z otrokom je potrebno le potrpljenje, nikjer ni nič rečeno, kdaj bo nova igrača otroku zanimiva, vendar pa če le ni takšnih barv, ki jih otrok resnično ne sprejema, potem ste lahko brez skrbi, da jo bo prej ali slej sprejel in se začel igrati z njo.