Monthly Archives: June 2018

Mobilne hišice – Čim prej se odločite za rezervacijo svoje!

Mobilne hišice z leti vedno bolj pridobivajo na svoji priljubljenosti. Če se je ljudem na samem začetku ideja o mobilnih hišicah zdela nesmiselna in strel popolnoma zgrešen mimo, pa je danes vedno bolj drugače in ljudje vedno bolj spreminjajo svoje mnenje.

 

To pa je hkrati tudi razlog, da je treba z rezervacijami vedno bolj hiteti, saj so mobilne hišice, ki so na najboljših lokacijah, lahko že na samem začetku leta zasedene. Tudi tiste, ki niso na najboljših lokacijah, so kaj hitro zasedene in potem vam preostanejo na voljo samo še apartmaji in hoteli ali pa kampiranje seveda. Pa seveda ne govorimo samo o slovenski obali, temveč tudi po hrvaški obali, predvsem v Istri in Kvarnerju je povsem enako.

Odločitev za mobilne hišice sprejmite že začetek leta

 

Se vam zdi razmišljanje o dopustu meseca januarja ali pa februarja popolnoma prerano? Pa ni, če si želite dopust na slovenski ali pa hrvaški obali in če so vam mobilne hišice tako všeč, da bi dopust radi preživljali tam. Takrat je namreč skoraj da že zadnji čas za rezervacije.

mobilne hišice za udoben dopust

Zaradi navala turistov na našo obalo in obalo naših južnih sosedov, ki ju mnogi turisti in Evrope smatrajo kot najbolj varni, saj povsod drugje skoraj da že lahko zasledimo grožnje s terorizmom, mnogi rezervacijo opravijo že v času dopustovanja za naslednje leto. Prav to je razlog, da se vam lahko zgodi, da ste lahko še tako zelo zgodnji pri rezervaciji, pa ne boste dobili prostega termina, ki je vam še najbolj všeč. Še posebej, če si boste želeli mobilne hišice rezervirati od druge polovice julija pa do konca avgusta.

 

V času izven te top sezone boste po vsej verjetnosti še dobili kakšne proste mobilne hišice, pa nikar ne mislite, da je izven te sezone na morju kaj slabše. V kolikor ne marate gneče, je junij najboljši mesec, če le imate te možnosti in vaši otroci niso šolo obvezni več.

 

 

Kje se vrhunska barva za les lahko kupi in koliko stane?

Kdor išče izredno kakovostno barvo ali pa premaz za les, bo v temle članku izvedel točno, kje lahko le-to tudi dobi. Namreč, tistim, ki še ne vedo, moramo povedati, da je najboljša barva za les samo tista, ki je narejena na vodni osnovi in skupaj s tem, da lesu poda barvo, le-tega tudi ščiti. Namreč, velikokrat  je barva za les tista, ki les tudi uniči. No, zato pa je najboljše, da se kupi eko barva za les in od tistih ponudnikov, za katere vemo, da jim lahko zaupamo. En primer takega podjetja je tudi Silvaprodukt, ki barve in premaze za les že več deset let izpopolnjuje in nudi slovenskemu ljudstvu. V nadaljevanju pa bomo videli, v čem ima barva za les podjetja Silvaprodukt prednost pred drugimi barvami.

 

Ne samo, da je eko barva za les najboljša barva, je tudi najbolj zdrava!

 

Ker vsi vemo, da različni ponudniki nudijo tudi različne vrste barv, je dobro vedeti, kakšne karakteristike ima vrhunska barva za les, ki je prijazna tako okolju kot tudi za človeka.

barva za les ščiti pred zajedavci in vremenskimi vplivi

No, take barve najhitreje prepoznamo po tem, da so narejene na vodni osnovi. Gre torej za akril barve, ki pa so zelo razredčene, tako da tudi, ko les premažemo, lahko še vedno vidimo njegovo teksturo pod barvo. Ker pa se akrilna barva izredno dobro veže na les in se tudi zelo hitro posuši, pa jo lahko uporabljamo tako za zunanje vrtne elemente kot tudi za notranjost objekta. Najboljše od vsega pa je, da je akril na vodni osnovi popolnoma neškodljiv in z njim ne vdihavamo nobenih strupenih snovi. Zaradi svoje imenitne karakteristike, pa je akrila barva za les tudi izjemno dobra zaščita za sam les.

 

Namreč, sama barva po sebi je vodoodporna, kar pomeni, da načeloma ne bi potrebovali nobenega drugega premaza več, ko barvo potrebujemo zgolj za barvanje notranjih elementov (strop, stene, pohištvo itd.). Če pa želimo barvati les, ki bo ves čas izpostavljen vremenskim razmeram, pa je dobro les prej premazati tudi z drugimi zaščitniškimi premazi.

 

 

Psihoterapevt – oseba, s katero lahko vzpostavimo lep odnos

Nekateri ljudje se v življenju srečujejo s težjimi situacijami, ki jim sami nikakor niso več kos. V takih primerih se povežejo z najrazličnejšimi strokovnjaki, med katerimi psihoterapevt igra še posebej pomembno vlogo. Ta oseba se še kako dobro spozna na reševanje težav ljudi, ki so povezani tudi z njihovo notranjostjo. Za svoj poklic so se izobraževali izjemno dolgo časa, pri tem pa so si nabrali tudi veliko izkušenj, ki so pri opravljanju njegovega dela še kako zelo pomembne.

V prvi vrsti je pomemben tudi odnos z njim

Psihoterapevt je sicer izjemno izobražena oseba, vendar pa vemo, da vsak psihoterapevt ne ustreza vsaki osebi. Predvsem je pomembno, da se med njim ter pacientom razvije lep odnos, ki temelji predvsem na zaupanju. Če tega ni, potem je bolje, da se postopek takoj ustavi in raje prične kje drugje. Ljudje imajo po večini lepe izkušnje in tudi lepe rezultate. Ravno zato se vedno več ljudi, ki imajo osebne težave, zatekajo po pomoč k psihoterapevtom. Cena take storitve ni več tako zelo draga in lahko si jo privošči prav vsak.

Psihoterapevta najdemo na spletu in lahko je dobra rešitev težav

Rešite težave z depresijo s pomočjo psihoterapevta

Najboljšega psihoterapevta lahko najdemo tudi na spletu

Vsak dober psihoterapevt ima tudi svojo spletno stran, saj se še kako dobro zaveda, da ljudje take storitve v današnjem času iščejo tudi preko spleta. Na svoji spletni strani tako predstavljajo vse svoje storitve in poleg njih pripišejo tudi cene. Tudi preko spleta lahko navežemo prvi stik z njimi. Najbolje je, da jih za začetek napišemo kratek e-mail, v katerem navedemo vse podrobnosti.

 

Prevajanje v hrvaščino naj opravi prevajalec

Ste mnenja, da za prevajanje v hrvaščino dovolj dobro poznate hrvaški jezik, tako da lahko uredite prevod? Boste prevajanje v hrvaščino naredili samo za malo lažje in boljše sporazumevanje, pri čemer sta si s sogovornikom oz. dopisnikom že znana in vama je pomembno samo to, da se razumeta, pri čemer pa vi ta jezik malo bolj poznate kot vaš partner slovenskega? Potem je ok, vaše znanje bo za prevajanje v hrvaščino več kot odlično. V kolikor pa s poslovnim partnerjem nista tako na »ti«, se še trudite okoli njega, se trudite za to, da bi dobili posel in vidite, da je poslovni partner občutljiv na jezik, pa je bolje, da prevajanje v hrvaščino prepustite pravemu prevajalcu. V čem je problem? Problem je v tem, da ste se vi po vsej verjetnosti učili srbo-hrvaščino v šoli, kar pomeni, da dejansko mešate srbščino in hrvaščino, kar pa je za velik del »zagriženih« Hrvatov še zmeraj nekaj najhujšega zaradi vse zgodovine.

               Ko naročate prevajanje v hrvaščino, naj ga naredi naravni govorec

 

Kdo pa je naravni govorec? Najbolje je, da je to oseba, ki je rojena na Hrvaškem in ki ves čas živi in je v stiku s tem jezikom.

prevajanje v hrvaščino

V kolikor najdete prevajalca za prevajanje v hrvaščino, ki je naravni govorec hrvaščine, živi pa v Sloveniji, bo prevod po vsej verjetnosti dober, ampak je vsekakor priporočljivo za njim opraviti lekturo, saj se mu bodo že pojavljale bolj pogosto tudi slogovne napake. Žal je pa pri nas tako, da boste pri nas našli le ponudbo za prevajanje v hrvaščino, le če boste res podrobno brali, boste lahko našli, če prevajanje v hrvaščino opravlja materni govorec ali ne, pa še to ni garancija. Zato je najbolje pred naročilom povprašati ponudnika, ali je njihov prevajalec naravni govorec ali pa ne, saj si s tem malo dvignete možnost za res tisti pravi prevod.

Se vam zdi, da se kar malo preveč komplicira? Morda res, vendar pa se je treba zavedati, da je to res tista specifičnost hrvaščine, ki jo ima ta jezik in zato tudi prihaja do tega, da boste za prevajanje v hrvaščino odšteli več kot za prevod v angleščino, kjer tovrstnih razlik ni.

Najboljše nočne omarice so narejene iz kakovostnega lesa

V temle članku si bomo pogledali, iz katerih vrst lesa so nočne omarice najpogosteje narejene in povedali tudi, zakaj je tako. Namreč, masivne nočne omarice, ki so narejene iz kakovostnih vrst lesa, bodo vedno dlje časa zdržale kot pa tiste, ki jih kupimo v generičnih prodajalnah s pohištvom. Videli bomo torej, zakaj so nočne omarice najpogosteje narejene iz specifičnih vrst lesa, kako se med seboj razlikujejo in tudi kakšne oblike nočnih omaric lahko najdemo. Namreč, oblike in barve, ki jih imajo nočne omarice, se lahko zelo razlikujejo, prav tako pa se razlikuje stabilnost in življenjska doba le-teh, če ne izberemo dobre vrste lesa.

Nočna omarica je narejena iz masivnega lesa

Katere so najbolj masivne nočne omarice in zakaj je pametno take tudi izbrati?

 

Prav gotovo že vsi poznamo vrste lesa, iz katerih so narejene najbolj kakovostne nočne omarice. Namreč, masiva, ki jo odraža les bukve, hrasta ali pa oreha so še vedno najboljša izbira, ko gre za izbiro pohištva.

 

Poleg tega pa je v današnjem času moderno, da so že same oblike, ki jih imajo nočne omarice (in drugo pohištvo) malce bolj masivne. To se kaže v sami debelini izdelkov, ki so v zadnjih letih postale dosti večje. Če je bila do zdaj debelina stranice omarice le en centimeter in pol, je zdaj mogoče dobiti take nočne omarice, ki imajo debelino kar štiri centimetre. To pa odraža tako modernost, poudari pa tudi masivnost, ki jo zgoraj omenjene vrste lesa že same po sebi imajo. Take nočne omarice so namreč zelo minimalistične in po navadi nimajo nobenega predalnika. So prostostoječe in odprte spredaj in zadaj. Nekatere pa so celo samo take, da imajo le tri stranice, torej zgornjo in dve stranski.

 

Tak minimalizem je seveda manj uporaben, kot pa, če bi omarice imele tudi predalnike ali pa vsaj še eno polico za odlaganje knjig ali revij. So pa ravno zaradi tega tudi tako edinstvene, saj konec koncev v spalnici želimo le počivati in ni namenjena delu.

 

 

Kako se izdela ocena tveganja in kaj je izjava o varnosti

Kot že sam naslov govori, si bomo v temle krajšem članku pogledali, kako se izdela ocena tveganja in tudi kdo jo lahko izdela. Videli pa bomo tudi, zakaj sta izjava o varnosti in ocena tveganja nujna dokumenta, za vsakega, ki ima podjetje. Namreč, ocena tveganja je tisti dokument, ki govori o tem, kje v podjetju obstajajo možnosti, da se uslužbenci ponesrečijo. Skupaj pa tako ocena tveganja kot tudi izjava o varnosti povesta, kako delovna mesta v podjetju tudi izboljšati. Namreč, varnost je primarnega pomena, ko imamo zaposlene ljudi v svojem podjetju. No, k temu pa lahko pripomore ocena tveganja, saj kot smo že rekli, le-ta pomaga izboljšati delovno okolje.

Kako lahko izjava o varnosti in ocena tveganja pomagata k boljšemu delovnemu okolju v podjetju?

 

Najprej naj povemo, da sta tako ocena tveganja kot tudi izjava o varnosti izredno pomembna dokumenta, ki si ju mora po zakonu priskrbeti vsak podjetnik. Sama izjava o varnosti z oceno tveganja govori, kot smo že rekli, o tem, kje obstajajo možnosti, da bi se zaposleni lahko ponesrečili, hkrati pa tudi zagotovi izboljšave.

ocena tveganja zpripomore k boljšemu delovnem okolju v podjetju

Seveda pa je izjavo o varnosti in tudi oceno tveganja treba nadgraditi, v primerih, ko obstoječi načini varovanja niso (več) dovolj dobri, ali pa so se spremenili podatki o podjetju, ko je bila ocena izvedena. Namreč, vsako rastoče podjetje ves čas tudi spreminja svoj način dela in svoje delovno okolje lahko zamenja ali pa razširi. Torej, v primeru, da ocena tveganja in izjava o varnosti nista posodobljeni, je to treba storiti takoj, ko se v delovnem okolju nekaj spremeni. Tako namreč zagotovimo vsem inšpektorjem in podobnim organom, točne podatke.

 

Poleg izjave in ocene tveganja pa moramo povedati, da je vsak delodajalec primoran določiti tudi posebne zdravstvene zahteve, ki jih delavci za specifična dela morajo izpolniti. To opravi strokovni medicinski izvajalec, ki preveri, ali je specifični delavec sposoben opravljati točno določeno delo, ali ne.

Kam po letne pnevmatike?

Menjava gum dvakrat na leto mnogim voznikom predstavlja precejšnje preglavice. Nenazadnje se pojavi tudi vprašanje, kje bomo gume sploh dobili, pa tudi, kdo jih bo na vozilo namestil. Pogosto je lahko odgovor kar isti, saj pri nekaterih ponudnikih lahko koristimo tako nakup kot montažo pnevmatik. Če gume že imamo, pa je treba seveda poiskati le izvajalca del.

Za menjavo gum bo večinoma najboljša izbira avtoservis Ljubljana, saj mojstri v prestolnici ponujajo največ. Ne samo, da bomo pri njih našli pestro zbirko gum za nakup ter ugodno ponudbo za montažo oziroma menjavo pnevmatik, vede ali nevede bomo koristili še nekatere druge prednosti, ki jih imajo zanesljivi lokalni avtoservisi.

Nakup pnevmatik

Najprej je treba seveda ugotoviti, ali potrebujemo nove letne pnevmatike, ali pa bodo morda dobre še tiste, ki smo jih uporabljali v prejšnjem letu. Tudi, če se za nakup ne zanimamo, nam lahko dober avtoservis priskoči na pomoč z drugo storitvijo – sezonsko hrambo pnevmatik. Že s tega vidika se za avtoservis Ljubljana izkaže za pravo izbiro, saj ni nujno, da pnevmatike hranijo vsi servisi.

A največ poudarka gre nameniti tistim servisom, ki ponujajo tudi nakup pnevmatik, če moramo kupiti nove. Nikakor ni vseeno, katere letne pnevmatike izberemo, čeprav se večinoma bolj poudarjajo zimske. Dober avtoservis bo znal svetovati in najti pravo rešitev, seveda pa bo imel pnevmatike tudi na zalogi.

sezonska hramba pnevmatik

Menjava pnevmatik

Avtoservis Ljubljana je pravi naslov v novembru in marcu, ko je treba gume zamenjati. V mestu se bomo namreč izognili nevšečnostim, ki jih prinaša menjava gum pri kakšnih drugih ponudnikih. Izvajalcev teh storitev je namreč dovolj, tako da se lahko izognemo gneči, prav tako lahko najdemo ugodne ponudbe za menjavo gum.

Za nameček lahko koristimo še nekatere dodatne storitve, na primer centriranje pnevmatik, ali pa se odločimo za kakšne večje posege. Vse to omogoča le zanesljiv avtoservis Ljubljana.

Vozniški izpit je hkrati zrelostni izpit

Vozniški izpit je hkrati zrelostni izpit kandidata. Pridobljen vozniški izpit nam dovoljuje udeležbo v prometu, zraven pa spada tudi etnična in moralna odgovornost do ostalih udeležencev v prometu.

Vozniški izpit je tudi zrelostni izpit

Etika, morala ter vozniške izkušnje v prometu

Morala in vozniška etika v prometu je nadgradnja vsega, kar nas uči za vozniški izpit potrebna praksa in teorija. Promet ni zgolj svet pravil in zakonov, veliko je tudi nepisanih pravil. Če nam soudeleženec izsiljuje prednost, bomo poizkusili po najboljših močeh trčenje preprečiti. Prav tako se ne bomo nasilno obnašali do šibkejših udeležencev v prometu, četudi se ne ravnajo po predpisih in zakonih. Zelo koristno za vozniški izpit je zato učenje pri izkušenejših in modrejših osebah. Primer je začetek vožnje avtomobila pri šestnajstih letih, v spremstvu starejše in izkušenejše osebe. Ki ima seveda vozniški izpit za avto. V dveh letih lahko kandidat pridobi številna znanja in izkušnje. Učne ure v praksi so tudi veliko bolj realne, kot učne ure v avto šoli. Ker se vožnja začne na domačem naslovu, se vozimo večinoma v okolici doma ter tako spoznavamo območje prometa, v katerem bomo najverjetneje vsaj v bližnji prihodnosti največkrat udeleženi. Za bližnjo prihodnost je mišljen čas, ko takšen kandidat opravi vozniški izpit za avto ter mu je omogočena samostojna vožnja. Vožnja avtomobila je zelo kompleksna stvar, zahtevna je predvsem zaradi številnih in zelo spreminjajočih se pogojev vožnje. Pogoji so stanje avtomobila, njegove tehnične lastnosti, vreme in vremenski pogoji, drugi udeleženci in številni drugi pogoji. Na nekatere od pogojev lahko vplivamo, drugim pa se moramo preprosto prilagoditi. Avto lahko zamenjamo, lahko mu izboljšamo vozne in druge lastnost, vreme in vremenske pogoje pa moramo sprejeti in se jim prilagoditi. Številni različni vremenski pogoji pridobljeni v času vožnje s spremstvom so tudi prednost, saj bomo na glavni vožnji lažje pridobili vozniški izpit za avto v primeru vremenskih nevšečnosti. Želiš opraviti vozniški izpit? Vse o postopku preveri na bb.si.