Monthly Archives: April 2020

Znaki depresije med mladimi

Depresija je razmeroma pogosta duševna motnja, ki prizadene tudi mlajšo populacijo, čeprav še zdaleč ni omejena le na to. V obdobju mladostništva se depresivne motnje šele razvijajo, začnejo se kazati nekateri prvi simptomi, ki so lahko zelo značilni, lahko pa so tudi nekoliko dvoumni in se skrijejo med simptome drugih težav. To pomeni, da znaki depresije pogosto ostanejo neopaženi ali pa jih zamenjamo za druge simptome, kar otežuje prepoznavanje in zdravljenje duševne motnje. Da bi lahko ustrezno ukrepali, moramo depresijo pravočasno prepoznati, kar storimo prav s tem, da smo pozorni na nekatere značilne znake, ki med mladimi še posebej izstopajo. Med znaki depresije pri mladih izstopajo predvsem tisti, ki močno spreminjajo vsakdanji ritem življenja. Pojavijo se lahko motnje spanja, prav tako je značilna izguba zanimanja za vsakdanje obveznosti in interese. Pri mladostnikih so takšna nihanja sicer pričakovana, a drastične spremembe nakazujejo na posebne težave. Predvsem izguba energije je lahko zaskrbljujoča, sploh če se kombinira z zanemarjanjem medsebojnih odnosov in umikanjem v osamo. A prav tako so znaki depresije med mladimi lahko bolj očitni kot sklepanje prenagljenih odločitev in tvegano obnašanje.

dekle z znaki depresije

Drugi znaki depresije

Predvsem med starejšimi bolj izstopajo nekateri drugi znaki depresije. Izguba energije je pričakovana, zelo značilna pa je izguba interesov za tiste aktivnosti, ki so bile sicer zelo pomembne v življenju posameznika, tudi opuščanje dolgoletnih prijateljskih odnosov. Pojavijo se nenadne spremembe telesne teže in obdobja jeze oziroma razdraženosti. Med najbolj pomenljivimi znaki depresije gre izpostaviti še občutke samosovraštva in misli o samomoru. To so nekateri izmed bolj očitnih znakov, ki lahko nakazujejo na depresijo, še vedno pa ne dajejo popolne potrditve. Poleg tega se lahko depresija kaže tudi na druge načine, ki morda niso tako očitni, recimo kot presežek energije in večja predanost delu, včasih tudi sklepanje novih načrtov z velikimi ambicijami.

Pečica v domači kuhinji

V kuhinji potrebujemo kar nekaj aparatov in pripomočkov, ki pomagajo pri pripravi hrane in drugem delu v tem prostoru. Res pa je, da lahko oblikujemo različne kombinacije in opremo izkoristimo na različne načine. Vseh aparatov ne bomo našli v vsaki kuhinji, pravzaprav so le redke opremljene s celotnim naborom opreme, ki je na voljo. Pomembno je torej, da se najprej posvetimo tistim najnujnejšim napravam, ki ponujajo največ možnosti pri pripravi hrane. Ena izmed teh je gotovo tudi pečica, ki jo lahko uporabimo za pripravo različnih vrst hrane, pa tudi za splošno pogrevanje živil. Gre za vsestranski gospodinjski aparat, ki se ga vsekakor splača imeti v vsakem domu. Pečica v domači kuhinji odpira možnosti gurmanom, ki želijo pripraviti svoje domače specialitete, prav tako pa tistim, ki le redko kuhajo doma, a morajo seveda imeti možnost pogrevanja hrane. V vsakem primeru mora biti pečica na voljo, koristno je tudi, da je kakovostna in zanesljiva. Prav na ta aparat se namreč zanašamo pri pripravi večjih obrokov, še posebej pri kakšnih pomembnejših pogostitvah, ko imamo v gosteh zahtevne goste.

 

Pečica

Pečica za nepozabno pojedino

Če želimo pripraviti kar najboljšo pojedino, bo pečica gotovo med glavnimi pripomočki, ki bodo pri tem pomagali. Verjetno ne bomo vseh jedi pripravljali v njej, nekatere pa gotovo bomo – pečica je izredno uporabna za pripravo jedi, ki se pečejo dlje časa, prav tako jo lahko uporabimo za vzdrževanje primerne temperature pred postrežbo. To pomeni, da moramo vedno paziti na optimalno delovanje naprave. Čeprav morda tudi stara pečica še omogoča pripravo hrane, se splača izbrati kak zanesljiv nov model, ki nas gotovo ne bo pustil na cedilu. Dobra pečica ponuja veliko izbire med programi oziroma načini delovanja, vgrajen je tudi časovnik s kakšnimi dodatnimi funkcijami. Predvsem pa odlično deluje, tudi pri dolgotrajni pripravi hrane bo delovanje brezhibno. Za več informacij o trenutni ponudbi in trendih kliknite tukaj.

Vsestranski otroški natikači

Otroci so pogosto med zahtevnejšimi uporabniki oblačil in obutve, a prav tako so pogosto dokaj brezbrižni pri tem, kar nataknejo na stopala. Še posebej prizanesljivi bodo do obutve, ki jo uporabljajo za igro na prostem v lepem vremenu, takrat se pogosto od doma podajo kar brez čevljev, idealna rešitev pa so otroški natikači. Ti so namreč zelo vsestranski v toplejšem delu leta, pravzaprav so uporabni tudi za mnoge situacije, v katerih natikači morda ne izgledajo kot najboljša rešitev. Otroci nimajo takšnih pomislekov kot njihovi starši, moramo pa seveda upoštevati nekatere pomembne lastnosti otroške obutve. Še vedno je ključnega pomena predvsem to, da so otroški natikači udobni za uporabo in dovolj varni oziroma stabilni, da se lahko malček v njih brezskrbno igra. Ne pozabimo, da je otroška obutev pri uporabi podvržena različnim nepredvidljivim obremenitvam, zato morajo biti tudi otroški natikači kakovostni in vzdržljivi. Še posebej skrbno moramo izbrati natikače, ki bodo služili vsestranski uporabi.

 

 

 

Otroški natikači lahko povzročijo težave pri izbiri

Otroško obutev je pogosto kar težko izbrati, še posebej tiste kose, ki so namenjeni le uporabi v poletnih ali zimskih mesecih. To namreč pomeni, da v prihodnjem letu obutev verjetno ne bo več dovolj velika, torej kupujemo čevlje za kratkotrajno uporabo. Otroški natikači imajo v tem oziru sicer to prednost, da so nekoliko bolj prizanesljivi v smislu velikosti, saj se dobro obnesejo tudi če ne odgovarjajo točni velikosti stopala, poleg tega so praviloma tudi bistveno cenejši od zimske obutve in lažje upravičimo nakup kakovostnega para za kratkotrajno uporabo. A vseeno so na voljo otroški natikači v različnih izvedbah in različnih kakovostnih razredih, tako da pogosto povzročajo težave pri izbiri. V vsakem primeru je pomembno, da izberemo obutev, ki otroku odgovarja – ne upoštevamo le lastnosti na papirju, temveč se prepričamo, da so natikači všeč tudi otroku. Otroške natikače si oglejte na spletni strani tomassport2.si.

Napihnjenost je ena od najpogostejših težav sodobnega časa

Na naše počutje v veliki meri zelo pogosto vpliva tudi hrana, ki jo uživamo. Tega se vse premalo zavedamo, a ko je stvar nekoliko resnejša, vemo, da nečesa ne bi smeli zaužiti v takšni količini. Napihnjenost je, na primer, ena od izjemno zoprnih težav, še zlasti, če se z njo srečamo izven domačega okolja, na primer na dopustu, na službenem mestu. Če je napihnjenost prepogosta in si sami pri tem ne znamo prav dobro pomagati, je najbolje, da obiščemo osebnega zdravnika ali drugega strokovnjaka, ki nam bo pojasnil, kako se lahko na najbolj zdrav, preprost in tudi dovolj hiter način borimo proti njej. Napihnjenost se lahko pojavi v prav vseh obdobjih našega življenja. Ob prvih znakih zanjo lahko poskrbimo tako, da pazimo, kaj v nadaljevanju jemo, kdaj jemo, da se pogosteje gibljemo in da se čim bolj izogibamo stresnim situacijam.

 

Napihnjenost

Napihnjenost in domače rešitve zanjo

Ste kdaj sedeli na stranišču in se na vso moč trudili, da bi kaj spravili iz sebe, pa ni šlo? Večina med vami je najverjetneje na to odgovorila pritrdilno. Vsak med vami se je namreč vsaj enkrat že srečal s pojavom, ki mu rečemo napihnjenost. Nekateri med vami ste se z njo morda prvič soočili na kakšnem potovanju in tako kar nekaj časa niste mogli normalno iti na stranišče. Sicer pa je napihnjenost lahko posledica marsičesa; zelo pogosto slabih prehranjevalnih navad in to pozno zvečer. Za napihnjenost je zelo pogosto kriv tudi stres, čeprav se tega niti ne zavedamo prav dobro. Na voljo vam je kar nekaj učinkovitih domačih pripravkov, s pomočjo katerih napihnjenost lahko odpravite v najkrajšem možnem času. Sicer pa si lahko na spletnih forumih delite izkušnje z ljudmi, ki jih tovrstna sodobna težava pogosto obišče. Zaupali vam bodo, kako so se je najhitreje znebili.