Category Archives: dom

Kakšno ogrevanje naj vgradim, talno ali radiatorje?

Pogosto vprašanje, ki si ga zastavlja praktično vsak, ki si zgradi novo hišo, ali ki hišo renovira v celoti je, ali naj si vgradi talno ogrevanje, ali naj vgradi radiatorje?

Pri podjetju Štrus inštalacije skoraj vsakomur svetujejo talno ogrevanje, v le redkih primerih bi oni vgradili radiatorje. Glavni razlog je, da je talno ogrevanje za naročnika, gledano na daljše obdobje, cenejše in bolj zdravo, saj dviguje manj prahu. Ogrevanje, ki se vgradi v tla zajame večjo ogrevalno površino od radiatorjev in zato je ogrevalni izkoristek višji za kar 15 – 20 % in zato je tudi cenejše na daljše obdobje.

Štrus inštalacije vam talno ogrevanje vgradi z ogrevalnimi sistemi na alternativne vire, kar ogrevanje še dodatno poceni

 

Za katerokoli ogrevanje se boste odločili, naj si bodi talno ali radiatorsko se hkrati odločite tudi za ogrevalni sistem na alternativne vire, naj si bodi to zunanji zrak, podtalna voda ali pa zemlja v okolici vaše hiše, saj si boste tako dolgoročni strošek ogrevanja še bistveno bolj pocenili in se bo zato vaša investicija še hitreje povrnila. Talno ogrevanje je tudi bolj priporočljivo zato, ker je razporeditev toplote po prostoru bolj enakomerna, saj se toplota vedno dviguje od tal proti stropu.

Če pa imamo radiatorsko ogrevanje v hiši, je pri tleh praktično vedno in povsod bolj hladno, kot nekaj višje nad tlemi. Prav tako so tla vedno bolj hladna, kot pa če imamo vgrajeno talno ogrevanje. Zato talno ogrevanje ni primerno zgolj in izključno za tiste ljudi, ki jim niso všeč topla tla.

Kakšna tla so všeč vam? V kolikor se boste odločili, da vgradite takšen ogrevalni sistem, ki bo najbolj ogreval tla in šele nato preostali del prostora boste imeli nižje izgube energije med zračenjem, saj so radiatorji v večini primerov vgrajeni direktno pod okni in zato se toplota hitreje odvaja iz prostora.

izbira kuhinj je velika

Kuhinje zahtevajo pred izbiro trezen premislek

Kuhinje zahtevajo pred odločitvijo trezen premislek. V vsakem stanovanju ali hiši so kuhinje eden najpomembnejših prostorov. V njih največkrat pripravljamo hrano za vse stanovalce ali povabljene. Število oseb v gospodinjstvu je tudi eden ključnih podatkov, ko se načrtuje kuhinje.

Pri številu oseb je nadalje pomembno koliko otrok je v gospodinjstvu ter koliko oseb kuhinjo aktivno uporablja. Več oseb v prostoru pomeni temu primerno večje zahteve, prav tako se z večjim ali manjšim številom otrok v primerjavi z večjim ali manjšim številom odraslih oseb marsikaj spremeni.

Razpoložljiv prostor je osnova za načrtovanje kuhinje

Za načrtovanje kuhinje je razpoložljiv prostor izhodišče. Pri tem so pomembne vse njegove značilnosti, kot tudi značilnosti morebitnih dodatnih prostorov. Najlažje je kuhinje snovati pri novogradnjah v fazi načrtovanja.

V takih primerih lahko celo kuhinje pomenijo izhodišče načrtovanja. Kar pomeni, da bomo v novi hiši ali stanovanju imeli natanko takšne kuhinje, kot si želimo. Odpadejo številne ovire, ki smo jih navajeni pri zamenjavi obstoječe kuhinje z novo. To so pogosto priključki za vodo, elektriko, plin in druge podobne ovire. V primeru obstoječih priključkov se moramo prilagoditi obstoječemu ali pa dodatno investirati v prilagoditev priključkov novi postavitvi elementov kuhinje.

 

Prilagoditev obstoječemu stanju ali prilagoditev obstoječega stanja novi postavitvi je posebna dilema, ko želimo izboljšati naše dosedanje izkušnje. Razporeditev posameznih elementov je lahko pri stari kuhinji neprimerna, neposrečena ali kako drugače napačna. Vendar imamo z obstoječimi priključki velikokrat omejene možnosti sprememb. V vseh primerih, tako pri novogradnji, kot zamenjavi kuhinje v obstoječih objektih, je ključen podatek cenovni razred. Na osnovi cenovnega razreda je mogoče izvesti številne variante, prilagoditve in kompromise, kot so izbrati različen stil kuhinje, različno število kuhinjskih elementov, različne materiale na vidni ali očem zakritih površinah in druge podrobnosti. Ker kuhinje ne izbiramo za čas od danes do jutri, mora biti prisotno dolgoročno načrtovanje z upoštevanjem vseh danes znani trendov najpomembnejših dejavnikov.

Oglejte si pestro izbiro kuhinj vodilnih svetovnih proizvajalcev.

 

Hladilnik je zahteven nakup

Hladilnik je najpogosteje bolj zahteven nakup, kot si povprečen kupec.

Za veliko ljudi je hladilnik gospodinjski aparat, ki ohranja živila sveža. Predstavljajo si ga kot nekakšno neprodušno omaro s sistemom hlajenja, v kateri je mogoče ohranjati za ohranjanje živil najugodnejše pogoje. Vendar hladilnik že dolgo časa ni zgolj omara s sistemom hlajenja, ampak je v razmeroma kratkem času zelo napredoval. Hramba živil se spreminja skladno z vedno novimi dognanji in raziskavami ter tehniko, ki jih omogoča uvesti v prakso. Danes nam je proces zamrzovanja veliko bolj znan, z namenom ohranjanja svežine živil se uporablja tehniko, ki posnema naravne pojave, veliko poudarka je na obvladovanju negativnih vplivov bakterij in virusov. Hladilnik se vedno bolj spreminja tudi v ponudbi, ki je danes bolj raznolika in po potrebi bolj individualno prilagojena kot v preteklosti. Klasični hladilnik z vsega nekaj opcijami je v ponudi že lep čas popestren z večjimi hladilniki, z retro oblikami, zelo različnimi barvnimi in drugimi estetskimi lastnostmi. Individualnost je večja tudi v osnovnih lastnostih, saj je vedno več ponudb za tako skromne kot klasične in profesionalne uporabnike. Skromni uporabniki so tisti, ki se zadovoljijo z osnovnimi funkcijami. Pomembno je, da hladilnik ohlaja hrano in pijačo, zamrzovalnik včasih tudi na spisku želja. Klasični uporabniki so gospodinjstva, ki imajo najbolj skoncentrirane zahteve in lastnosti. Hladilnik mora biti hkrati varčen, ter zagotoviti svežo hrano in pijačo pogosto različnim prehrambnim zahtevam. Profesionalni uporabniki so tisti, pri katerih kompromisi ne pridejo v poštev. Zahtevajo prostornost, saj želijo imeti živila in pijače vedno na svojem mestu. Zaradi pogoste uporabe je pomembno brezhibno delovanje, veliko poudarka je na brezpogojni čistoči in odsotnosti vsakršnih neprijetnih vonjav. Pogosto so ponudbe na tak način tudi razdeljene v več razredov. Pomembno pri vsakem kupcu pa je, da ne gre izven okvirov svojih zahtev.

Hladilnik je že vrsto let klasika vsakega gospodinjstva. Več informacij na naši internetni trgovini.

Domači hišni kino

Obiskovanje kina nas prav zares razvadi na kvaliteto zvoka, slike in udobja. Avdio tehnologija je v zadnjih letih bliskovito napredovala in nam zagotavljala pravo udobje ob poslušanju glasbe ali gledanju filma. Danes imamo v vsaki bolje založeni trgovini veliko izbire med avdio napravami. Lahko enostavno izbiramo, kaj se vam bo najbolje prilagodilo v prostor za pravi hišni kino.

Kako izbrati primerni sistem za hišni kino?

Predstavimo vam lahko nekaj rešitev ujemanja avdio tehnike v vaš prostor. V primeru da imate minimalistično stanovanje oz. moderno opremljamo vam lahko priporočimo soundbar. To je enoten zvočnik, ki ima obliko in velikosti cevi.

Ima enako kvaliteto zvoka kot, odlični klasični zvočniki z dodatni nizkotonskim zvočnikom. Kvaliteta zvoka pa seveda določa tudi cena in znamka. Lahko odštejete preko 1000 evrov in boste imeli najboljše sisteme, dodate dva manjša zvočnika v prostor in imate kvaliteten hišni kino. Če pa se odločate za več zvočnikov, pa vam moramo svetovati, da si kupite tudi pametno postajo.

Upravljanje preko mobilnega telefona

Ta vam bo prilagodila delovanje zvočnikov, glede na medij na televiziji. S tem si lahko priskrbite pravi domači hišni kino in uživate  v kvalitetnem zvoku. Poleg normalnih zvočnikov ni zanemarljivo pozabiti na nizkotonski zvočnik, ki pa daje celotni predstavi najmočnejši vtis. Najbolj dobrodošla lastnost pa je seveda brezžična povezava z pametno napravo. Marsikomu dolgi kabli čez prostor pokvarijo estetiko. Zato je pametno si ogledati tudi bluetooth povezave na vaših pametnih zaslonih.

Nakup kompletnega audio sistema

Pred nakupom hišnega kina, preverite ponudbo na spletu, primerjajte ceno, kvaliteto zvoka, način izdelave ter ime proizvajalca. Priporočamo vam ogled različnih YouTube kanalov, ki posebej raziskujejo kvalitetne avdio naprave.

Pisarniško pohištvo izbiramo po meri uporabnika

Pisarniško pohištvo izbiramo glede na obstoječe danosti ter osebne zahteve in osebno primernost uporabnika oziroma uporabnikov.

Vsako pisarniško pohištvo je izbrano po unikatnih načelih izbire. Načela izbire so različna glede na prostor, namen uporabe ter pridobljenih izkušenj ali referenc. Prostor za pisarniško pohištvo je določen z dimenzijami ter drugimi tehničnimi in ostalimi lastnostmi. Velikost prostora je nespremenljiv, vendar ga z različno postavitvijo pisarniško pohištvo lahko bolj ali manj dobro izkorišča. Pomembno pri tem je tudi upoštevanje funkcionalnosti samega pohištva in prostora. Funkcionalnost je določena z dimenzijami ter tudi lastnostim prostora in načinom uporabe. Lastnost prostora določajo smer neba, okolica ter elementi, kot so okna in vrata. Načeloma en sam uporabnik v prostoru najde najbolj idealno mesto z upoštevanjem padanja svetlobe v prostor ter mesta vstopa v prostor. V tem primeru bo pisarniško pohištvo razporejeno tako, da bo imel uporabnik na pisalni mizi dovolj naravne svetlobe ter prost pogled v smeri proti vratom. Za njegovim hrbtom je lahko gola stena ali izbrano pisarniško pohištvo. Katera razporeditev nam najbolj ustreza moramo preveriti na praktičnih preizkusih. V prostor namestimo zasilno pisalno mizo ter poizkušamo izvajati svoje aktivnosti. Z premikanjem pisalne mize in drugih elementov bomo ugotovili, kateri položaj nam omogoča največjo ustvarjalnost. Obstaja tudi mnogo virov informacij, ki nam opisujejo najboljšo možno postavitev glede na stanje ter osebno primernost. Vendar je vedno dobrodošlo teorijo preizkušati v praksi, saj odkloni niso nobena redkost. Način uporabe je odvisen predvsem od uporabe v profesionalne ali prostočasne aktivnosti, števila uporabnikov prostora, od značilnosti uporabnikov prostora in od raznih drugih aktivnosti. najbolj individualno izbira pisarniško pohištvo uporabnik, ki bo tudi večinoma sam v prostoru. individualnost se nadalje krči z več enakimi ali podobnimi uporabniki ter obiskovalci prostora. Z več uporabniki se spremenijo številne lastnosti, enako velja v primeru večje frekvence obiskovalcev.

Pisarniško pohištvo je v mnogih lastnostih med seboj različno.

Vrtne garniture za zunanje površine

Vrtne garniture so namenjene, da lahko opremimo zunanji prostor bivanjskih ali poslovnih površin.

V uporabi so vrtne garniture, katerih razlike so uporabljeni klasični alireciklirani materiali ter številne druge razlike. Pogosto so pred nakupom vrtne garniture že določene v številnih lastnostih, izbiramo praktično zgolj bolj ali manj važne malenkosti. Med pomembne določene lastnosti so mere, katerim morajo vrtne garniture ustrezati. Mere določa in hkrati omejujeta prostor in uporabnost. Na balkon manjšega stanovanja lahko postavimo zgolj omejeno veliko število predmetov oziroma predmete omejene velikosti. Poleg samega mesta postavitve, nam omejitve postavlja tudi uporaba. Neuporabne so še sicer tako odlične vrtne garniture, če se ne moremo mimo njih prosto gibati ali je gibanje omejeno. Zato je izbira zahtevna, olajšajo pa jo naše ali tuje izkušnje iz preteklosti. Pri merah so omejitve velikokrat nepremagljive, delno jih lahko premagujemo z materiali, izvedbami in na podobne načine. Del vrtne garniture so vrtni stoli, ti so med seboj zelo različni. Lahke in kompaktne izvedbe iz barvnih kovin so lahke, kar pomeni enostavno premikanje na poljubno mesto. Tudi ko ovirajo prehod jih lahko enostavno umaknemo. Kar pa mnogi drugi vrtni stoli ne omogočajo oziroma je umikanje težje. Takšne in podobne lastnosti je velikokrat težko predvideti, zato nam izbiro poenostavljajo številne reference. Lahko se odločimo za obisk prijateljev, restavracij in podobnega, kjer so v uporabi različne vrtne garniture, vrtni stoli, vrtne mize, vrtni žari in druga za nas zanimiva oprema. Z uporabo bomo kmalu ugotovili za nas pomembne dobre lastnosti ter tudi pomanjkljivosti. Pri izbiri bodo zato koristile dobre lastnosti, ki jih imajo vrtni stoli, vrtne mize, vrtni žari ter drugo. Manj dobre lastnosti pa nam bodo v opozorilo, kaj ne smemo izbrati ter čemu se moramo izogibati pri izbiri.

Vrtne garniture so zahtevna izbira, če želimo imeti v času uporabe zagotovljene za nas koristne lastnosti in uporabne vrednosti.

Stiropor fasade so med najcenejšimi

Izbira najustreznejšega materiala za izdelavo fasade je zelo pomemben dejavnik, pa naj gre za novogradnjo ali obnovo starejšega objekta. V pestri ponudbi lahko izbiramo med različnimi fasadnimi sistemi. Fasade stiropor so sestavljene iz različnih umetnih mas. Poznamo tudi obloge iz različnih mineralnih voln. Fasade iz mineralne volne so že kar nekaj časa vodilna ponudba na tržišču, čeprav težko konkurirajo cenejšim izvedbam iz stiroporja.

Fasadni sistemi, sestavljeni iz mineralnih voln so priljubljeni predvsem zaradi svoje odlične dimenzijske stabilnosti, prav tako so negorljivi in zagotavljajo odlično požarno varnost. Obenem s svojo paro propustnostjo zagotavljajo zadostno dihanje objekta.

Fasade stiropor so v zadnjih letih začele izpodrivati sisteme iz mineralne volne predvsem zaradi svoje cenovnih ugodnosti, veliko pa je bilo narejenega tudi na razvoju stabilnejših in paro propustnejših elementih. Bistvena prednost stiroporja je zelo enostavna vgradnja. Dimenzije plošč so prilagojene različnim potrebam, prazne prostore pa enostavno zapolnimo z rezanjem. Prav tako je sanacija fasada iz stiroporja pri poškodbah veliko lažja, kot pri sistemih iz mineralnih volne.

Ob tem se poraja vprašanje, ali stiropor res preveč zaduši objekt in se zaradi tega v prostorih pojavlja vlaga. Do tega lahko pride predvsem pri obnovi starejših objektov, kjer so bila menjana tudi okna in vrata, saj starejša okna in vrata slabše tesnijo, tako lahko vlaga prosto prehaja. Zato je pomembno, da prostore vsak dan za nekaj minut dobro prezračimo.

Kako se bomo odločili, je v veliki meri izbira glede na naše zmožnosti in želje. Najboljše je izbrati ponudnika, ki mu zaupamo in nam bo znal pravilno svetovati.

Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov

Toplotna črpalka je energetska naprava , ki deluje na enostavnem principu.

Iz okolice toplotna črpalka zajema toploto iz toplotnega vira, električna energija pa toploto dvigne na višjo temperaturo ter jo odda v ogrevalni sistem. Ena osnovnih karakteristik je, koliko večjo toploto toplotna črpalka odda glede na prejeto. Druga pomena karakteristika je sama investicija, ki je potrebna za vgraditev ter kasnejše koriščenje. Pri tem je mora biti toplotna črpalka analizirana z drugimi razpoložljivimi energenti. Skupaj z investicijo dobimo okvirni izračun ter lahko tudi učinek investicije v prihodnosti. Zelo grobo in osnovno informacijo glede na investicije, nam da tudi odgovor na vprašanje : kako pogosta je toplotna črpalka v naši okolici. Večja pogostost pomeni, da je investicija smiselna. Najbolj uporabna je taka informacija, ko so tudi druge značilnosti enake. Lahko gre za v obeh primerih novogradnjo na istem območju, lahko je v obeh primerih toplotna črpalka nadomestek ali podpora obstoječi napravi za ogrevanje in podobno. Mnoge pred odločitvijo najbolj ovira misel, da morajo najprej investirati predno jim toplotna črpalka nudi prve koristi. Največja ovira je v primeru, ko imajo ljudje lasten energent. To je največkrat gozd ter ogrevanje na drva. Stroški ogrevanja na sezono so v takem primeru majhni, uporabniki pa poleg tega skrbijo za urejenost svojega gozda in gospodarno ravnanje z njim. V takem primeru je toplotna črpalka dobra odločitev z pogledom v prihodnost. Klasično ogrevanje na drva zahtevajo prisotnost ter časovno prilagodljiv način kot nekateri drugi. V primeru raznih sprememb, ki ne dovoljujejo ali omejujejo prisotnost pri kurjavi, postane tak način manj uporaben kljub lastnemu energentu. Danes so poleg tega profesionalne aktivnosti časovno vedno bolj razpotegnjene preko celega dne, kar ni v prid klasičnemu načinu ogrevanja na drva. Temu primerne spremembe načinov ogrevanja lastnikov gozdov niso redkost.

Toplotna črpalka je sodoben način izkoriščanja razpoložljivih virov za ogrevanje stanovanjskih ali poslovnih prostorov.

http://www.merkur.si/ogrevanje-in-hlajenje/toplotne-crpalke

Sortirec perila za čiščenje in pranje

Poklic sortirec perila za čiščenje in pranje je poklic, kjer posameznik pregleda perilo in ugotovi kakšne postopek za obdelavo perila je potreben. Delo sortirca perila za čiščenje in pranje se začne s prevzemom in temeljitim pregledom žepov in podobno. Potem ga razvrsti za nadaljnje čiščenje in sicer glede na predpisano pranje in materiale. Po čiščenju, se perilo posuši, ker se prav tako upošteva dovoljena temperatura. Po čiščenju in sušenju se perilo zlika in preda naprej.

Načeloma so sortirci perila za čiščenje in pranje zaposleni v zdravstvenih ustanovah, kot  so na primer bolnišnice, razni zdravstveni domovi, zobozdravniške ordinacije, domovi za ostarele ali v domovih za ljudi s posebnimi potrebami, centri za rehabilitacijo in pa seveda v čistilnicah oziroma pralnicah, študentskih domovih in v raznih hotelih, restavracijah in toplicah.

Kaj dejansko sploh rabi sortirec perila za čiščenje in pranje za delo?

Rabi kakšne dokumente in obrazce za prevzem perila in račune in naročilnice. Potem seveda rabi svojo redno opremo, koše in vreče za perilo in pa zelo zaželjeno je da ima tudi voziček za perilo.

Potrebuje tudi raze detergente, kot so pralni prašek, mehčalec, belilo in podobno.

Če dela s čistili, je priporočljivo, da uporablja zaščitna oblačila, kot so halja,rokavice, varovalna očala, kirurško masko za vdihavanje,…

Seveda pa za svoje delo potrebuje še stroje: pralni in sušilni stroj, likalni stroj in pa še dodaten likalnik
Za delo sortirca perila za čiščenje in panje ni potrebne neke formalne izobrazbe, je pa zaželjeno, da ima delovne izkušnje in strokovna znanja predvsem pri poznavanju tkanin, sestavi blaga in pri delovanju raznih strojev, ki jih uporablja za delo.

vrtne garniture in klopi

Vrtne klopi, paleta izbire

Vrtne klopi lahko izberemo tako, da se paleta izdelkov dodobra spozna in dodobra oceni.

Paleta izdelkov je ponudba v katerih izberemo ali ocenjujemo vrtne klopi. Ponudba je v današnjem času praviloma pestra in bogata. Pestra ponudba omogoča, da se izbere vrtne klopi po meri kupca. Kaj natančno so vrtne klopi po meri kupca vedo predvsem kupci. Del tega vedenja pa pripada tudi proizvajalcem, ki izdelujejo vrtne klopi ter trgovcem. Velikokrat se zgodi tudi obratno razmerje. Kupci vrtne klopi ne poznajo najboljše, zato ocena ali izbira temelji na njihovem šibkem znanju. Na drugi strani imajo proizvajalci in trgovci večje izkušnje. Ker se s to dejavnostjo ukvarjajo več časa imajo dober vpogled v tisto kar je priljubljeno, kakšna je najpogostejša izbira ter številne druge lastnosti. Verjetno najboljša izbira je kompromis med zahtevami kupcev in ponudbo proizvajalcev in trgovcev. Kupci si morajo pri tem predvsem postaviti okvire nakupa. Katre velja presegati le v izjemnih in redkih primerih. Okvir nakupa sestavljajo vse lastnosti, ki nam predstavljajo najboljšo izbiro. Postaviti okvir nakupa je dobro zaradi velike ponudbe ter profesionalnih aktivnosti prodajalcev in izdelovalcev. Njim je jasen namen prodati čim več. Hkrati pa se pri dobrih trgovcih lahko opazi, da je njihov profesionalen čut bolj izostren in je aktivnost temu primerno bolj kakovostna. Zavedajo se, da morajo pri ponudbi poskrbeti, da bo izkušnja kupca dobra. Ker imajo na ta način zagotovljeno možnost ponovnega nakupa istega kupca v prihodnosti. S tem je sklenjen krog zaupanja, ki v veliko primerih daje težo vsaki izbiri. Z dobrimi izkušnjami iz preteklosti bo znal kupec oceniti dobro izbiro v ponudbi. Pri tem se bo lahko spomnil iz preteklosti lastnega odločanja ter morebitne pomoči prodajalca pri izbire. Ki se je skozi čas izkazala kot dobrodošel in koristen nasvet.

Vrtne klopi so lahko sodobne ali klasične, nudijo pa še celo vrsto drugih značilnosti.