Category Archives: Higiena

Pri boleznih, ki jih prinaša klop, znaki okužbe niso vedno prepoznavni

Klopi so precej neopazni, a ravno zato moramo biti nanje zelo pozorni. Prenašajo namreč nekatere bolezni, ki so lahko zelo nevarne, a tudi v najboljšem primeru so neprijetne. Pametno je torej, da se klopom izogibamo, preventiva je praviloma najboljša zaščita. Če pa se zgodi, da se nam na telo prisesa klop, znaki okužbe lahko hitro razkrijejo, da bo treba obiskati zdravnika. A ni nujno, da bodo ti simptomi zelo prepoznavni, saj se lahko v veliki meri prekrivajo z drugimi zdravstvenimi tegobami, ki jih ne prenaša klop. Znaki okužbe so podobni značilnim odzivom imunskega sistema na mnoge druge, tudi precej pogoste bolezni, zato ni vedno lahko prepoznati simptomov klopnih okužb. Je pa pametno, da vedno takoj pomislimo na klopne okužbe, ki praviloma zahtevajo hitrejše posredovanje in zdravljenje. Na to moramo biti pozorni, sploh če vemo, da nas je ugriznil klop. Znaki okužbe so v nekaterih primerih dovolj prepoznavni in lahko takoj ukrepamo, gotovo pa bodo zbudili pozornost tudi pri tistih, ki točnih simptomov ne poznajo.

Značilne bolezni, ki jih prenaša klop, znaki okužbe in postopek zdravljenja

Med boleznimi, ki jih prenaša klop, znaki okužbe najhitreje razkrijejo boreliozo. Ta se kaže z značilnim borelijskim kolobarjem, ki nastane okoli mesta ugriza klopa. Poleg tega boreliozo spremljajo še drugi simptomi, a običajno takoj prepoznamo rdeč kolobar, ki že sporoča, da gre za bolezen, ki jo je prinesel klop. Znaki okužbe so poleg tega še bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, splošno slabo počutje, visoka telesna temperatura … To so sicer tudi simptomi, ki so značilni za druge bolezni, ki jih prenaša klop, znaki okužbe v tem primeru ne vključujejo značilnega kolobarja in jih zato morda ne bomo takoj prepoznali. Se pa splača takoj obiskati zdravnika, če sumimo na možnost okužbe s klopno boleznijo, saj je treba takoj začeti z zdravljenjem.

klop znaki okužbe

Razkužilo bi morali imeti tudi v torbicah

Vse premalo se zavedamo, koliko mikrobov prenašamo s svojimi deli telesa. Pri tem mislimo predvsem na roke, ki čez dan prijemajo stvari, na katerih kar mrgoli tovrstnih bitij, ki s prostim očesom niso vidna. Razkužilo za roke pa je sredstvo, ki nam pri tem pomaga in omogoča preprečiti prenašanje mikrobov na druge predmete in posledično tudi na ljudi.

Razkužilo za roke je besedna zveza ob kateri pomislimo na zdravstvene ustanove. Nekateri menijo, da je to sredstvo, ki sodi tja in to je to. Žal pa je to velika zmota, v kateri živijo. Tovrstno razkužilo bi morali namreč imeti prav vsi in ga uporabiti večkrat na dan. V končni fazi bi se moralo nujno znajti v naših torbicah, kjer se vedno najde prostor za drobnarije, ki nam ne koristijo kaj dosti.

Je pa pri tem treba poudariti, da imamo srečo, saj nas v zadnjem času že kar javni preko medijev ozaveščajo, kako pomembna je higiena rok, ob tem pa omenjajo tudi tovrstno razkužilo. Razkužilo je sredstvo, ki ga lahko kupimo že v vsaki bolje založeni trgovini in to po izjemno nizkih cenah. Tako v resnici ne bi smeli imeti izgovora, da ne moremo priti do njega ali da se ga ne bi mogli privoščiti.

Razkužilo za roke torej ni samo obveznost javnih ustanov, kjer mikrobov kar mrgoli, ampak je obveznost, ki se je moramo zavedati tudi mi. Za začetek razkužilo imejmo doma, kasneje pa se ga lahko navadimo nositi tudi v torbicah. Tako ga bomo lahko vedno in povsod imeli pri sebi in ga uporabili, ko bo čas za to. S tem bomo lahko preprečili marsikatero bolezen in še kaj hujšega.