Category Archives: Kulinarika

Zdrav zajtrk za hujšanje

Kateri obrok v dnevu je najbolj pomemben za zdravo hujšanje? Lahko smo prepričani, da je to prav zajtrk. Že zjutraj moramo namreč poskrbeti za vnos zadostnih zalog energije v telo, zato imamo več svobode pri izbiri živil z višjo kalorično vrednostjo, a višje je tudi tveganje, da zahteve po energiji prekoračimo. Zato moramo izbrati zdrav zajtrk za hujšanje, ki bo usklajen z našimi cilji in pričakovanji pri hujšanju. Seveda se zdrava prehrana priporoča prav vsakomur, ki želi dobro skrbeti za svoje telo, a pri hujšanju imamo z izbiro živil za zajtrk pogosto nekaj več težav. Iščemo hrano, ki bo hranilna in nasitna, ne bo pa močno obremenila kaloričnega proračuna, ki ga imamo na voljo za cel dan. Tako je zdrav zajtrk za hujšanje pogosto nekoliko bolj kaloričen, saj nam ponuja energijo za aktivnosti preko dneva, a vseeno posegamo po zdravih živilih, ki prinašajo ugodno makrihranilno sestavo. Dober primer so žitarice, ki jih lahko vključimo v zdrav zajtrk za hujšanje, čeprav imajo veliko kalorij.

Uskladimo zdrav zajtrk za hujšanje z drugimi obroki

Za hujšanje ni tako zelo pomembno, kaj jemo kdaj, bolj pomembno je, da preko celega dneva in na dolgi rok skrbimo za ustrezno ravnovesje. To pomeni, da je zdrav zajtrk za hujšanje lahko nekoliko bolj kaloričen, če to uravnotežimo s kosilom in večerjo ter prigrizki preko dneva. Veliko je odvisno tudi od življenjskega sloga in načrtovanih aktivnosti. Mnogi izberejo za zdrav zajtrk za hujšanje živila z dodatno energijo, da imajo dovolj energije za delovni dan, saj imamo vsaj osem ur do naslednjega večjega obroka. Tisti, ki so pri načrtovanju prehranjevanja nekoliko bolj fleksibilni, pa lahko zdrav zajtrk za hujšanje tudi bolj prilagodijo, v poštev pride tudi kak bolj lahek zajtrk. V nekaterih primerih lahko zajtrk kar preskočimo, kar pa ni vedno priporočljivo za uspešno hujšanje.

zdrav zajtrk za hujšanje

Kako se čisto enostavno pripravi osvežilna pijača?

Na katero pijačo ste pomislili ob omembi besede osvežilna pijača? Ste na napitek iz mete in limone oz. limete z ledom ali na pivo? Osredotočimo se raje na res pravo osvežilno pijačo, ki jo večina rada pije poleti, saj dejansko hladi, do je osvežilna pijača iz mete. Lastnost mete je namreč v tem, da hladi in ravno zato je ta osvežilna pijača tako priljubljena. Vas zanima, kako se osvežilna pijača iz mete naredi? Če si želite pripraviti napitek za nekaj časa, da ga ni treba vsakič posebej pripravljati, potem je najbolje, da vzamete poln lonec poprove mete, 3 litre vode in 3 kg sladkorja ter 5 dag citronske kisline. Vse skupaj le pustite stati v loncu v hladilniku 1 dan in sirup je pripravljen. Prelijete ga v steklene steklenice in ko ga želite uživati, le zmešate v takem razmerju, kot vam je osvežilna pijača najbolj všeč. Lahko napitku tudi naknadno dodate še limono in led, če si to želite.

Osvežilna pijača iz mete na različne načine

Seveda je zgornji način le eden od možnih načinov priprave te osvežilne pijače, je pa zagotovo najbolj enostaven, saj gre za sirup, tako da imate delo le enkrat, potem pa se sirup le po želji zmeša z vodo.
Lahko se osvežilna pijača pripravi tudi iz katerega drugega poletnega sadja, ki je osvežilen. Na primer ananas z banano je odličen napitek, ki ga zmešamo s kefirjem in meto. Lahko se odločimo samo za ingver, med in limono ter meto, ki jim dodamo še led po želji in videli boste, kako osvežilna vitaminska bomba je to. Lahko se osvežilna pijača naredi tudi v kombinaciji z agavinim sirupom in meto ter ledom in limono ter še katerim drugim sadjem ipd.

Različic je malo morje

Skratka različic je res veliko, le zmešajte si tisto sadje, ki ga imate res radi in presenečeni boste nad tem, kako vas bo osvežilna pijača res osvežila.