Category Archives: obutev

Treking čevlji

Pri vseh telesnih aktivnostih je organizem na nek način obremenjen, za zdravo in udobno rekreacijo pa moramo poskrbeti tako, da uporabimo primerno opremo. To velja tako za intenzivne aktivnosti kot tudi za tiste, pri katerih se ne naprezamo toliko, a smo vseeno izpostavljeni konstantnim obremenitvam. Dober primer je pohodništvo, ki sicer nima kakšnih posebnih nevarnosti ali večjih obremenitev, a vseeno zahteva dobro opremo. Pravi odgovor na obremenitve, ki nastajajo pri pohodništvu, so pogosto treking čevlji, ki so prilagojeni prav temu namenu. Gre za obutev, ki je pripravljena na dolgotrajno uporabo in se dobro znajde tudi na neugodnem terenu. Pohodniki imajo sicer na voljo celo vrsto različnih obuval, a prav treking čevlji pokrivajo najširši spekter želja in potreb. To ne pomeni, da pridejo takšni čevlji v poštev v prav vsakem primeru, lahko pa se izkažejo za dobro rešitev za tiste, ki se pri pohodništvu uvrščajo nekam v zlato sredino. Treking čevlji so idealni za tiste pohodnike, ki se ne podajajo na posebej zahtevne terene ali zelo dolge poti, bi se pa radi preizkusili na zanimivih in razgibanih pohodniških izletih.

treking čevlji

Kje treking čevlji posebej izstopajo?

Treking čevlji se bodo najbolje obnesli na zmernem terenu, ki zahteva uporabo prilagojene obutve, a ne prinaša kakšnih posebnih groženj ali obremenitev. Predvsem pa so dobro prilagojeni na dolgotrajno uporabo, recimo pri kakšnih daljših pohodih po relativno urejenih poteh. Uporabljajo jih tisti, ki se odpravljajo na etapne poti z impresivno kilometrino, v tem primeru lahko treking čevlji svoje delo opravljajo iz dneva v dan tudi več sto kilometrov skupaj. Nazadnje pa gre izpostaviti tudi povsem vsakdanje okolje in situacije, v katerih potrebujemo zanesljivo obutev. Treking čevlji se odlično znajdejo v vsakem vremenu, poleg tega so dovolj udobni in lahkotni, da jih lahko brez težav uporabljamo za povsem vsakdanjo rabo, recimo pri različnih domačih opravilih in krajših sprehodih. Kupite treking čevlje na stran https://www.tomassport2.si.

Vsestranski otroški natikači

Otroci so pogosto med zahtevnejšimi uporabniki oblačil in obutve, a prav tako so pogosto dokaj brezbrižni pri tem, kar nataknejo na stopala. Še posebej prizanesljivi bodo do obutve, ki jo uporabljajo za igro na prostem v lepem vremenu, takrat se pogosto od doma podajo kar brez čevljev, idealna rešitev pa so otroški natikači. Ti so namreč zelo vsestranski v toplejšem delu leta, pravzaprav so uporabni tudi za mnoge situacije, v katerih natikači morda ne izgledajo kot najboljša rešitev. Otroci nimajo takšnih pomislekov kot njihovi starši, moramo pa seveda upoštevati nekatere pomembne lastnosti otroške obutve. Še vedno je ključnega pomena predvsem to, da so otroški natikači udobni za uporabo in dovolj varni oziroma stabilni, da se lahko malček v njih brezskrbno igra. Ne pozabimo, da je otroška obutev pri uporabi podvržena različnim nepredvidljivim obremenitvam, zato morajo biti tudi otroški natikači kakovostni in vzdržljivi. Še posebej skrbno moramo izbrati natikače, ki bodo služili vsestranski uporabi.

 

 

 

Otroški natikači lahko povzročijo težave pri izbiri

Otroško obutev je pogosto kar težko izbrati, še posebej tiste kose, ki so namenjeni le uporabi v poletnih ali zimskih mesecih. To namreč pomeni, da v prihodnjem letu obutev verjetno ne bo več dovolj velika, torej kupujemo čevlje za kratkotrajno uporabo. Otroški natikači imajo v tem oziru sicer to prednost, da so nekoliko bolj prizanesljivi v smislu velikosti, saj se dobro obnesejo tudi če ne odgovarjajo točni velikosti stopala, poleg tega so praviloma tudi bistveno cenejši od zimske obutve in lažje upravičimo nakup kakovostnega para za kratkotrajno uporabo. A vseeno so na voljo otroški natikači v različnih izvedbah in različnih kakovostnih razredih, tako da pogosto povzročajo težave pri izbiri. V vsakem primeru je pomembno, da izberemo obutev, ki otroku odgovarja – ne upoštevamo le lastnosti na papirju, temveč se prepričamo, da so natikači všeč tudi otroku. Otroške natikače si oglejte na spletni strani tomassport2.si.

Otroški tekaški copati so pogosto najpriljubljenejša obutev

Otroški tekaški copati so osnovna oprema vsakega otroka. Pogosto so otroški tekaški copati hkrati osnovna obutev ali najpriljubljenejša obutev otroka.

Izbira pravih teniških copat je pri otroku zelo pomembna.

Od otroške igre do vrhunskih rezultatov

Vrhunski tekač lahko otrok postane preko igre. Tek je otrokom nezavedna zabava, za razliko od velikega števila odraslih oseb. Otrok tekom dneva veliko pogosteje teče, šprinta ali izvaja kakšno drugo hitrejše gibanje. Pri tem pa se največkrat sploh ne pritožuje. Še več : šprintanje ali druge večje napore pogosto spremlja smeh ter razne druge podobne reakcije. Odrasel človek največkrat potrebo po hitrejšem gibanju ne sprejme niti približno enako, več je negodovanja, protestiranja, iskanja izgovorov in podobnega. Za osnovne otroške tekaške aktivnosti so lahko dobri že razmeroma osnovni otroški tekaški copati. Pomembno je, da so prave velikosti ter upoštevajo osnovne značilnosti otroškega stopala. Za kar morajo poskrbeti starši, barve in druge podobne lastnosti pa lahko izberejo otroci. Kogar zanimajo naprednejši otroški tekaški copati, mora posvetiti pozornost predvsem primernost kostem, mišicam in sklepom. Poleg tega pa mora otroka navdušiti, da bodo otroški tekaški copati imenu primero izkoriščeni. Verjetno najlažji pristop je tekaška aktivnost staršev. Otrok v starših pogosto najde vzornike, če so starši tekači se bo lažje navdušil nad tekaško aktivnostjo. Takšnim staršem otroški tekaški copati tudi predstavljajo smiselno investicijo. Otrok bo napore lažje prenašal, tudi razvoj tekaških sposobnosti bo lažji. Motivirala ga bo tudi uspešnost, saj se že razmeroma skromen obseg aktivnosti pozna v primerjavi z tekaško neaktivnimi vrstniki. S tem pa dobi otrok tudi pomemben poduk, da se je smiselno potruditi ter uspehi ne pridejo sami od sebe. Z drugo besedo rečemo, da otrok osvoji delovne navade. Posebno pa tek pomaga pripomore k zdravju in zdravemu odraščanju na sploh. Med vrstniki pogosto vidimo otroke s prekomerno telesno težo, otroke brez delovnih navad ter druge primere slabe prakse. Otroški tekaški copati so dobra investicija v zdravo in srečno odraščanje. Ponudbo tekaških copat in ostale šporne opreme preverite tukaj.

Sandali so udobna obutev

Sandali so udobna obutev, ki jo nosimo predvsem v toplejših delih leta. V osnovi so sandali današnjih dni, sodobna izvedba pradavne obutve.

so udobna obutev

Od izvirne ideje do industrije

Funkcija obuvala je blaženje udarcev, do katerih pride med hojo. Poleg tega mora obutev varovati stopalo pred agresivno površino. Sandali so zaradi preprostosti in učinkovitosti ostali do danes v osnovi praktično nespremenjeni. Spremenili so se materiali in druge tehnične značilnosti sodobnega časa. Katere vsak proizvajalec po svoje interpretira ter prilagaja svoji ideji sodobne obutve. Med najbolj znanimi so Teva sandali, ter sandali blagovnih znamk keen, kamik, nike, grendha, ipanema ter drugih proizvajalcev. Našteti proizvajalci imajo vsak svoj način interpretacije sandal, vsak proizvajalec ima tudi različna izhodišča ter možnosti. Med njimi najdemo sandale, ki so jih v izvirniku naredili posamezniki lastnoročno. Kasneje je iz prvega para lastnoročno izdelanih sandal nastala obrt oziroma industrija. Takšni sandali so brez dvoma odlični v lastnosti, revolucionarna iznajdba je očitno navdušila številne uporabnike po svetu. Predvsem gre za lastnosti, na katere ni pred tem nihče pomislil. Znani so sandali, kateri so nastali iz potrebe po uporabi na točno določenem terenu. Ker za ta teren uporabnik ni naše v trgovini ustrezno obutev, jo je izdelal sam ter jo po potrebi dopolnjeval. Navdušenje drugih uporabnikov ni presenečenje, saj je izumitelj čevelj ustvaril na podlagi lastnih izkušenj uporabe. Tak primer se je zgodil v ameriškem Grand Canyonu, ko je lokalni vodič iskal najprimernejšo obutev zase. Naredil jo je iz natikač, v katere je zvrtal luknje ter skoznje potegnil paščke. Vodnik je potreboval obutev, ki jo ne bi odnesel rečni tok. Kasneje nastala blagovna znamka, ki je prerasla v ikono udobja in uporabnega stila. Pri uporabnikih tako priljubljena, da o konkurenci niti ne razmišljajo veliko. Želijo zgolj njim najbolj primeren model. Dodatno zadovoljni kupci želijo, da sandali dobijo na prodajnih policah družbo druge vrste obutve.

Izberite si udobne sandale na spletni strani www.tomassport2.si.

Kolesarski čevlji mtb, osnovna oprema resnega kolesarja

Kolesarski čevlji mtb so osnovna oprema vsakega kolesarja. Z uporabo bomo ugotovili, da kolesarski čevlji mtb več kot obutev za kolesarjenje. Kolesarska obutev je za kolesarjenje prav tako pomembna, kot je za gorništvo gorniška obutev. In enako za vse druge aktivnosti na prostem druga aktivnosti prilagojena obutev in druga oprema.

Kolesarski čevlji so dobra naložba

Kolesarska aktivnost prinaša človeškemu zdravju zelo veliko  koristi. Kot aktivnost sama ali v kombinaciji z drugimi aktivnostmi. Tako lahko zgolj kolesarimo ali kolesarjenje kombiniramo z drugimi športnimi in rekreacijskimi aktivnostmi. Za resno kolesarjenje so kolesarski čevlji mtb osnovna oprema. Z njimi imamo zagotovljeno varovanje zdravja na najbolj obremenjenih in pomembnih delih telesa. Dodatno pa kolesarski čevlji mtb omogočajo bistveno boljši izkoristek sile poganjanja pedal. Pri klasičnih čevljih bomo poganjali kolo zgolj s potiskanjem pedal navzdol. Kolesarski čevlji mtb pa omogočajo, da hkrati koristno izkoristimo gibanje nasprotne noge. Med potiskanjem pedal navzdol, nasprotna noga vleče nasprotni pedal navzgor. S tem kolesarski čevlji mtb omogočajo bistveno boljši izkoristek razpoložljive energije. Uporaba namenskih kolesarskih čevljev ima tudi nekaj pomislekov, katere pa najbolje razreši in razjasni praksa. Največkrat je prisoten klasičen strah pred nesposobnostjo sprostitve v kritičnih primerih. Pri klasičnih čevljih nogo preprosto odmaknemo s pedal ter poiščemo oporo največkrat na tleh oziroma drugi trdni podlagi. Ter s tem preprečimo padec. Vsi kolesarski čevlji mtb zahtevajo zgolj nekaj vaje, nato postane odpenjanje rutina. Prav tako postane rutina odpenjanje v primeru vožnje po klancu navzdol ter razne druge podobne aktivnosti. Pri vožnji po klancu navzdol so zapeti kolesarski čevlji mtb enako koristni kot odpeti. Zaradi lažjega nadzora ravnotežja v nadzorovanih okoliščinah ali v izjemnih primerih, imajo nekateri raje odpete kolesarske čevlje. Zapenjanje čevljev je omogočeno s posebnimi pedali, kateri skupaj s čevlji zahtevajo nekaj investicije. Vendar je so za mnoge kolesarski čevlji mtb in posebni pedali za njihovo zapenjanje več kot dobra investicija.  Preverite ponudbo kolesarske obutve na spletni hervis.si.

Pohodni čevlji za varno in zdravju prijazno pohodniško aktivnost

Pohodni čevlji so obutev, s katero je pohodniška aktivnost varna in zdravju prijazna. Seveda morajo biti predhodno pohodni čevlji dobro izbrani. Pojem pohodni čevlji se pogosto preveč posplošuje, kar privede do napak. Najslabši možen rezultat take izbire je ogrožena varnost pohodnika ter njegovo zdravje.

Kako izbrati prave?

Tehnični, lahki ter pohodniški čevlji za zahtevne in zelo zahtevne terene

Pohodniške poti imajo zelo različne lastnosti, ki se dodatno lahko spreminjajo. Največ vpliva na spremembe ima vreme ter druge naravne sile. Te lahko bolj ali manj spremenijo pogoje na pohodnih poteh. Gozdna pot lahko postane ob deževnem vremenu blatna, skalni odseki pa nevarno spolzki. Izbrani pohodni čevlji morajo na možne spremembe računati ob upoštevanju nekaterih splošno znanih značilnosti izbrane pohodne poti. Lahki pohodni čevlji so namenjeni najmanj zahtevnim potem, odlikuje jih lahkost ter zračnost. Prav zaradi te lastnosti, so pogosto alternativa pohodnim čevljem za zahtevne ali celo zelo zahtevne terene. Slabost takšne izbire se lahko odrazi na poškodbah in bolečinah, zato ni odveč previdnost odločanju o alternativah. Pohodni čevlji za zahtevne terene so predvsem bolj togi, saj je njihov namen nuditi oporo nogi na zahtevnem terenu. Togost, teža in druge lastnosti so pogosto tudi vzrok za iskanje alternativ med lahkimi pohodnimi čevlji. Predvsem ni dobro sklepati kompromisov, ko gre za zahtevne terene, brezpotja, zimske pohode ali poletne ture v visokogorju. Tehnični pohodni čevlji sodijo na področje plezalno tehnične obutve ter so namenjeni ožjemu krogu kupcev oziroma uporabnikov. Pri izbiri se je zelo dobro osredotočati na specifične lastnosti in zahteve ter vedno skrbeti za čim bolj popolno garderobo. Vedno je dobro imeti kombinacijo pohodnih čevljev za lažje in težje ture. Večjim uporabnikov dodatno prav pridejo razne prodajne ugodnosti, saj bo investicija z večjo verjetnostjo dobro izkoriščena. Hkrati pa so za večje uporabnike tudi pohodni čevlji po redni ceni racionalen nakup, saj množica uporab poskrbi za odličen izkoristek investicije. Več o pravi izbri pohodnih čevljev si preberite tukaj.

Nike čevlji so tradicionalna izbira rekreativcev in športnikov

Nike čevlji za tek ali druge športne aktivnosti so tradicionalna izbira številnih bolj ali manj ambicioznih rekreativcev ter športnikov. Nekateri Nike čevlji tudi nosijo ime znanih vrhunskih športnikov, prenekateri vrhunski športnik tudi sodeluje pri razvoju.

Izkušnje vrhunskih športnikov so pomemben vir informacij

Razvojni oddelki proizvajalcev športne obutve in druge športne opreme so vez med uporabniki in vrhunskimi športniki. Na ta način nastanejo tudi praktično vsi Nike čevlji. Vrhunski športniki imajo sicer nekaj privilegija, saj so njihovi Nike čevlji do potankosti prilagojeni njihovim fiziološkim lastnostim ter individualnim zahtevam. Oblika stopala je izmerjena povsem natančno z lasersko tehnologijo. Pri tem ne gre za noben prestiž, ampak nujno zlo vsakega razvojnega procesa. Tako oblikovani Nike čevlji se nato pod obremenitvijo športnika izmerijo v vseh pomembnih parametrih. Če ne bi šlo za natančno meritev stopala, bi posledično bili Nike čevlji vrhunskih športnikov ocenjeni z približkom. Kar pomeni tudi temu primerno manjšo natančnost in uporabnost pridobljenih informacij.

nike

Čevlji in superge Nike

Artikli v prosti prodaji sicer niso tako individualno prilagojeni uporabniku, tudi čisto vseh lastnosti ne moremo pričakovati. Vendar je na podlagi številnih preizkusov, testiranj in merjenj, možno iz generacijo v generacijo izboljševati Nike čevlje in drugo opremo. Med drugim se to kaže v inovacijah, ki jih proizvajalec niza iz generacijo v generacijo. Inovacije se kažejo v posameznih delih čevlja, kot so uporabljeni materiali, teža, podplat, blaženje, vložek in raznih drugih lastnostih. Pri izbiri novih modelov je podpora vrhunskih športnikov pri razvoju tudi eden od razlogov za zaupanje novostim. Zaupanje novostim je od tekača do tekača zelo različno. Nekateri novostim zaupajo v smislu takojšnjega nakupa novostim. To še ne pomeni nujno, da jim povsem zaupajo. Se pa radi o novostih na lastni koži prepričajo ter ne verjamejo raznim čenčam. Nasprotje so tisti, ki prisegajo na preizkušene lastnosti, njihova bodo predvsem Nike čevlji enaki ali podobni starejšim oziroma tistim v uporabi.

Čevlji so zahtevna in odgovorna izbira

Čevlji so odgovorna izbira ter hkrati zahtevna izbira.

Čevlji nas pogosto postavijo v resno zagato, ko izbiramo že po zelo preprostih načelih in lastnostih. Številka čevljev je tipičen primer pogostih dilem, ko se obišče prodajalna obutve z namenom nakupa novega para čevljev. Zmedo v prvi vrsti povzročajo proizvajalci, nadalje sami uporabniki, najdejo pa se tudi zelo različne zahteve in nameni. Čevlji pri proizvajalcih nastanejo po točno določenih proizvodnih postopkih, pri katerih se uporablja točno določna oprema. Točno določeni proizvodni postopki in točno določena oprema pomeni, da so čevlji enega proizvajalca v marsičem drugačni od čevljev drugega proizvajalca. Čeprav so čevlji v obeh primerih teoretično enake velikosti oziroma imajo enako oznako velikosti. Vsak proizvajalec namreč uporablja drugačno izhodišče, za določitev velikosti obutve. Hkrati pa so tudi čevlji različni v podrobnostih. Zato so nam čevlji določenega proizvajalca kot uliti, čevlji iste velikosti drugega proizvajalca pa bodisi preveliki ali premajhni. Nadalje ima vsak človek edinstveno stopalo, način hoje, različne namene in podlage uporabe. Zato se pogosto izbira obutev točno določenega proizvajalca rutinsko, ker smo iz izkušenj prepričani v največjo primernost našemu stopalu ter drugim osebnim lastnostim. K takšni izbiri pa hkrati pripomorejo slabe izkušnje z drugim proizvajalcem ali z drugimi proizvajalci, katerih čevlji nam povzročajo številne težave. Sam namen in zahteve uporabe so dodatno od primera do primera različne. V poletni sezoni najverjetneje ne bomo uporabljali debelejše nogavice, zato je potrebno razmišljati o temu primerno manjši toleranci velikosti. Obratno pa pozimi računamo z uporabo debelejših nogavic, v takem primeru velikosti čevlja dodamo ustrezno toleranco. Obutev uporabljamo tudi v zelo različne namene. Uporaba v protokolarne namene je nekaj drugega kot uporaba pri profesionalnih, prostočasnih ali hobi aktivnostih. Pri tem ne gre zgolj za razlike v zunanjosti, ampak predvsem za različne obremenitve in gibe stopala.

Čevlji zahtevajo veliko razmisleka predno najdemo idealen par obutve za izbrano priložnost. Preverite našo ponudbo.

Čevlji so vedno velik izziv izbire

Čevlji so vedno velik izziv, ko se med množico ponudbe izbira individualno dobro obuvalo.

Čevlji v ponudbah so zelo različni, obstajajo pa tudi različni cenovni razredi ponudb. V večjih trgovinah so lahko v ponudbi zelo različni cenovni razredi, lahko pa se tudi večje trgovine specializirajo za točno določeni cenovni razred. Obstajajo pa tudi specializirane trgovine, ki imajo ožjo ponudbo določene blagovne znamke, določenih kupcev ali drugače ožjo ponudbo. Najmanj težav povzročajo čevlji kupcem, ki vedo kaj hočejo. Blagovno znamko, cenovni razred in druge lastnosti imajo določene, potrebujejo zgolj še izbrati najbolj primerno barvo, izvedbo, materiale, velikost in razne druge manjše podrobnosti. Več težav imajo vsi, ki ne vedo kaj bi ter jih velika ponudba dodatno zmede. V takih situacijah je najbolje določiti najbolj pomembne kriterije, ter po njih izbirati. Kriteriji so lahko cena, materiali, izvedbe, blagovna znamka in podobno. Cena je pomemben dejavnik, v veliko primerih se kupci po njej orientirajo. Višja cena načeloma pomeni višjo kakovost, prestižnejšo blagovno znamko in podobno. Ni pa višja cena pravilo, saj imajo čevlji lahko znižano ceno ter razne druge nakupne ugodnosti. Materiali se največkrat delijo na naravne in umetne, obstajajo pa tudi razlike med naravnimi in umetnimi materiali. Po izvedbah se čevlji delijo na visoke, nizke, čevlje z visoko ali nizko peto, čevlji so lahko tudi dodatno prilagojeni točno določenim zahtevam uporabnikov. Tako obstajajo čevlji za svečane priložnosti, pravo nasprotje so nogometni čevlji. Zelo pomembna lastnost je blagovna znamka, z njo je povezanih veliko lastnosti. Razlika med blagovnimi znamkami je že v osnovi, saj vsak proizvajalec izdeluje čevlje po točno določenem kopitu. Slednje pa točno določeni osebi ustreza, je manj primerno ali celo ne ustreza. Zato izbira točno določene blagovne znamke ni stvar prestiža, ampak stvar osebno primernih tehničnih lastnosti.

Ugodni čevlji so v množici ponudbe dobra izbira, ko ustrezajo največjemu številu osebnih kriterijev.

geox čevlji

Geox, zimska odličnost

Geox je možna zimska odličnost .

Zimska odličnost Geox je vsekakor odlična izkušnja . Mnogim ob tem Geox pričara občutek značilen za toplejše dele leta. Pri izkušnji pa je najbolj pomembno, da ima Geox odlične lastnosti. Geox odlične lastnosti omogočajo, da je uporaba odlična. Posledično Geox pomaga pri ohranjanju vitalnega življenjskega sloga. Vitalni življenjski slog je želja mnogih. Nekaterim pa je vitalni življenjski slog del življenja. Zimska rekreacija je pri tem pomemben del. Načeloma imamo vsi raje rekreacijo v toplejših delih leta. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da je dobri biti aktiven tudi v zimskih mesecih. Torej v hladnejših delih leta. Možnosti je veliko, delijo pa se po mnogih značilnostih in razlikah. Nekaterim bolj ustrezajo aktivnosti na prostem, drugi bolj uživajo v zaprtih prostorih. Verjetno najboljša je kombinacija aktivnosti na prostem in aktivnosti v zaprtih prostorih. Kombinacija je zelo dobra predvsem takrat, ko znamo izkoristiti vse dobre lastnosti posameznih možnosti. Aktivnosti na prostem so odlične takrat, ko lahko izkoristimo ugodne vremenske razmere. Prednosti aktivnosti na prostem so številne. Predvsem se z aktivnostmi na prostem krepijo obrambne sposobnosti organizma. Sama rekreacija je podobno koristna, kot pri aktivnostih v zaprtih prostorih. Le da ima vse značilnosti aktivnosti na prostem. Nasprotno je rekreacija v zaprtih prostorih odlična v času, ko zunanji pogoji ne dovoljujejo aktivnosti ali pa aktivnosti na prostem bolj škodijo kot koristijo. Gre predvsem za negativne vremenske pogoje ali pa dele dneva, ko je rekreacija praktično nemogoča. Velikokrat izbiro med aktivnostmi na prostem in aktivnostih v zaprtih prostorih določajo prav vremenski in drugi pogoji. Poleg tega je dan bistveno krajši, kar pomeni, da je potrebno veliko prilagajanja. Načeloma se lahko prilagodi aktivnost drugim obveznostim, lahko pa se obratno vse obveznosti prilagodijo športnim aktivnostim.

Geox je dobra osnova za prijetno zimsko uporabo, katero nekateri uporabniki s pridom in dobrimi izkušnjami izkoriščajo že veliko časa.