Category Archives: ogrevanje

Kakovostne toplotne črpalke po ugodni ceni

Kar zadeva ogrevanje, imajo lastniki stanovanj in hiš veliko možnosti. Veliko ljudi še vedno prisega na klasično ogrevanje. Kljub temu pa obstajajo tudi drugi načini, ki vam omogočajo prijetno topel dom. Nekateri so bolj primerni za hladno podnebje kot drugi, zato je težko določiti najboljšega za vaš dom. Če iščete poceni in učinkovit ogrevalni sistem, so toplotne črpalke idealne za vas.

Če še nikoli niste slišali za izraz toplotna črpalka in niste prepričani, kako delujejo, je pametno, da se dobro pozanimate . Strokovnjaki, ki so zaposleni v prodajalnah s toplotnimi črpalkami, vam bodo vse razložili vključno z namestitvijo toplotne črpalke. Spoznajte, kako delujejo za proizvodnjo in oddajo toplote ter katere vrste sistemov toplotnih črpalk so na voljo v Sloveniji.

toplotne črpalke

Kako delujejo toplotne črpalke

Peči kurijo gorivo za ogrevanje zraka okoli sebe, ki nato kroži po domu. Za razliko od peči in kotlov sistemi toplotnih črpalk ne ustvarjajo toplote. Namesto tega toploto prenašajo z enega območja na drugega. Ker ne ustvarjajo toplote, ti sistemi porabijo manj energije kot peči in kotli.

Sistemi toplotnih črpalk se poleg ogrevanja uporabljajo tudi za hlajenje domov. Toploto iz doma premaknejo na nižje notranje temperature. Toplotne črpalke se uporabljajo kot kombinirani ogrevalni in hladilni sistem ali poleg običajne ogrevalne in hladilne opreme. Vsak sistem toplotnih črpalk, ki je na voljo na slovenskem tržišču, je kakovosten in trajen.

Vrste toplotnih črpalk

Ko kupujete toplotno črpalko za vaš dom, morate seveda vedeti, kaj točno potrebujete. Žal je izbira toplotne črpalke velikokrat odvisna od pogojev, ki jih imate na voljo. To pomeni, da nikakor ne morete namestiti toplotne črpalke voda voda, če v bližini nimate vira podtalnice, ki bi ga lahko izkoriščali.

Najlažje se v Sloveniji namesti toplotno črpalko zrak zrak, ki je cenovno tudi najbolj ugodna in zelo praktična. V domovih, kjer se namešča talno ogrevanje, pa se običajno namesti toplotna črpalka zrak voda.

 

Kakšno ogrevanje naj vgradim, talno ali radiatorje?

Pogosto vprašanje, ki si ga zastavlja praktično vsak, ki si zgradi novo hišo, ali ki hišo renovira v celoti je, ali naj si vgradi talno ogrevanje, ali naj vgradi radiatorje?

Pri podjetju Štrus inštalacije skoraj vsakomur svetujejo talno ogrevanje, v le redkih primerih bi oni vgradili radiatorje. Glavni razlog je, da je talno ogrevanje za naročnika, gledano na daljše obdobje, cenejše in bolj zdravo, saj dviguje manj prahu. Ogrevanje, ki se vgradi v tla zajame večjo ogrevalno površino od radiatorjev in zato je ogrevalni izkoristek višji za kar 15 – 20 % in zato je tudi cenejše na daljše obdobje.

Štrus inštalacije vam talno ogrevanje vgradi z ogrevalnimi sistemi na alternativne vire, kar ogrevanje še dodatno poceni

 

Za katerokoli ogrevanje se boste odločili, naj si bodi talno ali radiatorsko se hkrati odločite tudi za ogrevalni sistem na alternativne vire, naj si bodi to zunanji zrak, podtalna voda ali pa zemlja v okolici vaše hiše, saj si boste tako dolgoročni strošek ogrevanja še bistveno bolj pocenili in se bo zato vaša investicija še hitreje povrnila. Talno ogrevanje je tudi bolj priporočljivo zato, ker je razporeditev toplote po prostoru bolj enakomerna, saj se toplota vedno dviguje od tal proti stropu.

Če pa imamo radiatorsko ogrevanje v hiši, je pri tleh praktično vedno in povsod bolj hladno, kot nekaj višje nad tlemi. Prav tako so tla vedno bolj hladna, kot pa če imamo vgrajeno talno ogrevanje. Zato talno ogrevanje ni primerno zgolj in izključno za tiste ljudi, ki jim niso všeč topla tla.

Kakšna tla so všeč vam? V kolikor se boste odločili, da vgradite takšen ogrevalni sistem, ki bo najbolj ogreval tla in šele nato preostali del prostora boste imeli nižje izgube energije med zračenjem, saj so radiatorji v večini primerov vgrajeni direktno pod okni in zato se toplota hitreje odvaja iz prostora.