Category Archives: Počitnice

Turčija je prava destinacija za avanturiste

Potovanja po svetu običajno načrtujemo tako, da pokrijejo čim več naših interesov in želja. Ne moremo se stalno vračati na iste kraje, splača se raziskati večji del sveta, saj v vsakem kotičku najdemo kaj novega. Vsekakor pa obstajajo tudi kraji, ki bodo ponudili izjemno raznovrstnost na relativno majhni površini, pogosto kar znotraj ene države – s tega vidika je Turčija vsekakor ena izmed najbolj zanimivih držav. Popotnike namreč vabi z raznolikostjo, ki je na primerljivi površini ne moremo zlepa dobiti nikjer drugje. Ima namreč različne atrakcije, ki vabijo zelo različne profile obiskovalcev. Po eni strani je Turčija država velikih sodobnih mest, ki se kosajo tudi z evropskimi prestolnicami, po drugi strani pa ima seveda izjemno dolgo zgodovino in bogato kulturno dediščino. Tudi geografsko je država precej razčlenjena, tako da je možno uživati ob morju, v gorah ali pa na skoraj puščavskih ravnicah. S tem Turčija vabi avanturiste, ki želijo svoj čas v tujini kar najbolje izkoristiti – vedno se najde kakšna zanimivost in kakšna privlačna destinacija znotraj te dežele.

Istambul, Turčija

Turčija je idealna za potovanja

Čeprav je Turčija razčlenjena in razgibana, se bodo popotniki lahko v tej državi hitro udomačili. Ni namreč težko najti pravih storitev, ki zagotavljajo zadostno udobje. Tisti, ki svoj čas najraje preživljajo v mestih, bodo navdušeni nad cenovno ugodnimi hoteli, dokaj dobro so urejeni tudi prevozi, drugim avanturistom pa bodo bolj povšeči opcije preživljanja dopusta v odročnejših krajih, s katerimi jih Turčija še posebej privlači. Piko na i doda odlična ponudba turističnih agencij, ki organizirajo zanimiva potovanja z bogatimi programi. Bržkone je prav to najboljša opcija za spoznavanje vsega, kar ima Turčija pokazati v relativno kratkem času, ki si ga lahko privoščimo za dopust. Popotovanje v lastni režiji je lahko prav tako prijetno, a za izkoristek časa je treba poti dobro načrtovati.

Napihljiv čoln za zabavo otrok in odraslih

Ljubitelji obmorskega dopustovanja se na obalo gotovo odpravljajo predvsem zato, ker se ravno tam odpirajo mnoge možnosti za zanimivo in prijetno preživljanje prostega časa. Seveda, lahko gre le za poležavanje v senci in plavanje v morju, a nič težje ni dobiti drugih aktivnosti, ki zahtevajo nekaj več spretnosti in truda. Izjemna popestritev dopusta je lahko že napihljiv čoln, ki poskrbi za zabavo mladih in starih. Ni kakšna posebej napredna ali draga oprema, tudi uporaba je povsem enostavna, pa vseeno se lahko na ta način zabavamo skozi celoten dopust! Otroci bodo napihljiv čoln naravnost oboževali, saj jim odpira številne možnosti za zabavo v morju, medtem ko se bodo tudi odrasli s takšnim pripomočkom nadvse zabavali, morda pa bodo čoln uporabili kar za raziskovanje obale ali za kak nekoliko daljši izlet proti odprtemu morju. V vsakem primeru je treba seveda izbrati pravi napihljiv čoln, kar na srečo ne bo težko – ponudba je namreč dovolj pestra, da lahko najdemo nekaj za vsakogar.

napihljiv čoln

Napihljiv čoln za vsak okus

Malčki bodo zadovoljni s praktično vsakim čolnom, saj bodo hitro našli zanimive aktivnosti, ki jih je možno izvajati s pomočjo plavajočega predmeta na morju. Tudi manjši napihljiv čoln je lahko izjemna pridobitev za družine, ki bodo s tem ponudile otrokom odlično priložnost za zanimivo in aktivno zabavo. Nekoliko večji čolni lahko služijo sproščenemu veslanju in predvsem otrokom predstavljajo priljubljeno opcijo za križarjenje po morju, seveda ne predaleč od obale. Kakšen večji napihljiv čoln pa je že pravo plovilo, s katerim se lahko na raziskovanje podajo tudi odrasli. Seveda se je treba prepričati, da je čoln dovolj kakovosten in vzdržljiv, pametno pa je preveriti še dodatno opremo. Napihljiv čolnmora imeti vsaj še kakšno veslo, da lahko plovilo učinkovito upravljamo, neprecenljiva pa je tudi zračna tlačilka za enostavno napihovanje.

Nemčija kot turistična destinacija

V času, ko za svoj oddih izbiramo vedno bolj eksotične in oddaljene turistične destinacije, pogosto kar nekoliko zanemarjamo tiste, ki jih imamo na dosegu roke. Tudi nekatere bližnje države lahko ponudijo pravo bogastvo znamenitosti, zato se na dopust ne bo treba odpravljati zelo daleč – veliko lahko ponudi že Nemčija, ki ima izjemno bogato zgodovino in ogromno naravnih znamenitosti, piko na i pa doda edinstvena kultura, ki skriva nekaj novega v vsakem kotičku države. Razlogov za obisk te države je torej veliko, dodaten plus pa je gotovo tudi ta, da lahko pričakujemo domačo kulturo in morda celo govorimo isti jezik ali pa vsaj prepoznamo nekaj besed. Med turističnimi zanimivostmi, ki jih ponuja Nemčija, je skoraj nesmiselno naštevati tiste največje – vsaka pokrajina skriva svoje znamenitosti, ki jih lahko odkrijemo pri obisku. Oddih lahko zato načrtujemo precej ohlapno, saj bomo gotovo našli veliko lokalnih zanimivosti in znamenitosti, tudi če se ne namenimo proti točno določenemu cilju. Prav tako ni treba potovati daleč – Nemčija ima že v svojem južnem delu marsikaj za ponuditi slovenskim obiskovalcem.

Katere turistične dragulje skriva Nemčija na svojem jugu?

Že na Bavarskem lahko občudujemo pravo bogastvo turističnih znamenitosti. Največ obiskovalcev pritegnejo gradovi Ludvika Bavarskega, ki so posejani po dobro povezanem območju pokrajine in jih je možno obiskati že s kratkim izletom. Obiskovalci tega konca Nemčije bodo gotovo pokukali tudi v Munchen, ki je značilno bavarsko mesto z edinstvenim utripom. Prepletata se tradicija in sodobnost, občudujemo lahko arhitekturne znamenitosti in živahno družabno življenje, seveda pa svoje doda tudi Oktoberfest – Nemčija je znana tudi po svojem pivu. Že na jugu države lahko občudujemo tudi mnoge zgodovinske znamenitosti, predvsem ostaline iz druge svetovne vojne, polno pa je tudi naravnih znamenitosti, omenimo recimo Schwarzwald, Bodensko jezero in idilično okolje nemških Alp. Vsekakor ponuja Nemčija že v bližini kar nekaj zanimivosti za radovedne obiskovalce. Preverite program potovanja pri Agenciji Oskar.

Strešni nosilci za kolo sodobnih elegantnih oblik

Ko odidemo na dopust, s seboj pogosto vzamemo tudi različne pripomočke, s katerimi si še bolj polnimo čas, ki ga želimo čim bolj intenzivno preživeti na dopustu. Neredko s seboj odpeljemo tudi kolesa, ki jih je potrebno primerno spakirati in dati v avtomobile. Tako. lahko avtomobil v času dopusta pustimo parkiranega na mestu, hkrati pa naredimo še nekaj dobrega za naše zdravje, saj se po nakupih odpravimo s kolesom.

 

Vemo pa, da tudi v še tako velikem avtu pogosto sploh ni prostora, da bi vanj na primer poleg drugih stvari pospravili še kolo. Na srečo ima trg tudi za to rešitev, ki se imenuje strešni nosilci za kolo.

 

Nosilci, ki jih lahko vidimo v številnih različicah

 

Strešni nosilci so torej ena od najboljših možnih rešitev, če želimo na hiter ter enostaven način kolesa prepeljati z enega konca na drugi konec. Avtomobilski nosilci za kolo so narejeni tako, da jih lahko zelo enostavno namestimo na streho avtomobila in prav tako jih lahko vzamemo tudi z nje.

 

Skoraj vsi strešni nosilci za kolo se odlikujejo po moderni in tudi funkcionalni obliki. Pogosto so narejeni iz aluminija, zato posledično veljajo za izjemno lahke. Njihovo pritrjevanje je hitro, to njim omogoča tudi posebna samonastavljiva čeljust, ki omogoča enostavno natovorjanje kolesa v višini strehe. Tudi pritrdilni pasovi tega priljubljenega izdelka so prilagodljivi za različne velikosti kolesnih plaščev.

 

Kako se pravilno namestijo na avtomobil

 

Če je tudi nas zamikal ogled in tudi nakup strešnih nosilcev, potem je skrajni čas, da si jih ogledamo tudi od blizu. Najbolje je, da se odpravimo v spletno trgovino, ki na svoje spletne police postavlja strešne nosilce za kolesa najboljših proizvajalcev na trgu, in sicer po najnižjih cenah.

 

Pri tem pa še opozorilo. Strešni nosilci za kolo morajo biti pravilno nameščeni na avtomobil. V nasprotnem primeru lahko pride do nesreč. Te so pogoste v poletnih mesecih, ko se večina ljudi odpravlja na dopust in s seboj vzamejo tudi kolesa. V kolikor niso prav nameščena, se lahko kolo prevrne na zadnjo steklo avtomobila ali pade z njega in pri tem poškoduje vozilo, ki se nahaja za ali ob avtomobilu. Pozorni bodite tudi na višino nadvozov. Pred odhodom natančno izmerite najvišjo točko kolesa na strehi.

 

 

Tenerife, največji in najbolj gosto poseljen Kanarski otok

Tenerife je španski otok, ki se nahaja nekaj sto kilometrov od severno zahodne afriške obale. Otok Tenerife je eden izmed sedmih otokov, otoško skupino dopolnjuje šest manjših otokov. Otoki so med seboj v marsičem različni, predvsem je zanimivo različno podnebje. Za otok Tenerife je značilno toplo podnebje. Kanarski otoki sodijo širše v Makaronezijo. Ime je zloženka grških besed sreča in otoki. V to skupino sodijo še Azori, Madeira, otoki Salvages in Kapverdski otoki. Med otoki je skoraj tri tisoč kilometrska razdalja.

Tenerife so največji Kanarski otok.

Povprečna zimska temperatura dvajset do dvaindvajset stopinj Celzija

Prijetne zimske temperature na otoku Tenerife, so posledica pasatnih vetrov. Njihova vlažnost se pogosto spreminja v vodo nad severnim in severovzhodnim delom otoka, ob tem se na višini med šesto in tisoč osemsto metri ustvarja oblačna zavesa. Prijetno hlajenje obal otoka Tenerife omogočajo tudi hladni morski tokovi. Seveda so temperature na otoku Tenerife zelo različne, odvisne od letnega časa ter izbranega kraja na otoku. Ognjenik Teide ima nadmorsko višino preko tri tisoč sedemsto metrov. Sneg na teh višinah v zimskem času ni nobeno presenečenje. Na obali otoka Tenerife obratno v istem času lahko uživamo v prijetnih pomladnih temperaturah. Različno podnebje imata tudi severni in južni del otoka. Severozahodna obala prejme skoraj tri četrtine vseh padavin na otoku, ta predel je značilen tudi po podpovprečni osončenosti ter nadpovprečni vlažnosti. Skupne letne padavine so kljub temu razmeroma majhne, med majem in septembrom je največkrat suho obdobje. Preko razlik v podnebju je moč zaslutiti tudi pestrost pokrajinskih, geoloških in geografskih oblik. Obsežni borovi gozdovi so na območju narodnega parka Teide, ognjeniške pokrajine se nahajajo na območju vrhov Teide in Malpaís de Güímar, pol puščavska območja z rastlinami odpornimi na sušo najdemo na jugu. Otok Tenerife lahko obiskovalcem ponudi tudi doline in gozdove s subtropsko vegetacijo in podnebjem, kanjone, prepade in druge pokrajinske značilnosti pokrajinske značilnosti.

Velika Britanija, otok med Severnim morjem in Atlantikom

Velika Britanija je evropski otok, ki ga oblivata Atlantski ocean ter Severno morje. Otok Velika Britanija je deveti največji otok na svetu ter tretji globalno najbolj poseljen otok. Na otoku prebiva preko šestdeset milijonov prebivalcev, ozemlje otoka je razdeljeno med tri dežele. Anglija leži na jugu, Škotska na severu, zahodni del pripada Walesu. Velika Britanija je ozemeljsko največji del Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Kot ime pove, pod Združeno kraljestvo spada tudi severni del otoka Irska ter štirinajst Britanskih čezmorskih ozemelj.

Značilna ulica v Veliki Britaniji

Anglija je največji in najbolj gosto poseljen del Otoka

Po velikosti in poseljenosti sledi Škotska, Walles zaseda manjši del otoka Velika Britanija, po površini je primerljiv s Slovenijo. Šteje pa več prebivalcev, preko tri milijone. Anglija šteje petinpetdeset milijonov prebivalcev, Škotska pa pet milijonov. Otok Velika Britanija naseljujejo potomci Keltov in Vikingov ter drugi prišleki, pomemben del zgodovine na otoku je ustvaril Rim oziroma Rimski imperij. Današnjo prestolnico London so leta petdeset ustanovili Rimljani, takratno naselbino so poimenovali Londinium. Locirana je bila na severni brežini Temze, v drugem stoletju našega štetja je postala prestolnica rimske province Britanije. Ostanki Rimske prisotnosti so v Londonu še danes prisotne, rimsko obzidje oziroma njegovi ostanki so vidni s prostim očesom. Še več pa je arheoloških ostankov, tako rimskega kot tudi drugih odboji mesta. S propadom Rima se začne tudi propad rimskega Londona, v sedmem stoletju si središče postavijo Sasi. Sledijo burna obdobja menjave oblasti, osvajanj, požarov, v osemnajstem stoletju kljub burni zgodovini London postane največje mesto na svetu. Velika Britanija je doživljala burno zgodovino tudi na drugih koncih otoka. Prestolnica ni bil vedno London, ampak so si jo včasih oblastniki izvolili imeti kje drugje. Podobno je Velika Britanija gospodarski razvoj in razcvet doživljala tudi zunaj meja prestolnice. Manchester nosi naziv prvega industrializiranega mesta na svetu, kljub upadu industrijske dejavnosti še vedno ostaja pomembno gospodarsko središče otoka Velika Britanija. Ali vas mikajo počitnice v Veliki Britaniji? Vsekakor si oglejte ponudbo na spletni strani agencija-oskar.si.

Anglija je dežela bogate zgodovine

Anglija je dežela na severozahodu stare Celine, vsem najbolj znan del je glavno mesto London. Anglija je dežela bogate zgodovine zaradi številnih zgodovinskih virov. Zgodovinski viri so tako listine, knjige ter drugi podobni viri, ki nedvoumno opisujejo pomembne dogodke. V glavnem mestu ter drugod, pa obstajajo tudi številni kulturni spomeniki. Ti nedvoumno pričajo zgodovino vse do današnjih dni ter jo bodo najverjetneje tudi številnim rodovom v prihodnosti. Zaradi gostote kulturni spomenikov in samega pomena v globalu je Anglija najbolj obiskana v sami prestolnici.

Globalna metropola

London je velemesto, eno najpomembnejših izobraževalnih, kulturnih, poslovnih in političnih središč na svetu. Ime London uporabljamo za označitev celotnega metropolitanskega območja, ki je zraslo okrog središča. Ožje mestno središče se imenuje City of London, poznamo pa tudi imeni The City ali Square Mile. London velja po več kriterijih za največje mesto v Evropi, širše mu konkurenco delata Moskva in Carigrad. Mesto so ustanovili Rimljani leta petdeset pred našim štetjem na severnem bregu Temze. Rimljani so mesto poimenovali Londinium, v drugem stoletju je najverjetneje postal prestolnica rimske province Britanije.

London je za turiste privlačen z več vidikov. Na razmeroma majhnem območju so koncentrirane številne znamenitosti, v mestu je vedno veliko zanimivega dogajanja s področja kulture, posla, zabave ter raznih drugih področji, London pa je tradicionalno vedno dobro povezan. Anglija je zaradi vpliva Londona zato lahko dostopna na različne načine. Obiski preko vikenda niso nobena redkost, zanimivi pa so za tako družine z majhnimi otroci, kot mladostniki ter vse druge generacije. Anglija se z izhodiščem v Londonu ponuja na številne načine ter v številnih smereh.

Dežela Anglija zaseda polovico južnega dela otoka  Velika Britanija, izjema je zahodni del, ki pripada državi Wales. Severni del otoka je domena Škotske. V Združeno kraljestvo sodijo Anglija poleg nje pa še Wales in Škotska ter Severna Irska na sosednjem istoimenskem otoku.

Islandija, dežela gejzirjev in ledenikov

Islandija je dežela gejzirjev, ledenikov, mokrišč ter drugih naravnih lepot. Islandija je evropski otok, ki na robu prestolnice nudi prehod v povsem naravno okolje. Povprečen prebivalec stare celine bo potreboval kar nekaj časa, da se navadi na bistveno drugačno okolje zunaj prestolnice ter drugih večjih mest.

Najbolj severno ležeča evropska prestolnica

Reykjavík je evropska prestolnica, ki leži na geografski širini nedaleč od polarnega kroga. Poleti temu primerno obiskovalce presenetijo skoraj povsem svetle noči, pozimi pa vsega štiri ure sončne svetlobe. Ime Reykjavík je sestavljenka pojmov reyka in vík. Reyka pomeni spuščati dim ali paro oziroma kaditi se, vík pa zaliv. Domnevno je naselje proti koncu devetega stoletja ustanovil Viking Ingolf Arnarson, ime pa je opis zaliva s kadečimi geotermalnimi izviri. Mesto se nahaja na jugozahodu otoka Islandija ter šteje preko sto dvajset tisoč prebivalcev. Nahaja se na območju velikem dvesto triinsedemdeset kvadratnih kilometrov, urbano podobo krasijo bližnji mogočen slap Gulfoss, gejzir Strokkur, Modra laguna s termalno vodo. Na severu otoka Islandija najdemo mesto Akureyri, leži v zalivu Eyafjörðura. Od prestolnice je oddaljen preko štiristo kilometrov, velja za šolsko, gospodarsko in kulturno središče severnega dela otoka. Mesto ima skoraj dvajset tisoč prebivalcev, velja za preskrbovalno središče z obrati za predelavo mleka in rib, tekstilno tovarno, tovarno barv in mila . Severno od Akureyrija se nahaja Husavik, kjer v vodah Severnega morja domujejo kiti. Severna Islandija se v vsej svoji lepoti kaže tudi preko jezera Myvatn. Gre za plitvo evtrofno jezero, ki leži na območju aktivnega vulkanizma na severu Islandije, nedaleč od vulkana Krafla. Ustvaril ga je izbruh vulkana, danes se ponaša z okoliškim mokriščem in izjemno bogato favno vodnih ptic. Med severom in jugom se Islandija kaže kot puščava z velikimi čredami ovac. Na jugu obiskovalcem Islandija ponuja na ogled, ledenik Vatnajokull, svojevrstna posebnost pa je tudi možnost vožnje mimo ledenih gora.

Doživite Islandijo z agencijo Oskar!

Terme Zreče so odlična alternativa klasičnemu dopustu

Terme Zreče lahko postanejo alternativa ter kasneje tradicionalni letni dopust.

Pogosto se terme razume kot strogo zdraviliški center, pri tem pa se pozablja na njegove široke koristi ter del namenjen športu in rekreaciji. Zdraviliški center ni namenjen zgolj zdravljenju, sanacijam poškodb in reševanju podobnih z zdravjem povezanih težav, vedno bolj se ceni preventiva. Človeški organizem ima neštete sposobnosti varovanja zdravja, potrebno jih je zgolj krepiti in ohranjati v formi. Ko izbiramo kraj za letni ali krajši dopust zato terme velikokrat spregledamo, čeprav nudijo več kot klasičen letoviški kraj ob morju, v gorah ali na drugih lokacijah. Ob morju ali v gorah imamo na dopustu največkrat streho nad glavo ter izbrano okolico. Redko pa nam takšni letoviški kraji ponudijo termalno vodo ter številne druge zdravilne dejavnike kot so zdravilno blato, šoto, blagodejna klima, wellness center ter popolno ponudbo športno rekreacijskega centra. Terme bi zato pred odločitvijo za letni dopust ali druge počitnice veljalo preizkusiti za krajši termin, morda vikend ali ob kakšni drugi dela prosti priložnosti. Za takšen preizkus lahko izberemo individualno število storitev, lahko pa se odločimo za paketne ponudbe. Samo ime paketni ponudb jasno sporoča, čemu so prvenstveno namenjeni. Terme nas v nobenem primeru ne bodo pustile oditi brez odlične izkušnje bivanja. Termalna voda in drugi zdravilni dejavniki omogočajo splošno izboljšanje počutja ali izbrano točno določeno izboljšavo. Na letni dopust odhajamo z namenom oddiha in spustitve, terme so za takšne cilje veliko bolj primerne kot vrvež ob morju ter znanih obmorskih letoviških krajih. Dodatno lahko v izobilju ponudijo oddiha in sprostitve na Rogli. Pohorska planota slovi po mešanici subtropske kontinentalne klime ter predalpske klime. V poletnih mesecih smo tu varni pred vročino, saj živo srebro redko preseže dvajset stopinj Celzija. Zimski meseci pa nudijo sto dvajset dni smučanja, teka na smučeh in bordanja.

Terme Zreče so odlična izbira za letni ali zimski dopust.

Prvomajske počitnice v letu 2017

Prvomajske počitnice 2017 so časovni termin, ki združuje dan upora proti okupatorju ter praznik dela.

Prvomajske počitnice v letu 2017 so možen tedenski oddih , ki traja od četrtka sedemindvajsetega aprila do srede drugega maja. Za takšen oddih je potrebno računati z prostim dnevom osemindvajsetega aprila, ki ni dela prost dan. Veliko ljudi pa je za to ali druge ovire že našlo rešitev, ter si daljše prvomajske počitnice leta 2017 zagotovilo že ob vstopu v novo leto. Druga, daljša alternativa je začeti prvomajske počitnice letnika 2017 že v začetku sedemnajstega tedna, najdaljša alternativa pa vključuje tudi celoten osemnajsti teden. Skupaj takšne prvomajske počitnice leta 2017 trajajo štirinajst dela prostih dni oziroma tri dni manj v krajši izvedbi. Ob tem pa imamo podarjene tri dni, ki so prazniki in dela prosti dnevi ter klasični vikend. Daljše prvomajske počitnice letnika 2017 so zanimive predvsem za potovanja na druge kontinente ter bolj oddaljene cilje. Pri njih je potrebno nekaj dni žrtvovati za potovanje ter druge s potovanjem povezane aktivnosti. Kljub temu lahko tudi za bolj oddaljene cilje v primeru časovno najdaljše alternative računamo z vsaj tednom dni pravih počitniških dni. V domačih logih in bližnji okolici pa lahko prvomajske počitnice leta 2017 dejansko lahko v istem časovnem terminu trajajo dva tedna. Pot do slovenskih destinacij vzame kvečjemu nekaj ur za potovanje ter enako število ur za povratek. Vse ostalo pa so čisto prave počitnice ter uživanje v stvareh, ki smo si jih zaželeli. Katero opcijo izbrati je odvisno od naših pričakovanj in želja. Na nekaterih bolj oddaljenih kontinentih se prvomajski termin ujema z za bivanje najbolj prijetnim in ugodnim delom leta. Deževno obdobje začne junija in julija, kar pomeni manj ugodni termin za naš klasično obdobje letnih dopustov od junija do avgusta.

Prvomajske počitnice 2017 so zato idealna priložnost za dopustovanje brez padavin.