Category Archives: Počitnice

Anglija je dežela bogate zgodovine

Anglija je dežela na severozahodu stare Celine, vsem najbolj znan del je glavno mesto London. Anglija je dežela bogate zgodovine zaradi številnih zgodovinskih virov. Zgodovinski viri so tako listine, knjige ter drugi podobni viri, ki nedvoumno opisujejo pomembne dogodke. V glavnem mestu ter drugod, pa obstajajo tudi številni kulturni spomeniki. Ti nedvoumno pričajo zgodovino vse do današnjih dni ter jo bodo najverjetneje tudi številnim rodovom v prihodnosti. Zaradi gostote kulturni spomenikov in samega pomena v globalu je Anglija najbolj obiskana v sami prestolnici.

Globalna metropola

London je velemesto, eno najpomembnejših izobraževalnih, kulturnih, poslovnih in političnih središč na svetu. Ime London uporabljamo za označitev celotnega metropolitanskega območja, ki je zraslo okrog središča. Ožje mestno središče se imenuje City of London, poznamo pa tudi imeni The City ali Square Mile. London velja po več kriterijih za največje mesto v Evropi, širše mu konkurenco delata Moskva in Carigrad. Mesto so ustanovili Rimljani leta petdeset pred našim štetjem na severnem bregu Temze. Rimljani so mesto poimenovali Londinium, v drugem stoletju je najverjetneje postal prestolnica rimske province Britanije.

London je za turiste privlačen z več vidikov. Na razmeroma majhnem območju so koncentrirane številne znamenitosti, v mestu je vedno veliko zanimivega dogajanja s področja kulture, posla, zabave ter raznih drugih področji, London pa je tradicionalno vedno dobro povezan. Anglija je zaradi vpliva Londona zato lahko dostopna na različne načine. Obiski preko vikenda niso nobena redkost, zanimivi pa so za tako družine z majhnimi otroci, kot mladostniki ter vse druge generacije. Anglija se z izhodiščem v Londonu ponuja na številne načine ter v številnih smereh.

Dežela Anglija zaseda polovico južnega dela otoka  Velika Britanija, izjema je zahodni del, ki pripada državi Wales. Severni del otoka je domena Škotske. V Združeno kraljestvo sodijo Anglija poleg nje pa še Wales in Škotska ter Severna Irska na sosednjem istoimenskem otoku.

Terme Zreče so odlična alternativa klasičnemu dopustu

Terme Zreče lahko postanejo alternativa ter kasneje tradicionalni letni dopust.

Pogosto se terme razume kot strogo zdraviliški center, pri tem pa se pozablja na njegove široke koristi ter del namenjen športu in rekreaciji. Zdraviliški center ni namenjen zgolj zdravljenju, sanacijam poškodb in reševanju podobnih z zdravjem povezanih težav, vedno bolj se ceni preventiva. Človeški organizem ima neštete sposobnosti varovanja zdravja, potrebno jih je zgolj krepiti in ohranjati v formi. Ko izbiramo kraj za letni ali krajši dopust zato terme velikokrat spregledamo, čeprav nudijo več kot klasičen letoviški kraj ob morju, v gorah ali na drugih lokacijah. Ob morju ali v gorah imamo na dopustu največkrat streho nad glavo ter izbrano okolico. Redko pa nam takšni letoviški kraji ponudijo termalno vodo ter številne druge zdravilne dejavnike kot so zdravilno blato, šoto, blagodejna klima, wellness center ter popolno ponudbo športno rekreacijskega centra. Terme bi zato pred odločitvijo za letni dopust ali druge počitnice veljalo preizkusiti za krajši termin, morda vikend ali ob kakšni drugi dela prosti priložnosti. Za takšen preizkus lahko izberemo individualno število storitev, lahko pa se odločimo za paketne ponudbe. Samo ime paketni ponudb jasno sporoča, čemu so prvenstveno namenjeni. Terme nas v nobenem primeru ne bodo pustile oditi brez odlične izkušnje bivanja. Termalna voda in drugi zdravilni dejavniki omogočajo splošno izboljšanje počutja ali izbrano točno določeno izboljšavo. Na letni dopust odhajamo z namenom oddiha in spustitve, terme so za takšne cilje veliko bolj primerne kot vrvež ob morju ter znanih obmorskih letoviških krajih. Dodatno lahko v izobilju ponudijo oddiha in sprostitve na Rogli. Pohorska planota slovi po mešanici subtropske kontinentalne klime ter predalpske klime. V poletnih mesecih smo tu varni pred vročino, saj živo srebro redko preseže dvajset stopinj Celzija. Zimski meseci pa nudijo sto dvajset dni smučanja, teka na smučeh in bordanja.

Terme Zreče so odlična izbira za letni ali zimski dopust.

Prvomajske počitnice v letu 2017

Prvomajske počitnice 2017 so časovni termin, ki združuje dan upora proti okupatorju ter praznik dela.

Prvomajske počitnice v letu 2017 so možen tedenski oddih , ki traja od četrtka sedemindvajsetega aprila do srede drugega maja. Za takšen oddih je potrebno računati z prostim dnevom osemindvajsetega aprila, ki ni dela prost dan. Veliko ljudi pa je za to ali druge ovire že našlo rešitev, ter si daljše prvomajske počitnice leta 2017 zagotovilo že ob vstopu v novo leto. Druga, daljša alternativa je začeti prvomajske počitnice letnika 2017 že v začetku sedemnajstega tedna, najdaljša alternativa pa vključuje tudi celoten osemnajsti teden. Skupaj takšne prvomajske počitnice leta 2017 trajajo štirinajst dela prostih dni oziroma tri dni manj v krajši izvedbi. Ob tem pa imamo podarjene tri dni, ki so prazniki in dela prosti dnevi ter klasični vikend. Daljše prvomajske počitnice letnika 2017 so zanimive predvsem za potovanja na druge kontinente ter bolj oddaljene cilje. Pri njih je potrebno nekaj dni žrtvovati za potovanje ter druge s potovanjem povezane aktivnosti. Kljub temu lahko tudi za bolj oddaljene cilje v primeru časovno najdaljše alternative računamo z vsaj tednom dni pravih počitniških dni. V domačih logih in bližnji okolici pa lahko prvomajske počitnice leta 2017 dejansko lahko v istem časovnem terminu trajajo dva tedna. Pot do slovenskih destinacij vzame kvečjemu nekaj ur za potovanje ter enako število ur za povratek. Vse ostalo pa so čisto prave počitnice ter uživanje v stvareh, ki smo si jih zaželeli. Katero opcijo izbrati je odvisno od naših pričakovanj in želja. Na nekaterih bolj oddaljenih kontinentih se prvomajski termin ujema z za bivanje najbolj prijetnim in ugodnim delom leta. Deževno obdobje začne junija in julija, kar pomeni manj ugodni termin za naš klasično obdobje letnih dopustov od junija do avgusta.

Prvomajske počitnice 2017 so zato idealna priložnost za dopustovanje brez padavin.

Zimske počitnice 2017, praznični dnevi šolarjev

Zimske počitnice 2017 so praznični dnevi šolarjev.

V Sloveniji so zimske počitnice 2017 razdeljene na dva termina ter dve območji. Začnejo se četrti teden februarja, natančneje dvajsetega februarja ter trajajo do konca tedna. V tem terminu imajo zimske počitnice 2017 šolarji iz Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske ter Posavske statistične regije. V to skupino spada tudi območje Jugovzhodne Slovenije, vendar ne v celoti. Izvzeta so območja občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel. Ta območja sodijo v drugo skupino, ki zimske počitnice 2017 začne teden dni kasneje. Natančneje je to zadnji teden meseca februarja, datumsko pa sedemindvajseti februar. Tudi v tem primeru zimske počitnice 2017 trajajo teden dni. poleg občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel, sodijo v to skupino še območja Zasavske, Osrednjeslovenske, Obalno-Kraško, Notranjsko-Kraške, Goriške ter Gorenjske regije. Takšna razdelitev ima tako dobre, kot manj dobre lastnosti. Prednost je v lažji razporeditvi kapacitet na smučiščih ter v drugih krajih, ki za zimske počitnice 2017 pričakujejo tradicionalno več gostov. Tako se lahko v dveh terminih razbremenijo kapacitete, ter ponudijo obiskovalcem več svobode in užitka. Vsak uživa v svojem terminu, ob aktivnosti najbolj primernem vremenu. Nekoliko manj priročno je za obmejna območja ali skupine s člani iz različnih območji, ki pogosto preživljajo proste dneve skupaj. V takih primeri so skupne zimske počitnice 2017 praktično nemogoče, potrebno je počakati na naslednje proste termine. Daljši prosti termin so prvomajske počitnice, ki so skupne za celotno območje dežele. Za preživljanje počitnic na smučiščih, v termah ter raznih drugih letoviščih je vedno veliko zanimanja, zato si velja svoje mesto predhodno rezervirati. Ker so zimske počitnice 2017 želja po družinskem oddihu velikega števila družin, zasedenost kapacitet ni presenečenje.

Obstajajo pa tudi številne druge možnosti za zimske počitnice 2017, kot so enodnevni izlet na razne konce Slovenije ali v bližnje kraje preko meje.

skifun.si/smucanje-2016-2017.htm