Category Archives: potovanje

Turčija je prava destinacija za avanturiste

Potovanja po svetu običajno načrtujemo tako, da pokrijejo čim več naših interesov in želja. Ne moremo se stalno vračati na iste kraje, splača se raziskati večji del sveta, saj v vsakem kotičku najdemo kaj novega. Vsekakor pa obstajajo tudi kraji, ki bodo ponudili izjemno raznovrstnost na relativno majhni površini, pogosto kar znotraj ene države – s tega vidika je Turčija vsekakor ena izmed najbolj zanimivih držav. Popotnike namreč vabi z raznolikostjo, ki je na primerljivi površini ne moremo zlepa dobiti nikjer drugje. Ima namreč različne atrakcije, ki vabijo zelo različne profile obiskovalcev. Po eni strani je Turčija država velikih sodobnih mest, ki se kosajo tudi z evropskimi prestolnicami, po drugi strani pa ima seveda izjemno dolgo zgodovino in bogato kulturno dediščino. Tudi geografsko je država precej razčlenjena, tako da je možno uživati ob morju, v gorah ali pa na skoraj puščavskih ravnicah. S tem Turčija vabi avanturiste, ki želijo svoj čas v tujini kar najbolje izkoristiti – vedno se najde kakšna zanimivost in kakšna privlačna destinacija znotraj te dežele.

Istambul, Turčija

Turčija je idealna za potovanja

Čeprav je Turčija razčlenjena in razgibana, se bodo popotniki lahko v tej državi hitro udomačili. Ni namreč težko najti pravih storitev, ki zagotavljajo zadostno udobje. Tisti, ki svoj čas najraje preživljajo v mestih, bodo navdušeni nad cenovno ugodnimi hoteli, dokaj dobro so urejeni tudi prevozi, drugim avanturistom pa bodo bolj povšeči opcije preživljanja dopusta v odročnejših krajih, s katerimi jih Turčija še posebej privlači. Piko na i doda odlična ponudba turističnih agencij, ki organizirajo zanimiva potovanja z bogatimi programi. Bržkone je prav to najboljša opcija za spoznavanje vsega, kar ima Turčija pokazati v relativno kratkem času, ki si ga lahko privoščimo za dopust. Popotovanje v lastni režiji je lahko prav tako prijetno, a za izkoristek časa je treba poti dobro načrtovati.

Rusija za prave avanturiste

Med vsemi državami na svetu ima verjetno prav Rusija avanturistom ponuditi največ. Navsezadnje gre za največjo državo na svetu, vsaj po površini, tako da lahko vsekakor pričakujemo, da bomo v njej uspeli najti kaj zanimivega. Ravno zaradi velike površine in geografske ter kulturne raznolikosti postaja država vedno bolj priljubljen cilj turistov z vsega sveta. Seveda pa pridejo v poštev tudi nekatere specifične zanimivosti, ki se jih splača spoznati in obiskati. A prav tako je lahko velikost ovira pri raziskovanju države – Rusija sega od Evrope do skrajnega vzhoda Azije, vmes pa vključuje tudi prostrane stepe in nedostopno Sibirijo. Za pravo avanturo je treba torej izdelati dober načrt, ki bo zagotovil najboljšo izkušnjo pri obisku. Mnogi obiskovalci se odločijo le za obisk Moskve ali kakšnih drugih priljubljenih turističnih središč, ki so enostavno dostopna, priljubljena je tudi vožnja z vlakom preko cele države vse do Pekinga. A možnosti je še več, saj Rusija veliko ponuja tudi v tistih delih, ki s strani turistov niso pretirano oblegani. Seveda bo treba v tem primeru nekoliko več pozornosti nameniti prevozu in namestitvi.

rusija

Rusija skriva mnoge dragulje

Nekatera turistična središča so dobro znana in obiskana – Rusija ponuja že evropskim obiskovalcem veliko zanimivosti, predvsem je priljubljena Moskva, mnogi obiščejo tudi Sankt Petersburg. Prav tako so zanimivi in obiskani kraji, ki jih poznamo po bitkah iz druge svetovne vojne. Ponuja pa Rusija še kaj več, če se posvetimo raziskovanju manj znanih atrakcij te dežele. Na voljo so zanimive opcije, na katere morda niti ne pomislimo – na severozahodu meji na Norveško, kjer ponuja privlačno destinacijo za ljubitelje arktične divjine in lovce na severni sij. Za razliko od Norveške ponuja Rusija bistveno cenejše namestitve in nasploh ugodnejše cene. Prav tako je lahko zanimivo potovanje na daljni vzhod dežele ali pa v stepsko pokrajino centralne Azije. Več informacij o Rusiji lahko pridobite tukaj.

Nemčija kot turistična destinacija

V času, ko za svoj oddih izbiramo vedno bolj eksotične in oddaljene turistične destinacije, pogosto kar nekoliko zanemarjamo tiste, ki jih imamo na dosegu roke. Tudi nekatere bližnje države lahko ponudijo pravo bogastvo znamenitosti, zato se na dopust ne bo treba odpravljati zelo daleč – veliko lahko ponudi že Nemčija, ki ima izjemno bogato zgodovino in ogromno naravnih znamenitosti, piko na i pa doda edinstvena kultura, ki skriva nekaj novega v vsakem kotičku države. Razlogov za obisk te države je torej veliko, dodaten plus pa je gotovo tudi ta, da lahko pričakujemo domačo kulturo in morda celo govorimo isti jezik ali pa vsaj prepoznamo nekaj besed. Med turističnimi zanimivostmi, ki jih ponuja Nemčija, je skoraj nesmiselno naštevati tiste največje – vsaka pokrajina skriva svoje znamenitosti, ki jih lahko odkrijemo pri obisku. Oddih lahko zato načrtujemo precej ohlapno, saj bomo gotovo našli veliko lokalnih zanimivosti in znamenitosti, tudi če se ne namenimo proti točno določenemu cilju. Prav tako ni treba potovati daleč – Nemčija ima že v svojem južnem delu marsikaj za ponuditi slovenskim obiskovalcem.

Katere turistične dragulje skriva Nemčija na svojem jugu?

Že na Bavarskem lahko občudujemo pravo bogastvo turističnih znamenitosti. Največ obiskovalcev pritegnejo gradovi Ludvika Bavarskega, ki so posejani po dobro povezanem območju pokrajine in jih je možno obiskati že s kratkim izletom. Obiskovalci tega konca Nemčije bodo gotovo pokukali tudi v Munchen, ki je značilno bavarsko mesto z edinstvenim utripom. Prepletata se tradicija in sodobnost, občudujemo lahko arhitekturne znamenitosti in živahno družabno življenje, seveda pa svoje doda tudi Oktoberfest – Nemčija je znana tudi po svojem pivu. Že na jugu države lahko občudujemo tudi mnoge zgodovinske znamenitosti, predvsem ostaline iz druge svetovne vojne, polno pa je tudi naravnih znamenitosti, omenimo recimo Schwarzwald, Bodensko jezero in idilično okolje nemških Alp. Vsekakor ponuja Nemčija že v bližini kar nekaj zanimivosti za radovedne obiskovalce. Preverite program potovanja pri Agenciji Oskar.

Mobilne hišice – Čim prej se odločite za rezervacijo svoje!

Mobilne hišice z leti vedno bolj pridobivajo na svoji priljubljenosti. Če se je ljudem na samem začetku ideja o mobilnih hišicah zdela nesmiselna in strel popolnoma zgrešen mimo, pa je danes vedno bolj drugače in ljudje vedno bolj spreminjajo svoje mnenje.

 

To pa je hkrati tudi razlog, da je treba z rezervacijami vedno bolj hiteti, saj so mobilne hišice, ki so na najboljših lokacijah, lahko že na samem začetku leta zasedene. Tudi tiste, ki niso na najboljših lokacijah, so kaj hitro zasedene in potem vam preostanejo na voljo samo še apartmaji in hoteli ali pa kampiranje seveda. Pa seveda ne govorimo samo o slovenski obali, temveč tudi po hrvaški obali, predvsem v Istri in Kvarnerju je povsem enako.

Odločitev za mobilne hišice sprejmite že začetek leta

 

Se vam zdi razmišljanje o dopustu meseca januarja ali pa februarja popolnoma prerano? Pa ni, če si želite dopust na slovenski ali pa hrvaški obali in če so vam mobilne hišice tako všeč, da bi dopust radi preživljali tam. Takrat je namreč skoraj da že zadnji čas za rezervacije.

mobilne hišice za udoben dopust

Zaradi navala turistov na našo obalo in obalo naših južnih sosedov, ki ju mnogi turisti in Evrope smatrajo kot najbolj varni, saj povsod drugje skoraj da že lahko zasledimo grožnje s terorizmom, mnogi rezervacijo opravijo že v času dopustovanja za naslednje leto. Prav to je razlog, da se vam lahko zgodi, da ste lahko še tako zelo zgodnji pri rezervaciji, pa ne boste dobili prostega termina, ki je vam še najbolj všeč. Še posebej, če si boste želeli mobilne hišice rezervirati od druge polovice julija pa do konca avgusta.

 

V času izven te top sezone boste po vsej verjetnosti še dobili kakšne proste mobilne hišice, pa nikar ne mislite, da je izven te sezone na morju kaj slabše. V kolikor ne marate gneče, je junij najboljši mesec, če le imate te možnosti in vaši otroci niso šolo obvezni več.

 

 

Velika Britanija, otok med Severnim morjem in Atlantikom

Velika Britanija je evropski otok, ki ga oblivata Atlantski ocean ter Severno morje. Otok Velika Britanija je deveti največji otok na svetu ter tretji globalno najbolj poseljen otok. Na otoku prebiva preko šestdeset milijonov prebivalcev, ozemlje otoka je razdeljeno med tri dežele. Anglija leži na jugu, Škotska na severu, zahodni del pripada Walesu. Velika Britanija je ozemeljsko največji del Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Kot ime pove, pod Združeno kraljestvo spada tudi severni del otoka Irska ter štirinajst Britanskih čezmorskih ozemelj.

Značilna ulica v Veliki Britaniji

Anglija je največji in najbolj gosto poseljen del Otoka

Po velikosti in poseljenosti sledi Škotska, Walles zaseda manjši del otoka Velika Britanija, po površini je primerljiv s Slovenijo. Šteje pa več prebivalcev, preko tri milijone. Anglija šteje petinpetdeset milijonov prebivalcev, Škotska pa pet milijonov. Otok Velika Britanija naseljujejo potomci Keltov in Vikingov ter drugi prišleki, pomemben del zgodovine na otoku je ustvaril Rim oziroma Rimski imperij. Današnjo prestolnico London so leta petdeset ustanovili Rimljani, takratno naselbino so poimenovali Londinium. Locirana je bila na severni brežini Temze, v drugem stoletju našega štetja je postala prestolnica rimske province Britanije. Ostanki Rimske prisotnosti so v Londonu še danes prisotne, rimsko obzidje oziroma njegovi ostanki so vidni s prostim očesom. Še več pa je arheoloških ostankov, tako rimskega kot tudi drugih odboji mesta. S propadom Rima se začne tudi propad rimskega Londona, v sedmem stoletju si središče postavijo Sasi. Sledijo burna obdobja menjave oblasti, osvajanj, požarov, v osemnajstem stoletju kljub burni zgodovini London postane največje mesto na svetu. Velika Britanija je doživljala burno zgodovino tudi na drugih koncih otoka. Prestolnica ni bil vedno London, ampak so si jo včasih oblastniki izvolili imeti kje drugje. Podobno je Velika Britanija gospodarski razvoj in razcvet doživljala tudi zunaj meja prestolnice. Manchester nosi naziv prvega industrializiranega mesta na svetu, kljub upadu industrijske dejavnosti še vedno ostaja pomembno gospodarsko središče otoka Velika Britanija. Ali vas mikajo počitnice v Veliki Britaniji? Vsekakor si oglejte ponudbo na spletni strani agencija-oskar.si.

Anglija je dežela bogate zgodovine

Anglija je dežela na severozahodu stare Celine, vsem najbolj znan del je glavno mesto London. Anglija je dežela bogate zgodovine zaradi številnih zgodovinskih virov. Zgodovinski viri so tako listine, knjige ter drugi podobni viri, ki nedvoumno opisujejo pomembne dogodke. V glavnem mestu ter drugod, pa obstajajo tudi številni kulturni spomeniki. Ti nedvoumno pričajo zgodovino vse do današnjih dni ter jo bodo najverjetneje tudi številnim rodovom v prihodnosti. Zaradi gostote kulturni spomenikov in samega pomena v globalu je Anglija najbolj obiskana v sami prestolnici.

Globalna metropola

London je velemesto, eno najpomembnejših izobraževalnih, kulturnih, poslovnih in političnih središč na svetu. Ime London uporabljamo za označitev celotnega metropolitanskega območja, ki je zraslo okrog središča. Ožje mestno središče se imenuje City of London, poznamo pa tudi imeni The City ali Square Mile. London velja po več kriterijih za največje mesto v Evropi, širše mu konkurenco delata Moskva in Carigrad. Mesto so ustanovili Rimljani leta petdeset pred našim štetjem na severnem bregu Temze. Rimljani so mesto poimenovali Londinium, v drugem stoletju je najverjetneje postal prestolnica rimske province Britanije.

London je za turiste privlačen z več vidikov. Na razmeroma majhnem območju so koncentrirane številne znamenitosti, v mestu je vedno veliko zanimivega dogajanja s področja kulture, posla, zabave ter raznih drugih področji, London pa je tradicionalno vedno dobro povezan. Anglija je zaradi vpliva Londona zato lahko dostopna na različne načine. Obiski preko vikenda niso nobena redkost, zanimivi pa so za tako družine z majhnimi otroci, kot mladostniki ter vse druge generacije. Anglija se z izhodiščem v Londonu ponuja na številne načine ter v številnih smereh.

Dežela Anglija zaseda polovico južnega dela otoka  Velika Britanija, izjema je zahodni del, ki pripada državi Wales. Severni del otoka je domena Škotske. V Združeno kraljestvo sodijo Anglija poleg nje pa še Wales in Škotska ter Severna Irska na sosednjem istoimenskem otoku.

Islandija, dežela gejzirjev in ledenikov

Islandija je dežela gejzirjev, ledenikov, mokrišč ter drugih naravnih lepot. Islandija je evropski otok, ki na robu prestolnice nudi prehod v povsem naravno okolje. Povprečen prebivalec stare celine bo potreboval kar nekaj časa, da se navadi na bistveno drugačno okolje zunaj prestolnice ter drugih večjih mest.

Najbolj severno ležeča evropska prestolnica

Reykjavík je evropska prestolnica, ki leži na geografski širini nedaleč od polarnega kroga. Poleti temu primerno obiskovalce presenetijo skoraj povsem svetle noči, pozimi pa vsega štiri ure sončne svetlobe. Ime Reykjavík je sestavljenka pojmov reyka in vík. Reyka pomeni spuščati dim ali paro oziroma kaditi se, vík pa zaliv. Domnevno je naselje proti koncu devetega stoletja ustanovil Viking Ingolf Arnarson, ime pa je opis zaliva s kadečimi geotermalnimi izviri. Mesto se nahaja na jugozahodu otoka Islandija ter šteje preko sto dvajset tisoč prebivalcev. Nahaja se na območju velikem dvesto triinsedemdeset kvadratnih kilometrov, urbano podobo krasijo bližnji mogočen slap Gulfoss, gejzir Strokkur, Modra laguna s termalno vodo. Na severu otoka Islandija najdemo mesto Akureyri, leži v zalivu Eyafjörðura. Od prestolnice je oddaljen preko štiristo kilometrov, velja za šolsko, gospodarsko in kulturno središče severnega dela otoka. Mesto ima skoraj dvajset tisoč prebivalcev, velja za preskrbovalno središče z obrati za predelavo mleka in rib, tekstilno tovarno, tovarno barv in mila . Severno od Akureyrija se nahaja Husavik, kjer v vodah Severnega morja domujejo kiti. Severna Islandija se v vsej svoji lepoti kaže tudi preko jezera Myvatn. Gre za plitvo evtrofno jezero, ki leži na območju aktivnega vulkanizma na severu Islandije, nedaleč od vulkana Krafla. Ustvaril ga je izbruh vulkana, danes se ponaša z okoliškim mokriščem in izjemno bogato favno vodnih ptic. Med severom in jugom se Islandija kaže kot puščava z velikimi čredami ovac. Na jugu obiskovalcem Islandija ponuja na ogled, ledenik Vatnajokull, svojevrstna posebnost pa je tudi možnost vožnje mimo ledenih gora.

Doživite Islandijo z agencijo Oskar!

Zanzibar, afriška otoška zgodba

Zanzibar je afriški otok, mesto in otočje.

Ime Zanzibar je izvira iz arabske besede Zinj el-Barr, kar pomeni otok črncev. Lokalno prebivalstvo za poimenovanje uporablja ime Unguja. Vzhodno afriški otok ima površino tisoč šesto kvadratnih kilometrov, na skrajnih točkah meri petinosemdeset kilometrov v dolžino ter devetintrideset kilometrov v širino. Na otoku Zanzibar živi blizu milijon prebivalcev, večinoma na urbanih območjih. Najbolj poseljena območja najdemo na območju glavnega mesta, na severu ter severozahodu, kjer so najbolj rodovitna območja. Glavno mesto Zanzibar se nahaja na strateški točki, ki je v davni preteklosti omogočala varen pristan ter prav tako varno izplutje. Zato v mestu najdemo številne stare stavbe ter druge priče bogate zgodovine mesta. Kamnito mesto je stari del prestolnice, uvrščeno je na seznam kulturne dediščine. Za obiskovalce je zanimiv tudi nacionalni park Jozani Chwaka Bay. Območje parka je bilo v šestdesetih letih dvajsetega stoletja zaščiteno, na teritoriju velikem petdeset kvadratnih kilometrov najdemo številne edinstvene rastlinske in živalske vrste. Med znamenitosti otoka sodita tudi Jambiani, vas z okoli šest tisoč prebivalci ter turistično območje Kizimkazi. Pemba je drugi največji otok otočja Zanzibar, njegova površina znaša devetsto osemdeset kvadratnih kilometrov. Nahaja se petdeset kilometrov severno vzhodno od otoka Zanzibar, na njem živi štiristo tisoč prebivalce. Otok je pravo nasprotje otoka Zanzibar v turistične pogledu. Na njem se znajdejo redki obiskovalci. Na otoku deluje znan center tradicionalne medicine, ki pa privablja predvsem Afričane. Največja mesta na otoku Pemba so Chake, Mkoani ter Wete. Chake je obalno mesto ob istoimenskem zalivu, šteje dvajset tisoč prebivalcev. V njegovi bližini se nahaja edino letališče na otoku. Mkoani je pristaniško mesto, nahaja se na jugozahodnem delu otoka. Večina trajektnega prometa poteka prav preko pristanišča Mkoani. Wete se nahaja na severnem delu otoka, šteje trideset tisoč prebivalcev.

Otočje Zanzibar ponuja obiskovalcem pogled v bolj ali manj odmaknjeno življenje na afriških otokih. Oglejte si termine potovanj v Zanzibar.

Prvomajske počitnice v letu 2017

Prvomajske počitnice 2017 so časovni termin, ki združuje dan upora proti okupatorju ter praznik dela.

Prvomajske počitnice v letu 2017 so možen tedenski oddih , ki traja od četrtka sedemindvajsetega aprila do srede drugega maja. Za takšen oddih je potrebno računati z prostim dnevom osemindvajsetega aprila, ki ni dela prost dan. Veliko ljudi pa je za to ali druge ovire že našlo rešitev, ter si daljše prvomajske počitnice leta 2017 zagotovilo že ob vstopu v novo leto. Druga, daljša alternativa je začeti prvomajske počitnice letnika 2017 že v začetku sedemnajstega tedna, najdaljša alternativa pa vključuje tudi celoten osemnajsti teden. Skupaj takšne prvomajske počitnice leta 2017 trajajo štirinajst dela prostih dni oziroma tri dni manj v krajši izvedbi. Ob tem pa imamo podarjene tri dni, ki so prazniki in dela prosti dnevi ter klasični vikend. Daljše prvomajske počitnice letnika 2017 so zanimive predvsem za potovanja na druge kontinente ter bolj oddaljene cilje. Pri njih je potrebno nekaj dni žrtvovati za potovanje ter druge s potovanjem povezane aktivnosti. Kljub temu lahko tudi za bolj oddaljene cilje v primeru časovno najdaljše alternative računamo z vsaj tednom dni pravih počitniških dni. V domačih logih in bližnji okolici pa lahko prvomajske počitnice leta 2017 dejansko lahko v istem časovnem terminu trajajo dva tedna. Pot do slovenskih destinacij vzame kvečjemu nekaj ur za potovanje ter enako število ur za povratek. Vse ostalo pa so čisto prave počitnice ter uživanje v stvareh, ki smo si jih zaželeli. Katero opcijo izbrati je odvisno od naših pričakovanj in želja. Na nekaterih bolj oddaljenih kontinentih se prvomajski termin ujema z za bivanje najbolj prijetnim in ugodnim delom leta. Deževno obdobje začne junija in julija, kar pomeni manj ugodni termin za naš klasično obdobje letnih dopustov od junija do avgusta.

Prvomajske počitnice 2017 so zato idealna priložnost za dopustovanje brez padavin.