Category Archives: računalništvo

Namizni računalnik za vse potrebe

Izbira računalnika postavlja kupca pred pomembno odločitev, ki bo ključno vplivala na izkušnjo po uporabi, seveda tudi na to, kaj bo z računalnikom sploh možno storiti. Še sreča torej, da imamo na trgu izjemno bogato ponudbo računalnikov. Izdelki se ne razlikujejo le v zmogljivosti in funkcionalnostih, temveč imamo na voljo različne izvedbe, recimo namizne, prenosne in tablične računalnike. Katera možnost ponuja največ? To je gotovo namizni računalnik, ki bo prepričal vse uporabnike, ki ne potrebujejo posebne mobilnosti. Razen tega, da mora tak računalnik ostati na svojem mestu in ga ne moremo enostavno prenašati, namizni računalnik praktično nima omembe vrednih pomanjkljivosti. Ima pa mnoge prednosti, s katerimi prekaša prenosne in tablične računalnike. Predvsem so takšni računalniki izjemno prilagodljivi in cenovno ugodni v primerjavi z omenjenimi alternativami. Možno je najti tak računalnik, ki bo povsem odgovoril na zahteve vsakega uporabnika, namizni računalnik pa lahko sestavimo tudi sami iz poljubnih komponent.

Kateri namizni računalnik izbrati?

Izbira je zelo široka, tako da odločitev za en sam izdelek ni lahka. Vsak namizni računalnik ima svoje lastnosti, zmogljivosti in funkcionalnosti, običajno pa lahko pričakujemo tudi znatno prilagodljivost. To pomeni, da morebitne napake pri izbiri verjetno ne bodo usodne, seveda pa se je treba še vedno odločiti premišljeno. Namizni računalnik je prava izbira za zahtevnejše uporabnike, ki bodo le v takšni napravi našli vso potrebno zmogljivost. Poleg tega tak računalnik dopušča možnost kasnejše nadgradnje in ne postavlja omejitev, ki so značilne za prenosnike. Zmogljive delovne postaje so torej nadvse prepričljiva izbira za zahtevnejše uporabnike. Manj zahtevni kupci bodo pobrskali po nižjem cenovnem razredu, kjer je možno najti presenetljivo zmogljive in uporabne naprave. Namizni računalnik namreč s ceno prekaša prenosnike in za primerljivo zmogljivost zahteva bistveno manj denarja. To je dobra lastnost tudi za kupce, ki iščejo družinski računalnik ali pa naprave za uporabo na delovnem mestu. Nakup lahko opravite tukaj.

Mobilnost za igričarje

Navdušenci nad računalniškimi igrami se običajno poslužujejo zmogljivih namiznih računalnikov, ki so z vrhunskimi komponentami kos tudi najzahtevnejšim sodobnim video igram. A pospešeno se odpira tudi trg mobilnih igričarskih naprav – najbolj izstopajo prenosniki, med katerimi gre omeniti gaming ASUS prenosnike serije ROG, bržkone pa bodo tudi nekatere zmogljive tablice zmogle poganjati kakšne manj zahtevne igre na nivoju, ki bo povšeči gamerjem. Mobilni telefoni si običajno ne zaslužijo niti omembe med igričarskimi napravami, saj gre za povsem drugačno ciljno skupino. Že tablice so v to kategorijo uvrščene le pogojno – predstavnik igričarskih tablic je recimo kakšna ASUS tablica z operacijskim sistemom Windows, ki jo lahko uporabljamo kot prenosni računalnik.

Jasno pa je, da opcije igričarjev niso več omejene le na namizne računalnike. Prenosniki ponujajo že povsem spodobno alternativo, pravzaprav so napredni gaming ASUS prenosniki po zmogljivosti primerljivi ali celo boljši od igričarskih namiznih računalnikov. Nenazadnje začenjajo proizvajalci vgrajevati v prenosnike enake komponente, kot smo jih vajeni v namiznih računalnikih, torej ne gre več za osiromašene mobilne izvedbe. Prav zato je lahko gaming ASUS povsem kos naprednim igričarskim stacionarcem – vgrajene ima enake komponente, prilagojeni so le hladilni sistemi.

Med tablicami sicer ne moremo pričakovati primerljive zmogljivosti, kar pa ne pomeni, da ni moč najti kakšnega izdelka, ki bi ponudil veliko zabave ob igranju iger. ASUS tablica z operacijskim sistemom Windows bo brez težav poganjala osnovne igre, ki smo jih vajeni iz okolja Windows, kakšni napredni tablični računalniki pa se dokaj dobro odrežejo celo pri poganjanju nekaterih zahtevnejših iger. Res je, da z majhnim zaslonom in prilagojenim upravljanjem izkušnja ni enaka, ponuja pa igričarska ASUS tablica to prednost, da jo lahko vzamemo s seboj prav povsod. Poleg tega v sodobnih tablicah najdemo vrhunske komponente, ki zagotavljajo brezhibno delovanje tudi pri večjih obremenitvah – le vprašanje časa je, kdaj bodo postale tablice kos zahtevnejšim igram.