Category Archives: Šport

Smučarski servis

Smučanje je zelo priljubljena zimska aktivnost, a značilno je, da imamo pri tem kar nekaj dela z opremo. Mnogi drugi športi so večinoma precej enostavnejši in ne zahtevajo posebne opreme, pri teku recimo potrebujemo le udobno obutev, ali pa le kolo za kolesarjenje. Za smučanje se bomo morali nekoliko bolje opremiti, če želimo pričakovati dobro izkušnjo, v poštev pa pride tudi smučarski servis, če želimo opremo kar se da dobro pripraviti na smučarsko sezono. Ker je oprema lahko precej draga in je ne želimo stalno menjati, je smučarski servis ključnega pomena za dolgoročno zadovoljstvo, posledično pa tudi za varnost in udobje pri smučanju. Seveda pa lahko največ za to storimo sami, predvsem z izbiro ustrezne opreme in pravih pogojev za smučanje. Smučamo v zimskem času, ko so razmere na zasneženih strminah lahko precej neprijetne, predvsem tu mislimo na nizke temperature in nepredvidljivo snežno površino. Tako nam smučarski servis s svojimi storitvami le pomaga, da postavimo piko na i dobro načrtovanim dogodivščinam na urejenem smučišču.

Smučarski servis

Smučarski servis na smučiščih

Zelo koristen je smučarski servis na smučišču, ki lahko hitro odgovori na razne potrebe smučarjev. Najbolj pomembne so njihove storitve v primeru, da se nam kaj pripeti in imamo težave z opremo – servis opravlja hitra popravila, lahko pa opremo običajno tudi zamenjamo. Poleg tega je smučarski servis ponekod tudi izposojevalnica opreme, kar je lahko zelo elegantna rešitev za tiste, ki nimajo lastne opreme. Ker je oprema za smučanje lahko precej draga, se izposoja gotovo splača, če ne smučamo pogosto. Včasih ima smučarski servis ob tem tudi nekaj ponudbe za nakup opreme in dodatkov, torej tudi s tem pripomore do odlične izkušnje na belih strminah. Pričakujemo lahko dobre storitve, ki so kot nalašč za smučarje, ki si želijo zagotoviti kar najboljšo izkušnjo pri smučanju, ne da bi morali obiskovati kak servis že v dolini.

Najem supa

Verjetno imamo pred odhodom na morje cel kup idej, kaj bomo počeli v svojem prostem času in kako se bomo zabavali ob poletnih večerih. V nekaterih primerih aktivnosti zahtevajo tudi nekaj opreme, zato moramo biti zelo pozorni pri pakiranju. Ne smemo pozabiti na ključne pripomočke, lahko pa raziščemo tudi alternativne možnosti, na primer najem opreme. To je idealna rešitev za tiste, ki bi se radi preizkusili v veslanju na napihljivi deski. Najem supa ima številne prednosti, predvsem za tiste, ki niso povsem izkušeni pri tej aktivnosti in bi se radi z nujnimi spretnostmi šele spoznali. V tem primeru nima smisla kupovati opreme, ki je lahko precej draga, najem supa je bistveno cenejši in ponuja začetnikom tudi nekoliko lažjo odločitev za pravi komplet opreme. Poleg tega najem olajša logistiko. Ni treba skrbeti za pakiranje in prevoz opreme, kar vsaj nekoliko razbremeni že tako stresno pripravo na odhod. Seveda se moramo pri tem prepričati, da na končni destinaciji obstaja možnost za najem supa.

Kaj vključuje najem supa?

Najbolje je, da se za najem supa obrnemo na zanesljive ponudnike, pogosto so to trgovci, ki imajo opremo tudi v prodaji. Pri teh ponudnikih najdemo raznoliko ponudbo, po kateri lahko brskamo, in ugodne pogoje za najem. Zanesljivi ponudniki nam zagotavljajo, da bomo v kompletu dobili vse, kar potrebujemo za brezskrbno supanje. Kaj torej vključuje najem supa? V prvi vrsti gre za osnovni komplet opreme, torej tiste pripomočke, brez katerih si veslanja na napihljivi deski ne moremo predstavljati. V kompletu je napihljiva deska oziroma sup ter ustrezno veslo. Poleg tega lahko pričakujemo nekaj kosov varnostne opreme, predvsem varnostno vrvico, s katero privežemo desko na svoj gleženj, da nam ne uide. Ponudniki, ki nudijo najem supa, so običajno tudi dovolj prijazni, da komplet nujne opreme dopolnijo s priročno torbo za prenašanje, napihovanje deske pa olajšajo z zračno tlačilko. Oglejte si ponudbo na spletni strani hervis.si.

Napihljiv čoln za zabavo otrok in odraslih

Ljubitelji obmorskega dopustovanja se na obalo gotovo odpravljajo predvsem zato, ker se ravno tam odpirajo mnoge možnosti za zanimivo in prijetno preživljanje prostega časa. Seveda, lahko gre le za poležavanje v senci in plavanje v morju, a nič težje ni dobiti drugih aktivnosti, ki zahtevajo nekaj več spretnosti in truda. Izjemna popestritev dopusta je lahko že napihljiv čoln, ki poskrbi za zabavo mladih in starih. Ni kakšna posebej napredna ali draga oprema, tudi uporaba je povsem enostavna, pa vseeno se lahko na ta način zabavamo skozi celoten dopust! Otroci bodo napihljiv čoln naravnost oboževali, saj jim odpira številne možnosti za zabavo v morju, medtem ko se bodo tudi odrasli s takšnim pripomočkom nadvse zabavali, morda pa bodo čoln uporabili kar za raziskovanje obale ali za kak nekoliko daljši izlet proti odprtemu morju. V vsakem primeru je treba seveda izbrati pravi napihljiv čoln, kar na srečo ne bo težko – ponudba je namreč dovolj pestra, da lahko najdemo nekaj za vsakogar.

napihljiv čoln

Napihljiv čoln za vsak okus

Malčki bodo zadovoljni s praktično vsakim čolnom, saj bodo hitro našli zanimive aktivnosti, ki jih je možno izvajati s pomočjo plavajočega predmeta na morju. Tudi manjši napihljiv čoln je lahko izjemna pridobitev za družine, ki bodo s tem ponudile otrokom odlično priložnost za zanimivo in aktivno zabavo. Nekoliko večji čolni lahko služijo sproščenemu veslanju in predvsem otrokom predstavljajo priljubljeno opcijo za križarjenje po morju, seveda ne predaleč od obale. Kakšen večji napihljiv čoln pa je že pravo plovilo, s katerim se lahko na raziskovanje podajo tudi odrasli. Seveda se je treba prepričati, da je čoln dovolj kakovosten in vzdržljiv, pametno pa je preveriti še dodatno opremo. Napihljiv čolnmora imeti vsaj še kakšno veslo, da lahko plovilo učinkovito upravljamo, neprecenljiva pa je tudi zračna tlačilka za enostavno napihovanje.

Napihljiv sup za poletno zabavo

Poleti se v dolgih in toplih dneh pogosto podamo na morje, ob kakšno jezero ali kar ob reko, saj sveža voda prinaša dobrodošlo osvežitev. Aktivnosti na obali verjetno ne bo zmanjkalo, vseeno pa pride vedno prav kakšen nov predlog, ki lahko popestri dopustovanje ob vodi. To je v zadnjem času gotovo tudi napihljiv sup, ki je pravi hit med ljubitelji zabave na valovih. Ob morju srečujemo vedno več veslačev, ki stoje na napihljivi deski krmarijo po vodi in poskušajo ohranjati ravnotežje na valovih. Takšni rekreativci radi zasedejo tudi jezera in celo kakšne mirne reke! Vsekakor gre za zanimivo zabavo, saj je pozornost, ki jo zbuja napihljiv sup, povsem upravičena. Sicer ni popolna novost, je pa za marsikoga neznana zanimivost, ki se jo splača preizkusiti. To pomeni, da se bo treba čim prej založiti z vso potrebno opremo, seveda pa gre nekaj časa in truda posvetiti tudi razvoju osnovnih spretnosti, ki jih pri uporabi zahteva napihljiv sup.

napihljiv sup

Napihljiv sup in ostala oprema

Kaj pravzaprav potrebujemo za tovrstno rekreacijo? Napihljiv sup je seveda osnova, brez katere ne bo šlo. Ker gre za veslanje, bomo potrebovali še veslo – to je običajno priloženo v kompletu, na voljo pa so za nakup tudi posebej. Pomembno je, da izberemo primerno veslo, saj pri stoječem veslanju potrebujemo nekoliko daljše veslo, ne običajnih kajakaških in drugih krajših vesel. Napihljiv sup in veslo v kompletu že ponujata vse, kar potrebujemo za veslanje stoje. Pride pa v poštev še razna dodatna oprema, med drugim tudi varnostni dodatki. Nepogrešljiva je varnostna vrvica, s katero napihljiv sup privežemo na nogo, da nam ne uide v primeru padca, priporočljivo pa je med veslanjem uporabiti rešilni jopič in morda celo čelado. Za napihovanje deske poskrbi zračna tlačilka, uporabna je tudi torba za prenašanje opreme, zahtevnejši uporabniki pa bodo našli še druge kose dodatne opreme. Svoj napihljiv sup lahko poiščete v spletni trgovini hervis.si.

Očala za smučanje

Smučanje zagotovo velja za enega od najbolj priljubljenih športov pri nas in tudi drugje po svetu. Vse več ljudi se ukvarja z njim. Pri taki dejavnosti pa je izjemnega pomena to, kako smo opremljeni. Nekatera smučarska oprema je obvezna, spet druga pa nekoliko bolj zaželena. Med najpomembnejšo opremo sodijo smuči, vezi, čevlji, palice, čelada, primerna oblačila, rokavice in smučarska očala. Slednja vam bomo nekoliko podrobneje predstavili v nadaljevanju.

Smučarska očala nikakor niso namenjena temu, da bomo na smučanju odlično izgledali in da se nam bodo neverjetno podala, temveč predvsem temu, da nas primerno zaščitijo.

Kvalitetna smučarska očala so pomemben del opreme.

Številne prednosti smučarskih očal

Smučarska očala, ki jih je najbolje kupiti v specializiranih trgovinah za smučarsko opremo, se lahko nahajajo v številnih različicah. V prvi vrsti vam svetujemo, da raje posegajte po nekoliko dražji varianti, ki vam bo zagotovo ponudila večjo kakovost in vsekakor tudi veliko daljšo življenjsko dobo. Pri tem ste lahko v veliki meri najbolj pozorni na proizvajalca. Če je ta znan in preverjen, potem ste lahko popolnoma prepričani, da boste kupili najboljša očala.

Vrhunska smučarska očala priznanega proizvajalca se ponašajo s številnimi prednostmi. V prvi vrsti so očala namenjena zaščiti naših oči, ki so na smučanju izpostavljene nevarnim sončnim žarkom. Sončna očala nas primerno zaščitijo tudi pred drugimi nevšečnostmi, ki nam lahko pri smučanju pridejo na pot. Pri tem imamo v mislih tudi žuželke, koščke snega ali kaj podobnega. Vsekakor pa nas odlično zaščitijo tudi pred zoprnim vetrom, ki je pogosto prisoten na smučiščih.

Pri nakupu smučarskih očal prosite izkušenega prodajalca, naj vam zaupa, kako lahko s poskušanjem takih očal najhitreje vidite, ali so očala primerna za vas ali ne. Težave boste imeli, če si boste kupili premajhne ali prevelike. Konec koncev pa je pomembno tudi, da ste z njimi zadovoljni in da se z njimi dobro počutite, tako da le poskrbite, da vam bodo smučarska očala tudi vizualno všeč. Nakup svojih lahko opravite na strani www.hervis.si.

Katere so najboljše vaje za hujšanje?

Ste se odločili, da je čas za hujšanje? Mrzlično brskate po spletu in iščete ustrezne vaje za hujšanje? Se zavedate, da vam prav nobene vaje ne bodo pomagale, če ne boste temeljito spremenili tudi svojega načina življenja? S tem mislimo predvsem na uravnotežen jedilnik, k hujšanju pa bo pripomoglo tudi to, da boste dovolj spali, se izogibali stresu ter na sploh živeli bolj zdravo.

vaje za hujšanje

Katere so najboljše vaje za hujšanje?

Ko pomislite na vaje za hujšanje, najprej pomislite na intervalni trening, ki vam bo zagotovil učinkovito izgubljanje kilogramov ter preoblikovanje postave. Kaj intervalni trening sploh je? To je lahko katerakoli vadba, pri kateri se srčni utrip zelo poveča, potem pa se hitro povrne v normalno stanje. Ko je vaš utrip povečan, se pospeši metabolizem, s tem pa se zagotovi uspešno hujšanje.
Med izvrstne vaje za hujšanje sodi tudi trening z utežmi. Pri takšnem treningu lahko uporabljate samo lastno težo ali pa posežete po takšnih ali drugačnih utežeh. Zakaj so takšne vaje za hujšanje učinkovite? Ker pospešijo vaš metabolizem v mirovanju, s tem pa se hitreje kurijo kalorije ter topi odvečna maščoba. In to tudi takrat, ko s treningom že končate!
Naslednja telesna aktivnost, ki sodi med odlične vaje za hujšanje, je boks. Boks je namreč ena izmed oblik intervalnega treninga. Pri boksu pazite, da boste v boksarsko vrečo udarili z močjo celega telesa, ne pa samo z močjo roke. Svetujemo vam, da se vpišete v kakšen tečaj boksanja.
Na koncu naj omenimo še tek, ki prav tako predstavlja pametno odločitev, ko iščete primerne vaje za hujšanje. Pri tem potrebujete le dober par tekaških copatov ter primerna oblačila in že lahko tečete. Priporočamo, da med tekom izvedete tudi kakšen šprint na bližnji hribček, lahko pa seveda tečete kar na tekalni stezi v zavetju svojega doma. V vsakem primeru bodo pri teku delovale številne mišice, vi pa boste pri tem porabili veliko energije ter tako pokurili odvečne maščobe. Zelo učinkovita je tudi vibracijska vadba. Več o njes si preberite na strani www.lineasnella.si.

Strešni nosilci za kolo sodobnih elegantnih oblik

Ko odidemo na dopust, s seboj pogosto vzamemo tudi različne pripomočke, s katerimi si še bolj polnimo čas, ki ga želimo čim bolj intenzivno preživeti na dopustu. Neredko s seboj odpeljemo tudi kolesa, ki jih je potrebno primerno spakirati in dati v avtomobile. Tako. lahko avtomobil v času dopusta pustimo parkiranega na mestu, hkrati pa naredimo še nekaj dobrega za naše zdravje, saj se po nakupih odpravimo s kolesom.

 

Vemo pa, da tudi v še tako velikem avtu pogosto sploh ni prostora, da bi vanj na primer poleg drugih stvari pospravili še kolo. Na srečo ima trg tudi za to rešitev, ki se imenuje strešni nosilci za kolo.

 

Nosilci, ki jih lahko vidimo v številnih različicah

 

Strešni nosilci so torej ena od najboljših možnih rešitev, če želimo na hiter ter enostaven način kolesa prepeljati z enega konca na drugi konec. Avtomobilski nosilci za kolo so narejeni tako, da jih lahko zelo enostavno namestimo na streho avtomobila in prav tako jih lahko vzamemo tudi z nje.

 

Skoraj vsi strešni nosilci za kolo se odlikujejo po moderni in tudi funkcionalni obliki. Pogosto so narejeni iz aluminija, zato posledično veljajo za izjemno lahke. Njihovo pritrjevanje je hitro, to njim omogoča tudi posebna samonastavljiva čeljust, ki omogoča enostavno natovorjanje kolesa v višini strehe. Tudi pritrdilni pasovi tega priljubljenega izdelka so prilagodljivi za različne velikosti kolesnih plaščev.

 

Kako se pravilno namestijo na avtomobil

 

Če je tudi nas zamikal ogled in tudi nakup strešnih nosilcev, potem je skrajni čas, da si jih ogledamo tudi od blizu. Najbolje je, da se odpravimo v spletno trgovino, ki na svoje spletne police postavlja strešne nosilce za kolesa najboljših proizvajalcev na trgu, in sicer po najnižjih cenah.

 

Pri tem pa še opozorilo. Strešni nosilci za kolo morajo biti pravilno nameščeni na avtomobil. V nasprotnem primeru lahko pride do nesreč. Te so pogoste v poletnih mesecih, ko se večina ljudi odpravlja na dopust in s seboj vzamejo tudi kolesa. V kolikor niso prav nameščena, se lahko kolo prevrne na zadnjo steklo avtomobila ali pade z njega in pri tem poškoduje vozilo, ki se nahaja za ali ob avtomobilu. Pozorni bodite tudi na višino nadvozov. Pred odhodom natančno izmerite najvišjo točko kolesa na strehi.

 

 

Tekaški copati so dobra naložba

Tekaški copati so dobra naložba. Vendar pod pogojem, da so tekaški copati dobro izbrani in v uporabi. Dobra izbira temelji na nekaterih dejavnikih, kot so primernost fizičnim lastnostim tekača, primernost letnemu času, primernost tekaški podlagi ter različnim drugim dejavnikom.

Izbira tekaških copatov je zelo pomembna.

Nevtralno, platfus in supinacijsko stopalo

Fizične lastnosti tekača v veliki meri določa njegovo stopalo. Individualno primerni tekaški copati so prave velikosti ter se prilagajo vsem individualnim posebnostim tekačevega stopala. Najbolj značilna lastnost stopala je oblika stopalnega loka. Temu primerno obstajajo tekaški copati za nevralno pronacijsko ter supinacijsko stopalo. Nevtralno stopalo prepoznamo po širšem prednjem delu stopala, ki se v sredini zoži ter na petnem delu spet razširi v značilno podolgovato obliko. Supinacijsko stopalo za razliko srednjega dela praktično nima, pri pronacijskem pa je ta del bistveno širši kot pri nevtralnem stopalu. Pronacijsko stopalo o pritisku na tla obremeni celotno stopalo oziroma bistveno širši del stopala, kot suprinacijsko ali nevralno stopalo. Suprinacijsko za razliko obremeni zunanji del ter se zvrne navzven. Najbolj pravilna oblika nožnega loga je nevtralno stopalo, velja za mehansko najmanj problematičnega. V ponudbi obstajajo tekaški copati za vse tri tipe stopal, pred izbiro je zato potrebno poznati lasten odtis stopala. Vrste tekaške podlage so različne, temu primerno so zanje primerni različni tekaški copati. Poleg tega pa vsak tekač prisega na točno določene lastnosti. Ne glede na vse ostale lastnosti imajo nekateri raje izrazitejše blaženje, drugi imajo raje bistveno bolj neposreden stik s podlago, obstaja pa še cela vrst drugih individualnih zahtev in prioritet. Poleg individualnih zahtev, pa je dobrodošlo prisluhniti tudi nasvetom strokovnjakov s širšega področja teka. Pri tem ne gre nujno za slepo posnemanje nasvetov, ampak njihovo predhodno testiranje ter primerjanje z že znanimi ugotovitvami in pridobljenimi izkušnjami. Dobre individualne lastnosti morajo biti tudi osvežene z novostmi, ki jih tekaški copati pridobijo z vsako novo generacijo oziroma modelom. Svoje tekaške copate si lahko izberete na spletni strani tomassport2.si.

Zdrave maščobe so mononenasičene in polinenasičene maščobe

Zdrave maščobe so mononenasičene in polinenasičene maščobe. Ne zdrave maščobe so nasičene maščobne kisline. Ime nasičene izvira iz strukture, saj vsak njihov krak zaseda partner. Ker so site, nimajo interesa za ustvarjanje nove povezave in nadaljnjo presnovo. Presnovno niso dejavno, vključene v trigliceride pristanejo v trebušnem maščevju ter tam obtičijo. Nahajajo se v mesu, maslu in mesnih izdelkih. Njihovo prekomerno uživanje povečuje možnost nastanka debelosti in srčnega infarkta. Telo nasičene maščobne kisline uporabi kot vir energije. Ne zdrave maščobe vsebujejo izdelki živalskega izvora, kot so siri, mesni izdelki, maslo, mleko in mlečni izdelki.

Enkrat in večkrat ne nasičene maščobne kisline

Maščobe imajo velik pomen za zgradbo in presnovo živih bitji. Maščobne kisline so ključna sestavina celične ovojnice, v njih živa bitja shranjujejo energijo. V prehrani koristijo zdrave maščobe. Človeško telo maščobe potrebuje, ker jih samostojno ne more izgraditi. To so esencialne maščobne kisline. Sodobna prehrana danes vsebuje zdrave maščobe, ki vsebujejo nenasičene maščobe. Obstajajo večkrat ali enkrat nenasičene maščobne kisline. Ko se znajdejo v procesu presnove hlastajo po partnerju. V presnovnem procesu so živahne in dejavne. Sodobna zdrava prehrana je pripravljena z rastlinskim oljem, velja za bolj zdravo od maščob živalskega izvora. Poleg rastlinskega olja najdemo nenasičene maščobe v rastlinah bogatih z maščobami in v morskih ribah. Tipičen primer manj zdrave maščobe živalskega izvora so maslo, slanina, zaseka in smetana.

kapsule z omega 3 maščobami

Laneno olje vsebuje tudi Omega 3 zdrave maščobe

Živalske maščobe koristijo predvsem v ekstremnih razmerah, saj dajejo dvakrat toliko energije na enoto mase kot jo dajejo ogljikovi hidrati in beljakovine. Zato so prisotne v prehrani ljudi, ki živio v ekstremnih razmerah. Hrano bogato z maščobami živalskega izvora najdemo v prehrani Eskimov na Arktiki in v prehrani visokogorskih ljudstev. Potrebujejo jih kot omenjen vir energije ter zaščito pred mrazom. Pojem zdrave maščobe je potrebno razumeti v celoti in popolnosti, saj lahko le na ta način pravilno izbiramo številne prehranske možnosti.

Predvsem pa po zdravih maščobah posegajo športniki in ljudje, ki želijo ohranjati telesno težo, zato kapsule z zdravimi maščobami najdemo tudi v športnih trgovinah.

Tekalna steza, dobra investicija

Tekalna steza je dobra investicija. Največkrat se tekalna steza izbere z namenom treninga v zimskem času oziroma drugih slabih vremenskih pogojih, zaradi oddaljenosti od površin in območji namenjenih teku in zaradi številnih drugih razlogov. Zimski trening teka je načeloma dober in ima številne koristi, vendar hkrati lahko povzroči veliko težav.

Tek v vseh vremenskih razmerah

V zimskem času ima tek dvojni učinek. Koristno ga je poznati predvsem tistim, ki želijo s tekom izgubiti odvečne kilograme. Pozimi telo potrebuje energijo za ogrevanje telesa, ob teku pa še klasičen odmerek energije za gibanje. Zato tudi v zimskem času tekaške površine ne samevajo. Problem nastane, ko zapade sneg, postane podlaga mokra zaradi deževja ali se pojavijo razne druge ovire. V takem primeru nas težav reši tekalna steza, ki jo lahko postavimo v poljubni prostor doma. Najbolj idealno je, če ima tekalna steza svoje mesto in svoj prostor. Takšna tekalna steza nam lahko služi vedno, ko si zaželimo teči na njej oziroma jo uporabljati. V prostorih z drugimi funkcijami postavljena tekalna steza mora obratno sklepati kompromise. Če gre za zgolj enega stanovalca problemov ni, vsak dodaten stanovalec pa lahko predstavlja problem. Ne gre zgolj za zasedbo površine, gre tudi za hrup in druge negativne učinke treninga. V manjših prostorih je najboljši kompromis prostor, ki ne ovira druge ob uporabi tekalne steze. Ter ima hkrati dovolj prostora za shranjevanje, če gre za prostor z točno določeno drugo funkcijo. Dodatno je pomembno, da je tekalna steza postavljena v prostor z ustrezno temperaturo, vlago in možnostjo prezračevanja. Kakšna je ta temperatura lahko najbolj enostavno preverimo v fitnes centru ali na kakšen podoben način. Najbolj idealno okolje nato posnemamo doma. Pri izbiri temperature ni potrebno pretiravati, saj se med tekom segrejemo. V normalno toplih notranjih prostorih postavljena tekalna steza, potrebuje dobro zračenje že po nekaj minutah tekaške aktivnosti. Izberite svojo tekalno stezo tukaj.