Category Archives: zdravje

Klop letno okuži več tisoč ljudi

Klop je pogosta in velika nevarnost, zato se z njim strokovno ukvarjamo že več desetletji. O nevarnosti je najbolj zgovorna uradna statistika, ki se beleži že veliko časa. Poleg nevarnosti nam sporoča tudi življenjske navade klopa. Med posameznimi leti je število okužb različno, kar kaže, da je klop v nekaterih letih bolj, v drugih pa manj aktiven.

Topli jesenski meseci podaljšajo aktivnost klopa

V letih z več okužbami so bili tudi toplejši pozno poletni ali jesenski meseci. To pomeni večjo možnost, da se klop dvakrat preobrazi iz nižje v višjo razvojno fazo v enem letu. Pogoj je seveda prvi ugriz zgodaj spomladi ter drugi v poznem poletju ali zgodnji jeseni. Največkrat se klop iz zimskega zavetja odpravi iskat žrtev ob temperaturah nad pet stopinj Celzija, ob enakih temperaturah se tudi največkrat skrije v varno zavetje pred nizkimi jesenskimi in zimskimi temperaturami. Po prehodu iz zavetja si  klop poišče na vegetaciji najbolj primerno mesto za prehod na žrtev in ugriz.

Med najbolj priljubljenimi žrtvami klopa so ptice, plazilci in človek. Obstaja tudi zanimiva povezava z jelenjadjo, katere število je tesno povezano z klopi in okužbami na določenem območju. Višino primernega mesta klop izbere glede na stopnjo razvoja oziroma razvojno fazo. Najnižje razvojne faze se nahajajo na višini do pol metra, odrasel klop pa preži na žrtev na višini do približno metra in pol. Višja lega in višja razvojna faza daje hkrati človeku več možnosti, da ga vidi ter po potrebi uniči. Največkrat se nahaja na koncu vegetacije v značilnem položaju. Pri tem ima iztegnjen prvi par nog, s katerimi krili po zraku. To je značilno gibanje prvega para nog, na katerih ima organ za zaznavanje. Klop namreč nima oči, organ za zaznavanje temperature, vonja, vibracij, vlago, kemične snovi na žrtvi ter v žrtvi. Klop je najbolj pozoren na izdihan zrak žrtve, oziroma izdihan ogljikov dioksid.

Obiščite več uporabnih informacij: https://www.sos-klop.si/

Šentjanževka je vsestranska pomoč

Šentjanževka je primerna za zdravljenje kože, ki je poškodovana ter za razne druge težave.

Šentjanževka ima vrsto zdravilnih učinkovin, ki so splošno znane in dobro raziskane. Zdravilne učinkovine pripravkov iz šentjanževke opisujejo tako sodobni viri, kot tudi starejši. Ljudem na območju Alp se je šentjanževka priljubila zaradi izrazite barve, časa cvetenja ter zdravilnih učinkovin. Sončev obrat je imel že od prazgodovine dalje poseben pomen, skozi različne šege in običaje se je ohranil do današnjih dni. Med znane običaje sodijo kresovanja, izdelovanje venčkov, nabiranje praproti in številne drugi običaji. Rastlinam cvetočim v času sončnega obrata so pripisovali posebno moč, zato so jih na različne načine uporabljali in izkoriščali. Šentjanževka je bila znana že v antiki, iz takratni zapisov spoznamo njeno učinkovitost proti zastrupitvam. Danes je šentjanževka v manjših količinah priljubljena v prehrani, uporablja se kot zelišče, ki vpliva na duševno dejavnost, proti bolečinam v živcu, vnetju veznega tkiva, migreni, z dodajanjem olivnega, sončničnega ali drugega olja nastane odlično zdravilo za zdravljenje ran in opeklin. V prihodnosti gre pričakovati tudi nadaljnje raziskave, saj daje šentjanževka dobre rezultate v številnih novejših testiranjih in primerjavah z danes znanimi zdravili. Vsekakor pa zahteva tudi zavedanje nevarnosti negativnih učinkov. Optimalen odmerek nam bo koristil, pretiran pa ima lahko negativne učinke. Učinke velja pričakovati skladno z prakso in izkušnjami, v nekaterih primerih ima učinek tedenski ali daljši zamik. Med možne negativne učinke štejemo glavobol, utrujenost, prebavne motnje, alergične reakcije in podobne druge negativne učinke. Zaradi zelo obsežnih raziskav, zelo pogoste uporabe in njene splošne razširjenosti, smo lahko ob upoštevanju nasvetov lahko pomirjeni. Za večje ali manjše odklone splošno ugotovljenih optimalnih odmerkov se zato odločimo na podlagi predhodnega posvetovanja s strokovnjaki. Koristi tudi posvetovanje o učinkovitosti, učinkih ter optimalnem času zdravljenja.

Šentjanževka je zelo koristna rastlina, vendar lahko zaradi široke palete učinkovitosti in znanih reakcij na druga zdravila, prinaša tudi možnost negativnih učinkov.

Več o rastlini

Borelija tipični znaki so rdečice na mestih vboda

Borelija znaki so različni, med najbolj pogoste sodi rdeč kolobar na mestu vboda.

Rdeči borelija kožni znaki se ne pojavijo takoj po vbodu klopa, ampak po nekaj dneh do nekaj tednov. Rdečina kože ob mestu vboda začne nato na sredi bledeti, postopoma se začne rdeče znamenje preoblikovati v tipičen rdečkast kolobar. Tipično rdeči borelija kožni znaki se pojavijo pri približno sedemdeset odstotkih obolelih, v drugih primerih pa se lahko znaki pojavijo tudi po preteku leta ali več časa. V tem primeru bolezen najprej počiva leto, leto in pol ali ustrezno časovno obdobje. Po preteku obdobja mirovanja bolezen izbruhne z nizom znakov. V tem primeru so borelija tipični znaki predvsem motnje koncentracije, depresija ter drugi znaki. Največkrat poteka zdravljenje z jemanjem antibiotikov. Težave se v nekaterih primerih lahko nadaljujejo, saj so borelija tipični znaki odkriti prepozno ter je posledično prepozno zdravljenje manj učinkovito. Zaradi tega težave postanejo trajnostne. To so lahko bolečine v križu, bolečine v sklepih ter druge težave. V tem primeru se borelija značilni znaki prelevijo v kronično bolezen. Del obolelih za Lymsko boreliozo sicer ne čuti nobenih težav, učinkovito je zdravljenje z antibiotiki ter protitelesi. Za Lymsko boreliozo je značilno, da je večinoma zbolijo ženske, se je možno z hitrim ukrepanjem rešiti hujših posledic ter da zanjo ne obstaja cepivo. Lymska borelioza je dvajsetkrat bolj pogosta kot druge bolezni povezane z ugrizom obolelega klopa. V Sloveniji je Lymska borelioza prisotna povsod, kjer se nahajajo okuženi klopi. Število obolelih od obdobja do obdobja niha in sicer med od dobrih dva tisoč do skoraj sedem tisoč obolelih. Leta tisoč devetsto šestindevetdeset smo imeli v Sloveniji dva tisoč štiristo obolelih, leta dva tisoč trinajst pa skoraj sedem tisoč obolelih, leta dva tisoč šestnajst pa je bilo v Sloveniji zabeleženih preko štiri tisoč dvesto obolelih oseb.

Borelija znaki so najpogostejša posledica uboda okuženega klopa.

lymska borelioza

Anksioznost, strah ali tesnoba

Anksioznost je občutek negotovosti brez zunanjega razloga.

Z drugo besedo anksioznost imenujemo tudi tesnoba ali bojazen. Spremljajo jo vegetativni pojavi, kot so pospešen utrip srca, pospešeno dihanje, drhtenje ter drugi pojavi. Anksioznost so pogoste psihiatrične motnje, številni bolniki s to motnjo izkuša fizične simptome. Problem zaznavanja bolezni je v aktivnostih obrambnega mehanizma, ki so od primera do primera različni. Vendar je pomembna razlika med dejanskimi ter namišljenimi vzroki. Znani simptomi za anksioznost so motnje spanja, razdražljivost, mišična napetost, težave s koncentracijo, hitra utrudljivost, nemir, vznemirjenost ali zaskrbljenost. Bolezen je kljub pogostosti velikokrat neprepoznana in nezdravljena klinična težava. Anksioznost povzroča interakcija biosocialnih dejavnikov ter genetsko dovzetnostjo. Pojavljajo se pri bolnikih vseh starosti, tako otrocih, kot pri starejših osebah. Motnje se pojavljajo pri obeh spolih, ženske so nekoliko bolj dovzetne. Statistika kaže, da prizadenejo več kot desetino svetovne populacije. Anksioznost se zdravi z psihoterapijo ali z zdravili. Kognitivno-vedenjska in vedenjska terapija sta dokazano učinkoviti. Zdravila za anksioznost so antidepresivi, v novejšem času se uveljavljajo zaviralci ponovnega privzema serotonina. V primerjavi s starejšimi tricikličnimi antidepresivi so varnejši in lažji za uporabo. Na drugi strani so triciklični antidepresivi dokazano učinkoviti pri zdravljenju nekaterih anksioznih motenj. Antidepresivi so se izkazali za učinkoviti v nadaljevanju zdravljenja. Odločitev o poteku zdravljenja je sprejeta na podlagi ocene bolnikovih ciljev, ravni patologije ter po opravljenem pogovoru z bolnikom. Na uspešnost zdravljenja vpliva resnost diagnoze, stopnjo podpore okolice, raven delovanja pred nastopom simptomov, sposobnostjo upoštevanja nasvetov zdravnikov glede jemanja zdravil ali glede psihoterapije. Zdravljenje se lahko uspešno začne že z obiskom zdravnika, saj ta lahko oceni težave že na podlagi njihovega opisa. Bolniki niso sposobni sami sebe prisiliti, da bi se počutili bolje. Okolica se mora zavedati, da bolniki samostojno težav ne morejo rešiti, čeprav se jih lahko zavedajo.

Anksioznost so najpogostejše psihiatrične motnje, ki se kažejo na različne načine. Več lahko preberete v članku Depresivnost in anksioznost kardiovaskualrnih bolnikov.

Razvajanje v dvoje je dobra sprostitev

Razvajanje v dvoje vključuje vse kar dobra sprostitev zahteva.

Za razvajanje v dvoje je potrebna čudovita narava in naravno okolje ter kakovostna gostinska, turistična in kulinarična postrežba. Pomladno razvajanje v dvoje dodatno vključuje dve nočitvi v dvoposteljni sobi, raznolik zajtrk za dober začetek dneva ter zajtrk za razvajanje v dvoje v sobi, večerjo s pestrim izborom regionalnih jedi, romantično večerjo v dvoje v soju sveč, kopanje v bazenu hotela Planja, vstop v savne Wellness centra Planja, razvajanje v kopelih z meliso in kozarcem penine ali sproščujočo masažo v Wellness centru Planja ter pozen odhod do štirinajste ure na dan odhoda. Hotel Planja je sodoben hotel s štirimi zvezdicami, ter je pametna izbira za aktivni oddih, sprostitev ali poslovno srečanje. Zato ponudba pomladno razvajanje v dvoje v hotelu Planja sploh ni presenečenje. Hotel v osrednjem hotelskem kompleksu na Rogli nudi možnost uživanja v wellness centru. Wellness center Planja je pravi gorski wellness, namenjen je sprostitvi posameznikov, parov in družen. Obiskovalcem so namenjeni različni programi, razvajanje v dvoje kot rečeno vključujejo kopanje v bazenu, kopeli ter sproščujočo masažo. Vendar je to zgolj del ponudbe. Obstaja tudi možnost uživanja v savnah, poljubno izbrati nego telesa in obraza ter razne druge ponudbe wellness centra Planja. Ponudba savn wellness centra Planja je popolna, izbirati je možno finsko, parno, infrardečo in karbonsko savno. Sprostitev je mogoče nadgraditi z uživanjem na razširjenem počivališču s senenimi ležišči. Za ljubitelje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi je Rogla več kot idealno mesto v vsakem letnem času. Pomladno razvajanje v dvoje stavi predvsem na uživanje gorske planote v pričakovanju poletja. Vse kar smo v dolini že doživeli, lahko ponovno doživimo na nadmorski višini preko tisoč petsto metrov. Zaradi značilnosti podnebja, pa je naravno dogajanje na Rogli bolj intenzivno in zanimivo doživetje.

Razvajanje v dvoje je izkušnje vredno doživetje na Rogli.

Savne so darilo zdravju

Savne so darilo zdravju vsakega človeka.

V Termah Zreče so finske, parne in infrardeče savne del wellness ponudbe ter ponudbe zdravje. Oblikovane so tako, da skupaj tvorijo Savna vas območje. V ponudbi so vse klasične savne, ki pa v arhitekturi ter mnogih drugih značilnosti puščajo pečat domačega kulturnega in naravnega okolja. Vse savne so del človekove kulture ter izkoristka naravnih danosti v razne zdravju in dobremu počutju koristne namene. Finske savne sledijo stari modrosti ljudstev na severu Evrope, ki so morali za preživetje iznajti številne prilagoditve. Mraz na severu Evrope je izredno oster in negativno vpliva na človeško zdravje in življenje. Vsak bi se v takem primeru najraje skril v varno zavetje, vendar je preživetje zahteva pridobivanje hrane ter drugih dobrin. Zato so bili severnoevropski narodi hočeš nočeš primorani gibati se v mrazu ter drugih neugodnih razmerah. Človeško telo se pri tem podhladi, človeka začne pošteno zebsti. Severni narodi so ob tem spoznali, da je mogoče občutek mraza premagovati z pospeševanjem srčnega obtoka. Ob saneh z vprego so zato na poteh občasno tekli, da so poživili srčni obtok. Finske savne so to storile z izredno povečano temperaturo v prostoru, dodatno pa je temperatura ogrela celotno telo, sproščala napetost, preko znojenja čistila telo. Na drugem koncu sveta so ljudje potrebovali nasprotno nižjo temperaturo ter visoko vlago, da so izboljšali svoje zdravstveno stanje. Na ta način so ustvarili parne savne, ki imajo ravno obratne pogoje kot finske. Izraz parna savna izvira iz visoke vlažnosti, ki omogoča očistiti dihalne poti, prodira globje v kožo, krepi imunski sistem, odpravlja stres, pomaga pa tudi pri alergijah, problemih z lasiščem in ima razne druge učinke. Temperatura parne savne se giblje med štirideset in petdeset stopinj Celzija. V termah Zreče izkušnjo parne savne izboljšujejo zelišča z bližnjih Pohorskih travnikov. Zanje ne značilna ekološka neoporečnost in izjemna čistost, kar se občuti že preko samega zdravega vonja ter preko vplivanja parne savne na organizem. Infrardeče savne so odkritje sodobnega časa ter prinašajo številne prednosti. V preteklosti niso mogle obstajati, ker jih napaja električna energija, na telo pa vpliva delovanje infrardečih žarkov. Vse našteto pa je človek odkril v novejših zgodovini. Prednost infrardeče savne je tudi v kompaktnosti in praktičnosti izvedbe. Takšne savne si lahko omogočamo tudi v vsakem domu, saj jih lahko postavimo na razmeroma majhnem prostoru. Posebno priljubljene so pri ljudstvih, ki tudi sicer prisegajo na savne, vendar hkrati zahtevajo kompaktne in učinkovite izvedbe. Kompaktnost omogočajo omenjene dimenzije celotne savne, učinkovitost pa prodiranje nekaj centimetrov pod kožo v razmeroma kratkem času. Za dosego enakih učinkov z drugimi savnami oziroma načini, bi potrebovali bistveno več energije. Kar bi zahtevalo bistveno večje stroške, posledično bi bile neracionalna izbira. Lahko si predstavljamo, kaj vse bi morali storiti za ogrevanje prostora na sto stopinj Celzija ali doseganja sto procentne vlažnosti. Kljub temu pa v nobenem primeru ne bi prišli do učinkovitosti, ki jo omogočajo infrardeče savne. Dodatna prednost infrardeče savne je nizka temperatura, okolje v njej se ogreje do petdeset stopinj Celzija. Zato so priporočljive za vse, ki so občutljivi na visoke temperature, vsem, kateri zahtevajo učinkovitost ter starejšim osebam ali osebam z raznimi zdravstvenimi težavami in omejitvami. V termah Zreče so učinki savne še toliko večji, saj so na voljo strokovno usposobljeni savna mojstri za nasvete in pomoč ter razne dodatne storitve in učinke. Dodatne učinke nam lahko prinesejo keramični počivalniki, leseni počivalniki, Kneippov potoček s prodnato podlago ter razne druge možnosti v Savna vasi in wellness centru. Keramični grelci so v zadnjem obdobju hit, saj nadgrajujejo izkušnjo z infrardečimi grelci ter keramičnimi grelci. V osnovi pa je združena že dolgo časa znan način ogrevanja ob klasičnih štedilnikih na drva z novodobnimi tankimi karbonskimi ploščami. Ponudbe savne so različne, možne so razne združitve z gostinskimi, zdraviliškimi ter wellness storitvami. Tako lahko savne združimo z kopanjem ali z kopanjem in kosilom. Obstajajo pa tudi posebni letnim času naravnani programi. Preko posebnega razporeda je mogoče dodatno izbrati aromaterapijo, piling s čarobno orhidejo, piling svežina in energija, piling gorskih rožic, piling darovi zelenega Pohorja, obloge iz čokolade in pomaranče, maline in jogurta ter razne druge ponudbe. Pred izbiro najboljše savne moramo o njih nekaj vedeti, v nasprotnem primeru je dobro povprašati savna mojstre ali druge strokovnjake o primernosti. Ob postavljanju vprašanj ni potrebno izbirati modrih in učenih besed, ampak preprosto povedati kot najbolje vemo in znamo. Savna mojstri in drugi strokovnjaki se s takimi zahtevami srečujejo dan za dnem, zato bodo lahko tudi na podlagi skopih informacij znali izbrati najbolj primerne savne. Tako lahko izrazimo željo po savni, ki nam bo očistila kožo, zmanjšala stres, prečistila dihalne poti, pomagala izgubljati odvečne kilograme, krepila imunski sistem ter nam prinesla razne druge zdravju koristne učinke. Zdrav človek načeloma nima težav z višjimi temperaturami ali visoko vlago, če se drži nasvetov in priporočil. Ti predpisujejo priporočen čas zadrževanja v savni oziroma izpostavljanju določenim pogojem, izvajanje točno določenih aktivnosti in podobno. V savne morajo z večjo mero previdnosti vstopati predvsem otroci do dveh let starosti, starejši, osebe z raznimi zdravstvenimi težavami in omejitvami. Zdravstvene omejitve so predvsem epilepsija, vnetna obolenja kože, kronično vnetje ven, razne bolezni in druge zdravstvene omejitve. Na splošno pa je savne zelo priporočljivo vključiti v svoj življenjski ritem. Savna terapije nam izboljšajo zdravstveno stanje ter omogočajo njegovo varovanje v prihodnosti. Pomagajo pri oblikovanju in ohranjanju lepe postave, nudijo nam sproščanje ter krepitev psihične kondicije ter nudijo cel niz krepitev in izboljšanj funkcij človeškega telesa.

Savne je človeški rod izumil z namenom izkoriščanja naravnih učinkov v za zdravje, sprostitev in lepoto.

terme-zrece.eu/si/zdravje-in-wellness/wellness/savna-vas

Dermatolog pomaga bolnikom do zdrave kože

Dermatolog pomaga bolnikom, pri katerih je ogroženo zdravje kože in njen zdrav izgled.

Zdravje kože in njen zdrav izgled sta tesno povezana. Zdrava koža je sama po sebi lepa in privlačna, lep izgled pa kaže na zdravje tako kože kot tudi človeškega organizma na sploh. Dermatolog je strokovna pomoč ob zaznanih težavah in problemih s kožo, nohti in lasmi. Prvo pomoč si sicer najprej lahko nudimo sami oziroma osebe sposobne prve pomoči v naši bližini. Prvo strokovno pomoč nudijo osebe s strokovnim znanjem in prakso, predvsem so to osebni ali splošni zdravniki. Pri težjih težavah pa mora bolnika prevzeti dermatolog. Področje dermatologije je zelo široko, zato zdravljenje lahko uspešno nadaljuje dermatolog posebej specializiranih za točno določeno ožje področje. Posebna ožja področja dermatologije se imenujejo subspecializacije. Poznamo venerologiijo, dermatološko kirurgijo in laserske posege, dermatološko fizikalno terapijo, pediatrično dermatologijo, dermopatologijo, flebologijo ter estetsko in korektivno dermatologijo. Venerologija je področje spolno prenosljivih bolezni, dermatolog specialist se v tem primeru ukvarja z diagnostiko, testiranjem in zdravljenjem spolno prenosljivih bolezni. Laserski posegi in dermatološka kirurgija zdravi dermatološke bolezni, kot je na primer izrez raka kože. Dermatolog specializiran za to področje skuša izboljšati in popraviti videz po boleznih ter raznih sprememb na koži. Alergologija se ukvarja s kožnimi alergijami, zajema pa njihovo diagnosticiranje in zdravljenje. Dermatološka fizikalna terapija zdravi kožne bolezni, kot so srbež, luskavice, nekatere oblike kožnega raka s posebnimi obsevalnimi tehnikami. Pediatrična dermatologija je področje, ki se ukvarja z zdravljenjem kožnih bolezni dojenčkov in novorojenčkov. Dermopatologija je veda, katera se poglablja v razumevanje bolezni nohtov, las in kože. Flebologija je področje, namenjeno diagnostiki in zdravljenju obolelih krvnih žil. S področjem kožnih tumorjev se ukvarja dermatoonkologija, estetska in korektivna dermatologija pa je z drugo besedo lepotna kirurgija.

Dermatolog je strokovna pomoč, na katero se lahko zanesemo v primeru poškodb ali drugih težav kože, nohtov in las.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je dobra investicija

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je dobra investicija.

Dobra investicija je dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ker so učinki investicije v prvi vrsti neposredni. Pomemben je že sam občutek varnosti kjerkoli se nahajamo ter karkoli počnemo. Vedno smo pripravljeni na nove izzive in izkušnje, ker nam dopolnilno zdravstveno zavarovanje nudi zaslombo zagotavljanja popolne zdravstvene oskrbe. V primeru nastalih zdravstvenih težav bomo imeli na voljo popolno zdravstveno storitev, zgotovljeni nam bodo najboljši medicinski pripomočki ter izbor najboljših možnih zdravil. Hitra povrnitev zdravja, bo zagotovila začetek novega ciklusa pridobivanja izkušenj in znanj. Z investicijami se praktično vsak človek srečuje dnevno, žal se tega velikokrat premalo zavedamo. Ko kupujemo izdelke ali storitve, se velikokrat v njih prepoznava in ocenjuje zgolj njihova osnovna vrednost. Ter na ta način velikokrat tudi selekcionira ponudba in izbral najbolj primeren izdelek ali storitev. Kako dobra je takšna izbira pokaže čas, velikokrat smo kasneje razočarani z pridobljeno storitvijo ali izdelkom. Z nekaj doplačila, bi lahko pridobili izdelek ali storitev v višjem kakovostnem razredu. Ter imeli temu primerno boljše učinke za daljši čas ali kakšno podobno dodano vrednost. Podobno velja za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki nudi dodano vrednost obveznemu zdravstvenem zavarovanju. V primeru odločanja za izdelke ali storitve, nam bo lahko marsikdo očital luksuz. Ker izbiramo lastnosti, ki so nad osnovnim standardom. In zato za nekatere ocenjevalce preprosto luksuz. Z osnovnim standardom imamo načeloma zagotovljene vse minimalno potrebne lastnosti, vendar te za nekatere preprosto niso dovolj dobre oziroma so zanje neprimerne. Razlogi so različni, med drugim lahko pomenijo tudi več učinkov za daljše obdobje. Na drugi strani dopolnilno zdravstveno zavarovanje ne more biti luksuz, saj gre za naše osebno zdravje. Naše osebno zdravje pa ni nikoli luksuz, ampak zelo cenjena dobrina. Najbolj jo bomo znali ceniti, ko dopolnilno zdravstveno zavarovanje omogoča njeno ohranjanje.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje lahko ocenjujemo kot naložbo v kakovost življenja.

Kako učinkovito shujšati?

Kako shujšati je vprašanje, katerega odgovor ponujajo spremenjene življenjske navade.

Odgovor na vprašanje kako najbolj preprosto shujšati nam nudijo učinkovite spremembe vsakdanjika. Povečana telesna teža, zdravstvene težave ter druge tegobe, imajo pogosto vzrok v zanemarjanju nekaterih osnovni potreb človeškega telesa. Pri razumevanju problema zanemarjanja osnovnih potreb človeškega telesa, se lahko ozremo na stroje. Za svoje delovanje potrebujejo energijo ter vzdrževanje. Brez energije in vzdrževanje na morejo delovati ali je njihovo delovanje ne optimalno. S človekovim organizmom ni nič drugače. Energijo dobimo s hrano, njeno zagotavljanje pa je od primera do primera različno. Če so obroki neenakomerni ter neprimerni potrebam začnemo pridobivati telesno težo, ker telo energije preprosto ne more učinkovito porabiti. Zato je osnoven odgovor na vprašanje kako učinkovito shujšati že pravilna prehrana. Ena pogostih napak je odsotnost zajtrka, druga pa prelaganje obrokov do večernih ur. V slednjem primeru preko dneva jemo malo, zvečer pa vse izpuščene obroke združimo v enega. V takem primeru je vodilo kako dobro shujšati uravnoteženo prehranjevanje. S tem ne zgolj pravilno razporedimo dnevne obroke, organizmu zagotovimo tudi učinkovito regeneracijo med spanjem. Odgovor na vprašanje kako učinkovito shujšati nam bo nudil tudi rešitev problema delovanja organizma. Preko noči bomo zato opravili bistven boljšo regeneracijo, skromna večerja pa bo narekovala obilnejši zajtrk. Z obilnejšim zajtrkom ne bo ogrožena naša idealna teža, ampak bo imela nasprotni učinke. Preko dneva bo organizem odvečno zlahka porabil, kar pomeni z drugo besedo nobenih stranskih učinkov. Telesna teža se bo z uravnoteženo prehrano ter časovno pravilno razporeditvijo postopoma sama uravnala. Rešitev problema kako dobro shujšati v takem primeru lahko ogrozimo zgolj s premalo vztrajnosti. Gre za proces, ki lahko traja nekaj mesecev, zato je potrebna vztrajnost. Prvo občutno zmanjšanje mnogi dosežejo kmalu, kasneje pa se telesna teža bistveno počasneje znižuje.

Kako shujšati je uganka, za katero ima vsaka oseba odgovor v samemu sebi.

Razvajanje v dvoje, dodana vrednost življenja

Razvajanje v dvoje je dodana vrednost življenja.

Hiter življenjski tempo je velikokrat neprijazen do kakovosti življenja, temu primerno je vedno pogosteje izražena želja za razvajanje v dvoje. Gre za aktivnost, ki ima cilj ponovne vzpostavitve ravnovesja v življenju. Na bolj intenziven način ponovno vzpostavitev ravnovesja poznajo predvsem vrhunski športniki. Gre za preplet velikih obremenitev, ki jim sledi temu primerno sproščanje, regeneracija ter druge aktivnosti za vzpostavitev ponovne pripravljenosti na nove velike obremenitve. Vzorec je velikokrat širši javnosti neviden, saj je očem javnosti prikazan zgolj nastop. Kar pomeni čas velike obremenitve, sproščanje, regeneracija ter razne druge aktivnosti pa niso prikazane. Vendar velikokrat sledijo takoj po zaključku nastopa. Podobno bi veljalo razumeti razvajanje v dvoje. Dan za dnem imamo službene in druge obveznosti. Urnik je zatrpan do zadnje minute, stresne situacije se vrstijo ena za drugo, velikokrat se človek zjutraj zbudi nespočit. Kar je lahko več kot dobra motivacija za regeneracijsko razvajanje v dvoje. Dobro regeneracijo sestavlja mešanica dobrega počitka, dobre prehrane, gibanja, intenzivne nege telesa ter bivanja v okolju brez motečih vplivov ter z odličnim zrakom. Takšno razvajanje v dvoje lahko ponudi naravno-klimatsko zdravilišče in rekreacijski center Rogla. Dober počitek je zagotovljen z idealno kakovostjo zraka in primernimi temperaturami. Kuhinja je prilagojena zahtevam številnih reprezentanc ter drugih vrhunskih športnikov, obiskovalcem zdravilišča ter številnim drugim posebno zahtevnim jedilnikom. Zato lahko razvajanje v dvoje lahko pričakuje vrhunsko postrežbo, ki hkrati služi odlični sprostitvi ter hkrati razvaja. Prav tako je mogoče računati na vrhunske storitve wellness centra. Vrhunski športniki izbirajo Roglo prav zaradi izrednih pogojev za pripravo, kar med drugim pomeni tudi vrhunsko sanacijo oziroma regeneracijo po končanem treningu. Drugim obiskovalcem je to lahko dobra referenca za njihovo sproščanje in zdravju koristne blagodejne učinke. Gibanje je pomemben del sproščanja, izbirati je možno številne aktivnosti na prostem ali pod streho.

Razvajanje v dvoje je lepo doživetje.