Category Archives: zdravje

Če ste v dvomih, je najbolje preveriti status zavarovanja

Dejstvo je, da so zdravstvene storitve vedno dražje, zato je za vsakega posameznika ključnega pomena, da ima urejeno tako obvezno kot tudi dodatno zdravstveno zavarovanje. Svoj status zavarovanja lahko kadarkoli preverite preko spletne strani ZZZS ali SMS sporočila, zato je vsekakor pametno preveriti, če ste kadarkoli o dvomih.

To se najpogosteje dogaja v primeru, ko izgubimo službo, pogosto menjamo svoje delodajalce, ob izgubi statusa študenta ali dijaka in v primeru samozaposlitev. V takšnih situacijah je vsekakor status zavarovanja preveriti še pred obiskom zdravnika.

 

Zakaj je pomembno, da ste zavarovani?

 

Lahko smo zadovoljni, da so zdravstvene storitve in večina zdravil na recept v Sloveniji še vedno brezplačne. A to velja le v primeru, ko imamo urejen status zavarovanja. To pomeni, da nam obvezno zdravstveno zavarovanje plačuje delodajalec, pri katerem imamo sklenjeno redno delovno razmerje, medtem ko moramo za dodatno zdravstveno zavarovanje poskrbeti sami in ga skleniti pri eni izmed zavarovalnic.

status zavarovanja

Urejeno obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje nam zagotavlja, da nam ni potrebno plačevati obiskov pri osebnem zdravniku, specialističnih pregledov na napotnico, zdravil na recept, medicinsko-tehničnih pripomočkov in drugih zdravstvenih storitev. Ker so cene običajno zelo visoke, moramo v zdravstveno blagajno plačevati celo svoje življenje, ne glede na to, kako pogosti so naši obiski pri zdravniku.

 

Kako lahko najhitreje preverite status zavarovanja?

 

Čeprav so nekateri mnenja, da dodatno zdravstveno zavarovanje ni potrebno, pa je realnost takšna, da lahko eno večtedensko zdravljenje v bolnišnici marsikoga pahne v veliko finančno stisko. Zato je ključnega pomena, da imajo urejen status zavarovanja vse osebe, od otrok do upokojencev.

 

Ob pogostem menjavanju delodajalcev ali v primeru brezposelnosti, pa marsikdo ni seznanjen s svojim statusom zavarovanja. V tem primeru ga je še pred obiskom zdravnika pametno preveriti. Danes so nam na voljo različni načini, s katerimi lahko kadarkoli preverimo svoj status zavarovanja. To lahko storite preko spletne strani ZZZS, kjer na podstrani vtipkate le svojo številko zdravstvene kartice in podatki so vam že na voljo. Še bolj enostavno pa je preverjanje s pomočjo SMS sporočila, za kar potrebujete prav tako le številko zdravstvene kartice.

Čiščenje telesa in njegov pomen

Čiščenje telesa ali tako imenovani detox telesa, je verjetno pojem, za katerega ste slišali že prav vsi. Verjetno so vam ponudili kakšne izdelke za detox telesa na internetu ali drugačnih oglaševalskih programih.

Kako detox telesa deluje in kaj to sploh pomeni, pa več v nadaljevanju besedila, kjer se bomo opredelili tudi glede njegove uporabnosti in resničnega delovanja čiščenja.

Kaj čiščenje telesa sploh je?

Detox telesa ali razstrupljanje celotnega telesa naj bi bil postopek, s katerim naj bi telo očistili nepotrebnih in strupenih snovi. Pa vendar temu ni nujno tako. Pri detox snoveh je potrebno včasih paziti in biti izjemno pozoren, saj imajo lahko tudi drugačen učinek.

Pri snoveh za čiščenje telesa je potrebno paziti predvsem na to, da vam poleg tako imenovanih nepotrebnih snovi oziroma škodljivih snovi, če si želite ta izraz, odstranijo lahko tudi veliko uporabnih in seveda esencialnih snovi. Tako bi lahko te učinkovine nase poleg na primer škodljivih privlačile tudi tiste neškodljive in tako lahko nastane velika škoda v telesu.

Snovi, ki so za čiščenje uporabne

Večina snovi za detox telesa je seveda naravnih. Po navadi gre lahko za snovi, ki imajo takšne ali drugačne učinke, nekatere lahko blago odvajalne in na ta način seveda izločajo vodo in snovi iz telesa. V večini primerov gre za različne rastlinske mešanice, ki se lahko pojavijo v obliki mešanice za čaj. Lahko jih tudi povsem preprosto zaužijete v suspenziji.

Seveda to ni edini način čiščenja. Mogoče bi bilo lahko enako učinkovito čiščenje to, da bi skozi časovno obdobje pili samo vodo, to bi imelo zagotovo blagodejne učinke na ledvica in jetra, poleg tega pa bi dali telesu čas da se samo regenerira.

 

Detox telesa: mit ali resnica?

Detox telesa je pogosto tema, ki je obešena na veliki zvon. Zaradi tega je povsem na posamezniku, ali verjame v to ali ne. Seveda se je potrebno v obeh primerih posvetovati z zdravnikom ali s specialistom na tem področju, ki vam bo svetoval.

Na koncu koncev je vsak sam odgovoren za svoje telo in nenazadnje vsak z njim ravna kakor koli želi. Lahko z detoxom telesa ali pa na katere koli druge načine.

Preventiva, razvoj in zdravljenje borelioze

Med klopnimi boleznimi je vsekakor najbolj nevarna borelioza, ki je pri nas tudi daleč najbolj pogosta. Ima lahko zelo hude in trajne posledice, težave pa se lahko tudi kronično pojavljajo. Zelo pomembno je torej, da znamo možnost okužbe ustrezno nasloviti, najprej z učinkovito preventivo, nato pa s prepoznavanjem okužbe in prvimi ukrepi, nazadnje pa pride v poštev pravočasno zdravljenje borelioze. Boj proti vsem klopnim boleznim se začne s preventivo, ki je lahko zelo učinkovita. Pomembno je seveda predvsem to, da se ne izpostavljamo klopom. Če se jim uspemo povsem izogniti, potem zdravljenje borelioze ne bo potrebno, niti se ne bo treba ukvarjati z odstranjevanjem klopov in opazovanjem morebitnih simptomov. A realno se klopom ne moremo povsem izogniti – v tem primeru je dobro vedeti, da se borelioza razvije šele po določenem času od ugriza, običajno okužba ni takojšnja. To pomeni, da lahko klopa pravočasno odstranimo in tako zmanjšamo tveganje za razvoj okužbe, torej ne bo za vsak ugriz že potrebno zdravljenje borelioze. Če se redno in temeljito pregledujemo ter znamo klopa odstraniti, se uspešno izognemo visokemu tveganju. Vseeno lahko pride do okužbe, takrat bo potrebno zdravljenje borelioze.

zdravljenje borelioze

Kako poteka zdravljenje borelioze?

Za uspešno zdravljenje borelioze je pomembno predvsem to, da znamo okužbo hitro prepoznati. Če na svojem telesu najdemo klopa, moramo biti pozorni na mesto okužbe tudi po tem, ko klopa odstranimo. Pojavi se značilen rdeč kolobar, ki nakazuje na razvoj okužbe. Na simptome okužbe smo tudi sicer pozorni, saj je možno, da kak klop uide naši pozornosti. Zaznamo lahko glavobol in slabost, bolečine v mišicah in sklepih ter nekatere druge znake, ob katerih pomislimo na boreliozo. Takoj je treba obiskati zdravnika in čim prej začeti zdravljenje borelioze. To se opravi z antibiotiki, običajno v več odmerkih, posebej pozorni pa smo na morebitne trajne posledice, če zdravljenje ni pravočasno in učinkovito.

Kako strašljiva je borelija?

Glede na to, da so klopi precej majhna in nemočna bitja, se nanje običajno ne odzivamo s strahom. Vseeno pa zbujajo veliko skrbi, saj lahko povzročijo hude nevšečnosti, pravzaprav je njihov ugriz smrtno nevaren. Za to niso krivi klopi sami, temveč vsiljivci, ki jih s tem prenašajo. Daleč najpogostejši nevarni vsiljivec pri slovenskih klopih je borelija, ki povzroča boreliozo. Kako nevarna je ta bakterija in kaj lahko pričakujemo od bolezni? Potek bolezni je lahko zelo nepredvidljiv, s tem je nepredvidljivo tudi zdravljenje in posledice. Borelija je v začetku dokaj neizrazita, pojavijo se znaki gripe, značilen pa je rdeč kolobar okoli mesta okužbe. Če teh simptomov ne prepoznamo, se stanje lahko dlje časa razvija in nanj nismo pozorni. Po več mesecih ali celo letih se lahko pokažejo znaki okvare na različnih telesnih organih, predvsem na koži, sklepih in mišičevju, pa tudi na živčevju in srcu. Borelija lahko povzroči kronično ponavljanje in stopnjevanje simptomov, pri čemer obstaja tveganje za razvoj drugih težav, recimo poškodb tkiv ob prizadetih organih in avtoimunskega odziva.

borelija

 

Borelija ima nekatere olajševalne okoliščine

Gre torej za potencialno hudo bolezen, ki zahteva zadostno pozornost. A borelija ima tudi nekatere olajševalne okoliščine, s katerimi si lahko nekoliko pomirimo skrbi. Bakterija ni prisotna v vseh klopih, prenaša jo slaba polovica klopov na slovenskem, torej je treba imeti nekaj smole, če pride do ugriza. Prav tako se okužba ne razvije takoj, pravzaprav imamo kar nekaj časa, da klopa odstranimo. Praviloma se okužba prenaša vsaj 24 ur, po tem pa se začne tveganje stopnjevati. Če klopa odstranimo kmalu po tem, ko se prisesa na telo, je tveganje za okužbo zelo nizko. Na koncu pa omenimo še možnosti zdravljenja. Borelija povzroči opazne simptome, predvsem rdeč kolobar. Če tega prepoznamo in ukrepamo takoj, je zdravljenje z antibiotiki običajno zelo uspešno in bolezen prebolimo brez težav in trajnih posledic. Več si lahko prberete na spletni strani sos-klop.si.

Vzroki za nespečnost

Nespečnost lahko povzroča velike težave, še posebej na dolgi rok, če ne uspemo stanja trajno rešiti. Pri tem se moramo osredotočiti na vzroke, ne na posledice pomanjkanja spanja. Prava rešitev je ta, da dobimo dovolj mirnega in kakovostnega spanca, kar pa ne bo mogoče, če ne najdemo vzrokov za nespečnost. Žal na kakovost spanca vpliva toliko faktorjev, da je težko identificirati tiste probleme, ki nosijo največjo odgovornost. Seveda je veliko odvisno tudi od situacije, v nekaterih primerih vsekakor lahko takoj opazimo najbolj izrazitega krivca. Lahko da je razlog že v neustrezni opremi spalnice, motnjah v prostoru ali nemirni okolici. Pogosto se je smiselno posvetiti tudi osebnim navadam in rutinam, ki so lahko zelo neugodne za spanje – predvsem s tem mislimo na uporabo mobilnih telefonov neposredno pred spanjem, pa tudi na prehranjevalne navade. Nato pa gre pomisliti še na bolezenska stanja, ki vplivajo na spanje, na stranske učinke zdravil ali drog, seveda tudi na stres. Tako ima nespečnost lahko dokaj nepredvidljive vzroke, kar pa ne pomeni, da se problemu ne moremo uspešno postaviti po robu.

nespečnost

Rešitve za nespečnost

Najbolje bo, da rešitve oblikujemo glede na ugotovljene vzroke za nespečnost, a to ni vedno možno, vsaj neposredno ne. Vseeno pa se splača vzpostaviti kar se da optimalno okolje za miren spanec ter vzdrževati rutino, ki omogoča sprostitev pred spanjem. Najbolj neposredno se lahko lotimo opreme spalnice, predvsem preverimo ležišče in vzglavnik. Uredimo tudi druge lastnosti prostora, predvsem ustrezno temperaturo, zastremo vse vire svetlobe in poskrbimo za popolno tišino. Nespečnost lahko naslovimo še s spremembo življenjskega sloga, predvsem z zdravim in zmernim prehranjevanjem ob pravem času ter s sprostitvijo pred spanjem. Ni nujno, da že v teh ukrepih najdemo pravo rešitev, je pa zelo verjetno, da bo spanje nekoliko olajšano in nespečnost ne bo povzročala takšnih težav.

Obiščite stran vzajemna.si in si preberite še več uporabnih informacij.

Znaki depresije med mladimi

Depresija je razmeroma pogosta duševna motnja, ki prizadene tudi mlajšo populacijo, čeprav še zdaleč ni omejena le na to. V obdobju mladostništva se depresivne motnje šele razvijajo, začnejo se kazati nekateri prvi simptomi, ki so lahko zelo značilni, lahko pa so tudi nekoliko dvoumni in se skrijejo med simptome drugih težav. To pomeni, da znaki depresije pogosto ostanejo neopaženi ali pa jih zamenjamo za druge simptome, kar otežuje prepoznavanje in zdravljenje duševne motnje. Da bi lahko ustrezno ukrepali, moramo depresijo pravočasno prepoznati, kar storimo prav s tem, da smo pozorni na nekatere značilne znake, ki med mladimi še posebej izstopajo. Med znaki depresije pri mladih izstopajo predvsem tisti, ki močno spreminjajo vsakdanji ritem življenja. Pojavijo se lahko motnje spanja, prav tako je značilna izguba zanimanja za vsakdanje obveznosti in interese. Pri mladostnikih so takšna nihanja sicer pričakovana, a drastične spremembe nakazujejo na posebne težave. Predvsem izguba energije je lahko zaskrbljujoča, sploh če se kombinira z zanemarjanjem medsebojnih odnosov in umikanjem v osamo. A prav tako so znaki depresije med mladimi lahko bolj očitni kot sklepanje prenagljenih odločitev in tvegano obnašanje.

dekle z znaki depresije

Drugi znaki depresije

Predvsem med starejšimi bolj izstopajo nekateri drugi znaki depresije. Izguba energije je pričakovana, zelo značilna pa je izguba interesov za tiste aktivnosti, ki so bile sicer zelo pomembne v življenju posameznika, tudi opuščanje dolgoletnih prijateljskih odnosov. Pojavijo se nenadne spremembe telesne teže in obdobja jeze oziroma razdraženosti. Med najbolj pomenljivimi znaki depresije gre izpostaviti še občutke samosovraštva in misli o samomoru. To so nekateri izmed bolj očitnih znakov, ki lahko nakazujejo na depresijo, še vedno pa ne dajejo popolne potrditve. Poleg tega se lahko depresija kaže tudi na druge načine, ki morda niso tako očitni, recimo kot presežek energije in večja predanost delu, včasih tudi sklepanje novih načrtov z velikimi ambicijami.

Napihnjenost je ena od najpogostejših težav sodobnega časa

Na naše počutje v veliki meri zelo pogosto vpliva tudi hrana, ki jo uživamo. Tega se vse premalo zavedamo, a ko je stvar nekoliko resnejša, vemo, da nečesa ne bi smeli zaužiti v takšni količini. Napihnjenost je, na primer, ena od izjemno zoprnih težav, še zlasti, če se z njo srečamo izven domačega okolja, na primer na dopustu, na službenem mestu. Če je napihnjenost prepogosta in si sami pri tem ne znamo prav dobro pomagati, je najbolje, da obiščemo osebnega zdravnika ali drugega strokovnjaka, ki nam bo pojasnil, kako se lahko na najbolj zdrav, preprost in tudi dovolj hiter način borimo proti njej. Napihnjenost se lahko pojavi v prav vseh obdobjih našega življenja. Ob prvih znakih zanjo lahko poskrbimo tako, da pazimo, kaj v nadaljevanju jemo, kdaj jemo, da se pogosteje gibljemo in da se čim bolj izogibamo stresnim situacijam.

 

Napihnjenost

Napihnjenost in domače rešitve zanjo

Ste kdaj sedeli na stranišču in se na vso moč trudili, da bi kaj spravili iz sebe, pa ni šlo? Večina med vami je najverjetneje na to odgovorila pritrdilno. Vsak med vami se je namreč vsaj enkrat že srečal s pojavom, ki mu rečemo napihnjenost. Nekateri med vami ste se z njo morda prvič soočili na kakšnem potovanju in tako kar nekaj časa niste mogli normalno iti na stranišče. Sicer pa je napihnjenost lahko posledica marsičesa; zelo pogosto slabih prehranjevalnih navad in to pozno zvečer. Za napihnjenost je zelo pogosto kriv tudi stres, čeprav se tega niti ne zavedamo prav dobro. Na voljo vam je kar nekaj učinkovitih domačih pripravkov, s pomočjo katerih napihnjenost lahko odpravite v najkrajšem možnem času. Sicer pa si lahko na spletnih forumih delite izkušnje z ljudmi, ki jih tovrstna sodobna težava pogosto obišče. Zaupali vam bodo, kako so se je najhitreje znebili.

Lymska borelioza – preventiva in zdravljenje

Lymska borelioza je najpogostejša bolezen, ki jo prenašajo slovenski klopi. Pravzaprav imamo pri nas relativno visok delež okuženih klopov, tako da je tudi tveganje za okužbo nekoliko večje. Še posebej to velja za tiste, ki se neprevidno potikajo po gozdovih in travnikih. Proti boreliozi nimamo učinkovitega cepiva, kar pa ne pomeni, da ne moremo ravnati preventivno. Ker ima lymska borelioza lahko zelo hude posledice, se splača veliko pozornosti nameniti prav preventivi, čeprav ta ni vedno 100% učinkovita. Najbolje se je v kar največji meri izogibati klopom in zmanjšati možnost za vbod. To seveda ni vedno možno, zato pa je pametno, da se pri raziskovanju narave še dodatno zaščitimo. Držimo se uhojenih poti in ne stikamo po podrastju, izogibamo se tudi visoki travi. Učinkovita so lahko sredstva za odbijanje klopov, prav tako se priporočajo svetla dolga oblačila, s katerimi preprečimo naskok klopa na golo polt. Ker se lymska borelioza na človeka ne prenese takoj, temveč okužba potrebuje več ur, lahko tudi več dni, lahko tudi po vbodu uspešno ukrepamo – z rednim pregledovanjem in pravilnim odstranjevanjem klopov lahko tveganje močno zmanjšamo. Tako ne bo treba posebej skrbeti pred vsakim sprehodom v naravi, saj je z dobro preventivo lymska borelioza bistveno manjša grožnja.

lymska borelioza

V primeru okužbe je lymska borelioza zelo nevarna

Če do okužbe vseeno pride, pa je treba takoj ukrepati z obiskom zdravnika. Lymska borelioza ima značilen znak, na katerega moramo biti pozorni – okoli mesta vboda nastane rdečica v obliki kolobarja. Pojavijo se tudi drugi simptomi, ki pa so precej splošni in značilni tudi za druge klopne bolezni. Ker ima lymska borelioza med temi najslabšo prognozo, je pametno posebej paziti na možnost prav te okužbe. Pogosto zato takoj postopamo z zdravljenjem z antibiotiki, ki je v zgodnji fazi dokaj učinkovito, kasneje pa ne more več odpraviti trajnih posledic.

Kako se znebiti strij na enostaven način

Strije so za ženske velik problem. Nekaterim ženskam se pojavijo že v mladosti, druge pa se z njimi srečajo po nosečnosti, ko se vsaki bodoči mamici koža na trebuhu izredno raztegne. Posledica nosečniškega trebuščka pa so nezaželene strije. Redko katera ženska ima srečo in se s strijami nikoli ne sreča. Ravno zato je recept, ki bi ženskam povedal, kako se znebiti strij, izredno zaželen. Kako se znebiti strij se sprašuje tudi veliko tistih žensk, ki so imele prekomerno telesno težo in so jo potem s pomočjo vadbe, spremenjenega življenjskega sloga ter z spremenjeno prehrano uspešno premagale. Znebile so se odvečnih kilogramov, vendar pa ostanejo posledice debelosti vidne še zelo veliko časa. Večina žensk se želi strij znebiti v karseda hitrem času. Ljudje imamo radi hitro vidne učinke, saj smo tako pomirjeni in zadovoljni, da smo naš denar dobro unovčili. V dobrem salonu nam bo usposobljeno osebje enostavno razložilo, kako se znebiti strij.

kako se znebiti strij

Kako se znebiti strij na hiter in učinkovit način

Ko bomo svojega osebnega svetovalca povprašali, kako se znebiti strij nam bo naštel vse metode, ki jih imamo na voljo. To je vedno prvi korak, ki ga moramo nujno opraviti, preden se naročimo na terapijo. Preko pogovora bomo namreč izvedeli, kakšna terapija je primerna za nas ter se odločili za tisto, in nam najbolj ustreza. Lahko se odločimo za lasersko odstranjevanje strij, ki strije omili, tako da so skoraj neopazne. Seveda moramo lasersko terapijo večkrat ponoviti, da bodo želeni rezultati resnično vidni. Nekatere ženske se raje odločijo za ultrazvočno odstranjevanje strij, s katerim se spodbuja ponovno prekrvavitev brazgotine in s tem obnovo tkiva. Če želimo izvedeti, kako se znebiti strij, se lahko pozanimamo tudi kaj je kemični piling, ki neboleče odstrani povrhnjico kože in povzroča ponovno tvorbo kolagena. Na vprašanje kako se znebiti strij za vedno, pa strokovnjaki odgovarjajo z uporabo mikroinjekcije, kjer nam bodo pod kožo vnesli snovi za tvorbo kolagena in elastina.

Odprava maščobe na trebuhu

Shujšati ni težko, vsaj v teoriji. Potrebujemo le stalen kalorični primanjkljaj, tako da telo energijo namesto v hrani išče v zalogah, ki so shranjene v maščobnih oblogah na telesu. Na ta način lahko hitro izgubimo odvečne kilograme. Odprava maščobe na trebuhu pa bo nekoliko zahtevnejša, saj v tem primeru ne ciljamo le na nižjo telesno težo, temveč prav na specifične obloge. Telesu s kaloričnim primanjkljajem ne moremo ukazati, katere zaloge naj porabi, hujšanje je dokaj enakomerno, na koncu pa ostanejo prav maščobne obloge na trebuhu. Ravno zato je odprava maščobe na trebuhuobičajno naloga za tiste, ki so že uspešno izgubili odvečne kilograme, zdaj pa bi radi preoblikovali svoje telo. Jasno je, da običajni principi hujšanja ne pridejo več v poštev, temveč se bo treba posvetiti specifičnim ukrepom, ki ciljajo na točno določene maščobne obloge. To ni tako enostavno, zato odprava maščobe na trebuhu zahteva nekaj več dela in vztrajnosti, predvsem pa prilagojen pristop in dober načrt.

odprava maščobe na trebuhu prinese raven trebušček

Kako poteka odprava maščobe na trebuhu?

Odprava maščobe na trebuhu lahko poteka na različne načine. Dela se lahko lotimo sami, s kombinacijo zdrave prehrane in gibanja. Za ta namen so na voljo nekatere specifične vaje, ki ciljajo prav na maščobne obloge v okolici trebuha. V tem primeru odprava maščobe na trebuhu sicer ni povsem neposredna – vaje služijo utrjevanju telesa in krepitvi mišic, pri tem se porablja shranjena energija, hitreje pa se pokaže tudi mišična struktura pod maščobnimi oblogami. To lahko že zagotovi odličen učinek pri oblikovanju telesa, zahteva pa redno in premišljeno vadbo. Lahko pa se odprava maščobe na trebuhu opravi tudi na druge načine. Nenazadnje najdemo storitve te vrste tudi v ponudbi raznih strokovnjakov v lepotnih salonih. Veliko je možno doseči s pomočjo sodobne tehnologije in v strokovno oblikovanih tretmajih, ki se posvečajo prav odstranjevanju maščobnih oblog na trebuhu v centrih Linea Snella.