Cestnoprometni predpisi

Pravila v cestnem prometu veljajo za vse udeležence, še posebej relevantna pa so za tiste, ki se šele pripravljajo na pridobivanje vozniškega dovoljenja. En izmed prvih, a ključnih korakov v tem procesu je dokazovanje poznavanja cestnoprometnih predpisov. Usposabljanje in izpit CPP se pogosto opravi že povsem na začetku, skupaj z usposabljanjem za prvo pomoč. Mnogim bodočim voznikom izpit povzroča veliko skrbi in eno izmed glavnih ovir na poti do vozniškega dovoljenja, zato se želijo nanj kar najbolje pripraviti. V resnici ne gre za kakšno pretirano zahtevno snov, seveda pa je treba predpise poznati in se jih zapomniti ter znati uporabiti v praksi oziroma ponazoriti na praktičnih primerih. Medtem ko je bil v preteklosti formalno zahtevan le izpit CPP, ki je potrdil poznavanje predpisov, je treba danes pri pooblaščenem izvajalcu opraviti tudi izobraževanje oziroma usposabljanje.

Tečaji CPP

Običajno se usposabljanje in izobraževanje na področju cestnoprometnih predpisov opravlja kar pri avtošoli, ki jo kandidat izbere za opravljanje vseh drugih obveznosti na poti do vozniškega dovoljenja. Ni pa to nujno, pravzaprav je smiselno premisliti, ali ne bi bilo tečaja CPP bolje opravljati kje drugje. Obstajajo izvajalci, ki ponujajo izobraževanja in usposabljanja v drugačnem okolju in v drugačni obliki, s tem pa morda za nekatere kandidate predstavljajo boljšo izbiro. Prav tako je včasih odločilni faktor cena in je možno izpit CPP ugodneje opraviti pri drugem izvajalcu, ne pri tistem, pri katerem bomo opravljali vožnjo.

Pomembno je predvsem to, da za tečaj izberemo zanesljivega in uveljavljenega izvajalca. Izobraževanje je v veliki meri regulirano in ne dopušča veliko prostora za prilagoditve, zato je moč pri vseh tečajih pričakovati podobno izkušnjo, seveda pa lahko ponudnik vseeno prilagodi poučevanje in isto vsebino predstavi na boljši način. V vsakem primeru je cilj ta, da od izobraževanja odnesemo uporabno znanje in v končni fazi tudi formalno potrdilo poznavanja cestnoprometnih predpisov. Naslednje termine za opravljanje CPP, si lahko ogledaš na strani www.bb.si.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *