Kredit ali lizing za nakup avtomobila – kaj je boljša odločitev?

Nakup avtomobila lahko predstavlja precejšnjo finančno obremenitev. Velika večina avtomobilov, ki se vozi po naših cestah ni v celoti kupljena z gotovino, temveč se z gotovino plača le manjši del kupnine. Ostalo predstavlja kredit ali lizing.

Odločitev za kredit ali lizing je odvisna od vsakega posameznika. Na obeh straneh lahko najdemo nekaj prednosti in slabosti. Obstaja kar nekaj bistvenih razlik med nakupom s kreditom ali z lizingom.
– Pri nakupu s kreditom takoj postanete pravni in ekonomski lastnik vozila, medtem ko pri lizingu postanete lastnik šele ob odplačilu.
– Zavarovanja pri lizingu so praviloma višja in niso odvisna od vas, temveč vam jih določi prodajalec, pri kreditu pa se sami odločite, s katerimi zavarovanji boste zavarovali svoj novi avto.

Pri Abanki ob najemu potrošniškega kredita za nakup avtomobila izbirate med kreditom s fiksno in spremenljivo obrestno mero. Fiksna obrestna mera je praviloma višja od spremenljive, zato so mesečne anuitete višje kot pri kreditu s spremenljivo obrestno mero, a se anuiteta ne spreminja. To pa ne drži pri kreditu s spremenljivo obrestno mero, kjer se lahko zaradi rasti euriborja mesečna anuiteta poviša

Pri lizingu lahko izbirate med dvema oblikama – finančni ali operativni lizing. Pri finančnem lizingu po koncu določenega obdobja, ko poplačate dogovorjen znesek, postanete lastnik avtomobila. Pri operativnem lizingu, kjer imate vozilo praktično v najemu, vsak mesec plačujete dogovorjen znesek, po koncu lizing obdobja pa vozilo vrnete brez obveznosti (plačate le morebitno škodo na vozilu, odgovorni ste tudi za prekoračitev dogovorjenih prevoženih kilometrov).

Pri lizingu so stroški vzdrževanja vozila so že vključeni v obrok, torej z vozilom ni drugih večjih stroškov.

Tako kredit kot lizing lahko dobite le, če vam pri odbitku vseh obveznosti, ki jih že imate, ostanejo vsaj zakonsko predpisani minimalni prihodki.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *