Tag Archives: hladilnik

Hladilnik je zahteven nakup

Hladilnik je najpogosteje bolj zahteven nakup, kot si povprečen kupec.

Za veliko ljudi je hladilnik gospodinjski aparat, ki ohranja živila sveža. Predstavljajo si ga kot nekakšno neprodušno omaro s sistemom hlajenja, v kateri je mogoče ohranjati za ohranjanje živil najugodnejše pogoje. Vendar hladilnik že dolgo časa ni zgolj omara s sistemom hlajenja, ampak je v razmeroma kratkem času zelo napredoval. Hramba živil se spreminja skladno z vedno novimi dognanji in raziskavami ter tehniko, ki jih omogoča uvesti v prakso. Danes nam je proces zamrzovanja veliko bolj znan, z namenom ohranjanja svežine živil se uporablja tehniko, ki posnema naravne pojave, veliko poudarka je na obvladovanju negativnih vplivov bakterij in virusov. Hladilnik se vedno bolj spreminja tudi v ponudbi, ki je danes bolj raznolika in po potrebi bolj individualno prilagojena kot v preteklosti. Klasični hladilnik z vsega nekaj opcijami je v ponudi že lep čas popestren z večjimi hladilniki, z retro oblikami, zelo različnimi barvnimi in drugimi estetskimi lastnostmi. Individualnost je večja tudi v osnovnih lastnostih, saj je vedno več ponudb za tako skromne kot klasične in profesionalne uporabnike. Skromni uporabniki so tisti, ki se zadovoljijo z osnovnimi funkcijami. Pomembno je, da hladilnik ohlaja hrano in pijačo, zamrzovalnik včasih tudi na spisku želja. Klasični uporabniki so gospodinjstva, ki imajo najbolj skoncentrirane zahteve in lastnosti. Hladilnik mora biti hkrati varčen, ter zagotoviti svežo hrano in pijačo pogosto različnim prehrambnim zahtevam. Profesionalni uporabniki so tisti, pri katerih kompromisi ne pridejo v poštev. Zahtevajo prostornost, saj želijo imeti živila in pijače vedno na svojem mestu. Zaradi pogoste uporabe je pomembno brezhibno delovanje, veliko poudarka je na brezpogojni čistoči in odsotnosti vsakršnih neprijetnih vonjav. Pogosto so ponudbe na tak način tudi razdeljene v več razredov. Pomembno pri vsakem kupcu pa je, da ne gre izven okvirov svojih zahtev.

Hladilnik je že vrsto let klasika vsakega gospodinjstva. Več informacij na naši internetni trgovini.

prednosti hladilnika

Hladilnik, shranjevanje živil

Hladilnik uporabljamo za shranjevanje živili . Shranjevanje živil, ki ga opravlja hladilnik, se v marsičem razlikuje od shranjevanja pred časom. Danes mora sodobni hladilnik zagotavljati ustreznost zahtevam sodobnega časa. Pomembna lastnost sodobnega časa je energijska varčnost .

Ta lastnost je pri hladilniku še posebej izražena, saj lahko energijsko učinkovit hladilnik prihrani veliko na računu za električno energijo. Za tak nakup načeloma ni težav, kar se ponudbe tiče. Energijsko varčnih hladilnikov je v praktično vsaki trgovini vedno na zalogi. Zato taki hladilniki izstopajo med drugo ponudbo. Poleg vseh dobrih lastnosti, pa ima energijsko učinkovit hladilnik tudi nekatere manj prijetne lastnosti. Na prvem mestu je predvsem investicija. Investicija v energijsko varčen hladilnik je ob nakupu višja, kot v energijsko manj učinkovit hladilnik. Vendar se lahko investicija v energijsko varčen hladilnik lahko hitro povrne. Kako hitro se investicija v energijsko varčen hladilnik povrne lahko sami izračunamo. Lahko pa nam ta podatek posredujejo vsi, ki so se za takšno investicijo že odločili in imajo izkušnje z tako uporabo, kot tudi potrošnjo električne energije. O energijski potratnosti lahko veliko spregovorijo tudi odlagališča zavrženih hladilnikov. Veliko starih hladilnikov je še popolnoma funkcionalnih in jih lahko še naprej uporabljamo. Vendar so ti hladilniki energijsko tako neučinkoviti, da jih lastniki raje zamenjajo, kot pa da jih uporabljajo še naprej. Pri takem nakupu je samoumevno, da bo kupec najprej pogledal podatek o energijski učinkovitosti hladilnika. Saj bi sicer še naprej uporabljal tistega, ki ga namerava zavreči.

Energijska učinkovitost ni dobra le za naše življenjske stroške, ampak je tudi pomemben prispevek k varovanju okolja. Manj potrošene električne energije pomeni manj obremenjevanja okolja. Sicer se nam potrošnja enega električnega aparata ali vseh aparatov enega gospodinjstva zdi na prvi pogled majhen prispevek k varovanju okolja. Vendar akumulirana poraba vseh gospodinjstev na določenem območju govori čisto drugačno zgodbo. Hladilnik mora uporabniku v lastnostih ustrezat.