Tag Archives: holesterol

Dober holesterol?

Holesterol se pogosto omenja v povezavi z zdravo prehrano, a skoraj izključno le kot negativni dejavnik, katerega vnos je pametno kar se da omejiti. To je čisto dovolj za kratke nasvete in osnovni program zdrave prehrane, a če se nekoliko bolj posvetimo vsebini teh nasvetov hitro ugotovimo, da v eni vrstici besedila ne moremo povzeti vseh potrebnih informacij. Vsekakor obstaja tudi dober holesterol, ki ga ni smiselno za vsako ceno izključevati iz prehrane. Res je, da je treba tudi vnos takšnega holesterola omejiti, kar pa tako ali tako velja za prav vse snovi, ki jih vnašamo v telo. Ključna je zmernost, saj nezdrave hrane pravzaprav ni, le na količino je treba paziti. Dober holesterol je ključnega pomena za normalno delovanje telesa in se v telesu tudi sam proizvaja, a večino ga pridobimo iz hrane. To pomeni, da imamo na raven holesterola velik vpliv z oblikovanjem jedilnika. V prehrano lahko vključimo dober holesterol, medtem ko je pametno slabega kar se da omejiti.

Kaj je holesterol?

Živila, ki vsebujejo dober holesterol

Dober holesterol oziroma HDL najdemo v različnih živilih, najbolj smiselno pa ga je iskati v tistih, ki nimajo hkrati tudi visoke vsebnosti slabega holesterola. Najboljši predlogi vključujejo živila, ki se tudi nasploh priporočajo za vključitev na zdrav jedilnik. To je recimo avokado, razno jagodičje, temna zelenjava, česen in soja, pa tudi nekatere ribe. Poleg tega dober holesterol najdemo tudi v kakšni sladici, saj se skriva v temni čokoladi! Jasno je, da je izbira zdravih živil precej pestra tudi za tiste, ki želijo zelo strogo omejiti vnos slabega holesterola in optimizirati vnos dobrega. Seveda bo treba jedilnik nekoliko prilagoditi, kar nikoli ni lahko, da dober holesterol vsekakor dopušča dovolj možnosti za to. Hkrati s prilagoditvijo jedilnika pa se splača opustiti tudi nezdrave navade, ki stopnjujejo težave zaradi holesterola, predvsem kajenje in pitje alkohola.

Več o holesterolu si si preberite tukaj.

Holesterol, ciljne vrednosti lipoproteinov

Holesterol vrednosti so ciljne količine lipoproteinov v krvi. Priporočljive vrednosti za holesterol v krvi predpisuje stroka, z njihovim upoštevanjem se zmanjšajo nevarnosti tveganja.

Proti holesterolu z zdravo prehrano.

Ciljne vrednosti skupnega, dobrega in slabega holesterola

Dobri in slabi holesterol sta lipoprotein z visoko gostoto oziroma lipoprotein z nizko gostoto. Lipoproteini so snovi, sestavljene iz maščob in beljakovin. Človeškemu telesu omogočajo transport krvi po krvi. Na količino lipoproteinov v krvi vplivajo telesna teža, hormoni, zdravila, stres in starost. Lipoproteini z nizko gostoto prenašajo holesterol od jeter do drugih delov telesa. Če vrednosti za holesterol z nizko gostoto pretirano narastejo, se začne nalaganje na stene žil. Dolgoročno slaba skrb za holesterol oziroma njegovo ohranjanje v okviru priporočljivih vrednosti, se kaže kot možnost zoženja in otrditev arterijskih žil. Optimalne vrednosti za holesterol nizke gostote naj bi bile manjše 2,6 mmol/l. Lipoproteini z visoko gostoto prenašajo holesterol iz telesa nazaj proti jetrom. V nadaljevanju jetra poskrbijo za presnovo holesterola. Lipoproteini z visoko gostoto tudi zmanjšujejo možnost, da bi prišlo do nalaganja holesterola ob žilne stene. Optimalne vrednosti za holesterol z visoko gostoto so večje od 1 mmol/l. Obstajajo tudi optimalne vrednosti za skupni holesterol. Skupnega holesterola v krvi naj bi bilo manj kot 5 mmol/l. Stroka že vrsto let opozarja na nevarnost neoptimalnih količin holesterola v krvi. Ateroskleroza sodi med najpomembnejše vzroke za bolezni ožilja in srca v razvitem svetu. Proti aterosklerozi se lahko borimo v primerih, ko se ta izrazi s točno določenimi simptomi. V prvem koraku se priporoča opustitev kajenja ter redna telesna aktivnost. Če opustitev kajenja in redna telesna vadba ne dasta zadovoljivih rezultatov, se lahko uvede jemanje zdravil. Najbolj uveljavljena skupina zdravil so statini, veljajo pa za najbolj učinkovit način ukrepanja. V številnih primerih se začnejo jemati okrog petdesetega leta starosti po opravljenem zdravniškem pregledu. Načeloma koristi tudi preventivno ukrepanje, še predno pride do prekoračitve optimalne vrednosti za holesterol. Več o holesterolu si lahko preberete tukaj.

Holesterol botruje srčno žilnim boleznim

Holesterol je pogosto vzrok za najpogostejše bolezni .

To so srčno žilne bolezni, na katre ima povišan holesterol velik vpliv. Stene žil zaradi povečani ravni holesterola začnejo z njim nasičevati. Kar lahko vodi do povečane možnosti za nastanek srčno žilnih bolezni. Prehrana je za optimalen holesterol več kot pomembna, sprememba prehrambnih navad pa ima tudi druge učinke. Premalo se zavedamo, da je hrana osnova za funkcioniranje človeškega telesa. Predvsem je premalo pomembno ločevanje koristne in nekoristne hrane. Za holesterol je potrebno vedeti, da ga rastlinske maščobe ne vsebujejo. Nadalje je hrano dobro razumeti preko energijske vrednosti ter njene presnove. Energijske vrednosti lahko razumemo podobno, kot druge energente. Vemo, da določena pogonska goriva prinašajo različne izkoristke. Podobno velja za razne druge energente. Napačne predstave so različne, predvsem pa so različno škodljive. Hrane je danes poleg tega na pretek, manj pa jo je za optimalen holesterol. Človek mora pri izbiri hrane odločati tudi od primera do primera različno. Fizičen napor ima drugačne zahteve, kot umski napor. Lačen človeka pa v nobenem primeru ne more dobro delovati. Za holesterol je pomembno, da dnevne obroke razdelimo na več dnevnih obrokov. Veliko te navade nima, največ hrane zaužijejo ob najmanj primernem času. To je zvečer, po končanih profesionalnih obveznostih. Napačnost takega razporeda je večplasten, kaže se v številnih težavah. Največ pozitivnih sprememb bi prinesel že optimalen zajtrk. Pri zajtrku je zanimivo, da tudi večje količine človeku ne škodijo. Ker preprosto vse odvečne količine preko dneva lahko izkoristi oziroma je več možnosti za njihov dober izkoristek. Za optimalen holesterol je pomembno jesti manj mesa, več perutnine brez kože ali ribe. Koristjo tudi sadje, zelenjava, kruh, testenine, krompir, kosmiči ter druga koristna hrana.

Pri pripravi hrane bomo za optimalen holesterol veliko sebi in svojemu zdravju koristnega storili, če bomo dajali kuhanju in dušenju prednost pred pečenjem in cvrtjem.