Tag Archives: klime

klimatske naprave

Klime in cene le-teh

Brez klime si dandanes ne predstavljam življenja. Uporabljamo jih zares povsod. Že vsak avto ima vgrajeno bolj ali manj učinkovito klimatsko napravo. Ker sem veliko na cesti in me marsikdaj na avtocesti sredi poletja ujamejo zastoji, je klima moj rešitelj. Da bi pri 35 stopinjah Celzija in še enkrat večji temperaturi asfalta bil brez klime, bi se mi po domače povedano zmešalo. Cene klimatskih naprav so zelo različne. Osnovni modeli na trgu so naprodaj že za nekaj sto evrov, močnejša, kot je klima in večja, boste posledično odšteli tudi več denarja. Za ogrevanje in ohlajanje doma neke srednje velikosti (50-70 kvadratnih metrov) boste za klimo odšteli tam od 300-700€, odvisno od proizvajalca.

Za ogrevanje in ohlajanje večjih stavb, hiš, trgovskih centrov in podobno pa vas bodo klime stale kar precej denarja, saj bo potrebnih tudi več notranjih in zunanjih enot. Največjo ponudbo teh naprav boste našli na spletnih straneh različnih ponudnikov po Sloveniji. Uporabne portal je tudi Ceneje, saj so tam zbrani najbolj konkurenčni ponudniki in tako lahko prihranite kar nekaj denarja, precej več, kot če bi klimo kupili v prvi trgovini, ki jo najdete. S klimo se lahko tudi učinkovito ogrevate. Sam trenutno živim v precej majhnem stanovanju in je bila klima nekako najbolj optimalna in najcenejša rešitev. Klima mi ogreje celotno stanovanje precej dobro, na terasi pa za toploto v hladnih zimskih večerih skrbijo električni grelci, ki nama s punco omogočajo »čikpavzo« brez nelagodja.

Moram reči, da se račun za ogrevanje čisto brez težav kosa z vsem normalnimi ogrevalnimi tehnikami, s tem, da je ogrevanje precej bolj enostavno. Klimo prižgem, ko pridem domov in stanovanje se dodobra ogreje v 15 minutah.