Tag Archives: logistika

Ključni dejavniki za uspeh na tujem trgu

Za poslovanje v tujini so značilne nekatere ovire, ki zahtevajo bistveno več pozornosti kot pri poslovanju na domačem trgu. Že sama logistika je na primer izziv zase, pa tudi ciljna država gotovo postavlja svojevrstne prepreke pri poslovanju. O uspehu pri poslovanju s tujino odločajo različni dejavniki, ki jih lahko do neke mere prilagodimo v svoj prid.

En izmed dejavnikov je vsekakor tudi zanesljiva logistika. Medtem ko pri poslovanju na lokalnem trgu običajno niti ni težko najti partnerja, ki učinkovito opravlja prevoze po državi in morda poskrbi tudi za vse druge spremljevalne obveznosti, bo za poslovanje s tujino bistveno težje najti tako zanesljivega in vsestranskega partnerja. Je pa učinkovita logistična mreža ključnega pomena za uspeh na tujem trgu. Če gre seveda za prodajo fizičnih izdelkov. Storitvena podjetja imajo na tem področju bistveno manj težav, saj lahko brez večjih skrbi poslujejo skoraj povsod po svetu. Logistika za takšna podjetja ne predstavlja večje ovire.

Vsekakor je logistika pomembna za uspešno poslovanje podjetja na tujem trgu, a za redno in pravočasno opravljanje prevozov moramo tudi redno in pravočasno plačevati svoje logistične partnerje. To pomeni, da se že takoj ob vstopu na tuji trg pokaže neprecenljiva vrednost zadostnega zagonskega kapitala ter stalno razpoložljivih likvidnih sredstev. Da bi uspeli sproti plačevati svoje obveznosti in investirati denar v nadaljnjo poslovno rast, je treba začeti s poslovanjem na trdnih temeljih z vsemi možnimi zagotovili o uspehu.

Na koncu pa treba poskrbeti še za dobre odnose s tujimi strankami in partnerji. Mednarodna logistika že vključuje tudi reševanje nekaterih težav, do katerih pride izključno zaradi kulturnih razlik, a za pravi uspeh bo treba narediti še korak dlje. Pametno je imeti v ciljni državi pravnega strokovnjaka, ki lahko ponudi svetovanje in posredovanje v primeru pravnih postopkov, neprecenljiv pa je tudi partner, ki razume jezik in kulturo ter navade ciljne skupine na tujem trgu.