Tag Archives: ohlajanje

prednosti hladilnika

Hladilnik, shranjevanje živil

Hladilnik uporabljamo za shranjevanje živili . Shranjevanje živil, ki ga opravlja hladilnik, se v marsičem razlikuje od shranjevanja pred časom. Danes mora sodobni hladilnik zagotavljati ustreznost zahtevam sodobnega časa. Pomembna lastnost sodobnega časa je energijska varčnost .

Ta lastnost je pri hladilniku še posebej izražena, saj lahko energijsko učinkovit hladilnik prihrani veliko na računu za električno energijo. Za tak nakup načeloma ni težav, kar se ponudbe tiče. Energijsko varčnih hladilnikov je v praktično vsaki trgovini vedno na zalogi. Zato taki hladilniki izstopajo med drugo ponudbo. Poleg vseh dobrih lastnosti, pa ima energijsko učinkovit hladilnik tudi nekatere manj prijetne lastnosti. Na prvem mestu je predvsem investicija. Investicija v energijsko varčen hladilnik je ob nakupu višja, kot v energijsko manj učinkovit hladilnik. Vendar se lahko investicija v energijsko varčen hladilnik lahko hitro povrne. Kako hitro se investicija v energijsko varčen hladilnik povrne lahko sami izračunamo. Lahko pa nam ta podatek posredujejo vsi, ki so se za takšno investicijo že odločili in imajo izkušnje z tako uporabo, kot tudi potrošnjo električne energije. O energijski potratnosti lahko veliko spregovorijo tudi odlagališča zavrženih hladilnikov. Veliko starih hladilnikov je še popolnoma funkcionalnih in jih lahko še naprej uporabljamo. Vendar so ti hladilniki energijsko tako neučinkoviti, da jih lastniki raje zamenjajo, kot pa da jih uporabljajo še naprej. Pri takem nakupu je samoumevno, da bo kupec najprej pogledal podatek o energijski učinkovitosti hladilnika. Saj bi sicer še naprej uporabljal tistega, ki ga namerava zavreči.

Energijska učinkovitost ni dobra le za naše življenjske stroške, ampak je tudi pomemben prispevek k varovanju okolja. Manj potrošene električne energije pomeni manj obremenjevanja okolja. Sicer se nam potrošnja enega električnega aparata ali vseh aparatov enega gospodinjstva zdi na prvi pogled majhen prispevek k varovanju okolja. Vendar akumulirana poraba vseh gospodinjstev na določenem območju govori čisto drugačno zgodbo. Hladilnik mora uporabniku v lastnostih ustrezat.