Tag Archives: omen

organizirano potovanja v oman

Oman, pokrajinska različnost

Oman zaznamuje velika, pestra in bogata pokrajinska različnost .Na eni strani Oman zaznamuje obalni pas, ki ima čisto drugačen način življenja, kot ga poznajo prebivalci v odmaknjenih gorskih vaseh. Poleg obalnega pasu

Oman zaznamujejo puščave ter zanimivi zalivi, ki so danes bolj dostopni kot nekoč. Oman je bil v zgodovini pomembno trgovsko središče. V začetku šestnajstega stoletja so glavno luko zavzeli Portugalci. V oblasti in posesti so jo držali skoraj dve stoletju. Sledilo je obdobje širitve preko morja na sever ter južno, na Afriške otoke. Oman danes šteje preko tri milijone prebivalcev. Potnikom v Oman se lahko nameni zelo raznolike programe in načine obiska dežele. Potniki bodo lahko uživali v vremenu, katerega značilnost je topla klima z malo padavinami. V glavnem mestu pade sto milimetrov padavin letno. S padavinami so bolj bogati gorski vrhovi. Padavine na gorskih območjih dosegajo vrednosti štiristo milimetrov letno. Za vse, ki uživajo v vročini, velja obiskati Oman od maj do septembra. V tem obdobju lahko temperatura doseže petdeset stopinj Celzija. Glavno mesto Muškat je največje mesto dežele. Prebivalstvo je zelo različno, glede na območje. V najširšem območju šteje preko pol milijona prebivalcev, v ožjem centru mesta pa je prebivalstva bistveno manj.

Mesto leži na obali Indijskega Oceana, v zalivu, ki je obkrožen z gorami vulkanskega izvora. Prestolnica leži ob pomembni prometnici, ki vodi ob obali proti sosednjem Jemnu in na zahod proti Združenim arabskim emiratom. Pomemben pečat mestu so pustili Portugalci v šestnajstem stoletju. Iz tega obdobja izhajajo portugalske utrdbe. Sicer pa je moč na starejših zgradbah in ostankih zgodovine opaziti vplive portugalskega, iranskega, indijskega, arabskega vpliva. Na zgradbah novejšega obdobja pa je precej znakov sodobnega zahodnega prijema. Mesto živi od in z utripom luke, ribištva ter trgovske aktivnosti. Oman je dežela, ki turistu lahko ponudi zanimivo izkušnjo vsakdanjika na jugovzhodnem delu Arabskega polotoka.

Več o tem