Tag Archives: potovanje

Islandija, dežela gejzirjev in ledenikov

Islandija je dežela gejzirjev, ledenikov, mokrišč ter drugih naravnih lepot. Islandija je evropski otok, ki na robu prestolnice nudi prehod v povsem naravno okolje. Povprečen prebivalec stare celine bo potreboval kar nekaj časa, da se navadi na bistveno drugačno okolje zunaj prestolnice ter drugih večjih mest.

Najbolj severno ležeča evropska prestolnica

Reykjavík je evropska prestolnica, ki leži na geografski širini nedaleč od polarnega kroga. Poleti temu primerno obiskovalce presenetijo skoraj povsem svetle noči, pozimi pa vsega štiri ure sončne svetlobe. Ime Reykjavík je sestavljenka pojmov reyka in vík. Reyka pomeni spuščati dim ali paro oziroma kaditi se, vík pa zaliv. Domnevno je naselje proti koncu devetega stoletja ustanovil Viking Ingolf Arnarson, ime pa je opis zaliva s kadečimi geotermalnimi izviri. Mesto se nahaja na jugozahodu otoka Islandija ter šteje preko sto dvajset tisoč prebivalcev. Nahaja se na območju velikem dvesto triinsedemdeset kvadratnih kilometrov, urbano podobo krasijo bližnji mogočen slap Gulfoss, gejzir Strokkur, Modra laguna s termalno vodo. Na severu otoka Islandija najdemo mesto Akureyri, leži v zalivu Eyafjörðura. Od prestolnice je oddaljen preko štiristo kilometrov, velja za šolsko, gospodarsko in kulturno središče severnega dela otoka. Mesto ima skoraj dvajset tisoč prebivalcev, velja za preskrbovalno središče z obrati za predelavo mleka in rib, tekstilno tovarno, tovarno barv in mila . Severno od Akureyrija se nahaja Husavik, kjer v vodah Severnega morja domujejo kiti. Severna Islandija se v vsej svoji lepoti kaže tudi preko jezera Myvatn. Gre za plitvo evtrofno jezero, ki leži na območju aktivnega vulkanizma na severu Islandije, nedaleč od vulkana Krafla. Ustvaril ga je izbruh vulkana, danes se ponaša z okoliškim mokriščem in izjemno bogato favno vodnih ptic. Med severom in jugom se Islandija kaže kot puščava z velikimi čredami ovac. Na jugu obiskovalcem Islandija ponuja na ogled, ledenik Vatnajokull, svojevrstna posebnost pa je tudi možnost vožnje mimo ledenih gora.

Doživite Islandijo z agencijo Oskar!

Zanzibar, afriška otoška zgodba

Zanzibar je afriški otok, mesto in otočje.

Ime Zanzibar je izvira iz arabske besede Zinj el-Barr, kar pomeni otok črncev. Lokalno prebivalstvo za poimenovanje uporablja ime Unguja. Vzhodno afriški otok ima površino tisoč šesto kvadratnih kilometrov, na skrajnih točkah meri petinosemdeset kilometrov v dolžino ter devetintrideset kilometrov v širino. Na otoku Zanzibar živi blizu milijon prebivalcev, večinoma na urbanih območjih. Najbolj poseljena območja najdemo na območju glavnega mesta, na severu ter severozahodu, kjer so najbolj rodovitna območja. Glavno mesto Zanzibar se nahaja na strateški točki, ki je v davni preteklosti omogočala varen pristan ter prav tako varno izplutje. Zato v mestu najdemo številne stare stavbe ter druge priče bogate zgodovine mesta. Kamnito mesto je stari del prestolnice, uvrščeno je na seznam kulturne dediščine. Za obiskovalce je zanimiv tudi nacionalni park Jozani Chwaka Bay. Območje parka je bilo v šestdesetih letih dvajsetega stoletja zaščiteno, na teritoriju velikem petdeset kvadratnih kilometrov najdemo številne edinstvene rastlinske in živalske vrste. Med znamenitosti otoka sodita tudi Jambiani, vas z okoli šest tisoč prebivalci ter turistično območje Kizimkazi. Pemba je drugi največji otok otočja Zanzibar, njegova površina znaša devetsto osemdeset kvadratnih kilometrov. Nahaja se petdeset kilometrov severno vzhodno od otoka Zanzibar, na njem živi štiristo tisoč prebivalce. Otok je pravo nasprotje otoka Zanzibar v turistične pogledu. Na njem se znajdejo redki obiskovalci. Na otoku deluje znan center tradicionalne medicine, ki pa privablja predvsem Afričane. Največja mesta na otoku Pemba so Chake, Mkoani ter Wete. Chake je obalno mesto ob istoimenskem zalivu, šteje dvajset tisoč prebivalcev. V njegovi bližini se nahaja edino letališče na otoku. Mkoani je pristaniško mesto, nahaja se na jugozahodnem delu otoka. Večina trajektnega prometa poteka prav preko pristanišča Mkoani. Wete se nahaja na severnem delu otoka, šteje trideset tisoč prebivalcev.

Otočje Zanzibar ponuja obiskovalcem pogled v bolj ali manj odmaknjeno življenje na afriških otokih. Oglejte si termine potovanj v Zanzibar.