Tag Archives: vhodna vrata

Masivna vhodna vrata prepričajo tudi izbirčneže

Izbira vhodnih vrat ni enostavna – sprejeti je treba mnoge odločitve, ki imajo lahko zelo daljnosežne posledice. Običajno se najprej posvetimo iskanju vrat z nujnimi funkcionalnimi lastnostmi, potem pa se izkaže, da nam izgled ni všeč ali pa da se ne podajo na objekt. Prav tako lahko šele pri uporabi ali celo po več letih uporabe ugotovimo kakšne pomanjkljivosti, ki bi jih morali odpraviti oziroma preprečiti že pri izbiri vrat. Težko je torej predstaviti vrata, ki bi zadovoljila tudi zahtevnejše izbirčne kupce. Morda pa bodo to uspela storiti masivna vhodna vrata, ki predstavljajo idealno kombinacijo mnogih ključnih lastnosti, ki jih iščemo pri takšnih vratih. Masivna vhodna vrata iz kakovostnega lesa so v mnogih primerih objektivno najboljša izbira, pa tudi subjektivno so zelo prepričljiva – z neprekosljivo estetsko vrednostjo in zelo prilagodljivo podobo bodo navdušila tudi izbirčneže, ki se pri izbiri stanovanjske opreme sicer težko odločajo. Za nameček pa je možno masivna vhodna vrata oblikovati po meri, kar odpre neskončno paleto različnih možnosti.

Kako izbrati vhodna vrata za dom ali podjetje

Po meri oblikovana masivna vhodna vrata

Če se odločimo masivna vhodna vrata oblikovati po meri, se nam odprejo številne nove možnosti. Izbirati je možno seveda med različnimi vrstami lesa, torej lahko vplivamo na naravno barvo vrat ter na mnoge lastnosti, ki so odvisne od izbranega materiala. A to ni vse, kar dopuščajo masivna vhodna vrata pri izdelavi po meri. Prilagodimo lahko še mnoge druge lastnosti in se morda odločimo tudi za nekatere dodatke, ki razširijo funkcionalnost in uporabnost takšnih vrat. Ena izmed možnih prilagoditev je recimo tudi zasteklitev, ki je zelo dobrodošla pri vhodnih vratih, še posebej v kombinaciji z lesom pa pričara tudi edinstven vizualni učinek. V vsakem primeru je pomembno, da masivna vhodna vrata naročimo pri kakovostnem in zanesljivem ponudniku, ki bo lahko zagotovil odličen končni izdelek, s katerim bomo zadovoljni skozi dolga leta uporabe. Oglejte si ponudbo v najbljižjem Pirnarjevem salonu.

Lesena vhodna vrata za ljubitelje klasike

Lesena vhodna vrata v večini primerov navdušujejo ekološko osveščene kupce, med pristaše pa sodijo tudi tradicionalni kupci. Les je naraven in obnovljiv vir, v Sloveniji je obilje gozdov. Zato pot od surovine do končnega izdelka kratka. Najpogosteje vse poteka v Slovenij, nemalokrat praktično pred domačimi vrati. Kako je potjo od surovine, materialov do končnega izdelka lahko konec koncev tudi preveri. V pomoč so mu lahko različni viri informacij, od klasičnih do sodobnih. V procesu odločanja ali v splošnih pogovorih pogosto slišimo menja, da lesena vhodna vrata zunanji podobi objekta pridajo občutek domačnosti in topline.

Ekološke prednosti in vzdrževanje

Lesena vhodna vrata imajo vse ekološke prednosti podobno kot drugi gradbeni materiali in elementi. Les je dodatno energetsko dober material. Investitorju lesena vhodna vrata omogočajo tudi zelo veliko paleto izbire glede osnovnega materiala, barve, vzorcev in drugih estetskih lastnostih končne izvedbe. Pika na i je naravni videz, kateri je za mnoge zelo cenjena lastnost. Pri drugih alternativah ima na voljo kvečjemu nekaj barv in vzorcev, več ali manj odvisno od ponudbe. V primerjavi z aluminijastimi so lesena vhodna vrata cenejša, kar daje investitorju dodatne možnosti investicije. Izbere lahko razne dodatke, ki jih večina proizvajalcev ponuja. Večinoma se lesena vhodna vrata izdelujejo v zelo različnih izvedbah, v osnovi so polna, v kombinaciji s steklom, poznamo pa tudi kombinacije z drugimi materiali.

Prednost pri vzdrževanju lesenih vrat je, da so lesena vrata za popravilo enostavnejša. Če se iz takega ali drugačnega razloga poškodujejo ali so potrebna obnove je les najpreprostejši in najbolj dosegljiv material. Odločitev za lesena vhodna vrata vsekakor ni enostavna, saj je les sam po sebi bogastvo izbire med različnimi materiali, izvedbami in ponudniki. Izberite svoja vhodna vrata tukaj.

lesena ali pvc vrata

ALU, PVC, ali lesena vrata?

Dandanes je na marketu veliko modelov vrat, imajo različne namen, lastnosti ipd. Eden od pomembnih dejavnikov pri izbiri vrat je material. Vrata so danes lahko narejena iz treh glavnih materialov, to so: aluminij, PVC, ali pa les. Povsem odvisno je kej bodo naša vrata stala, če izbiramo vhodna vrata bo v večini prevladoval aluminij ali PVC, medtem ko pri notranjih vratih prevladuje les. Notranja vrata so druga zgodba, zato bomo o njih pisali v kakšnem drugem članku.

Razlogov za premislek pred izbiro vrat iz različnih materialov je veliko, saj ima vsak material svoje dobre in pa seveda tudi nekaj slabih strani. Če začnemo pri aluminiju, aluminij se je na trgu pojavil šele v zadnjih letih, še posebej za vhodna vrata. Bistvene odlike aluminija so v popolni odpornosti na zunanje vremenske razmere, zelo dobri stabilnosti in trdnosti.

PVC je še vedno najbolj pogosto uporabljen material pri vhodnih vratih, glavni razlog leži v njihovi ceni. V preteklosti so ta vrata imela nekaj slabosti, saj niso bila odporna na UV žarke, zato so porumenela. Sedaj pa proizvajalci uporabljajo kvalitetnejši PVC, ki je odporen na UV žarke, prav tako so ta vrat bistveno bolj odporna na vremenske razmere kot lesena. Vzdrževanja z njimi praktično ni.

Z lesenimi vrati si bomo pridobili predvsem naravni videz, ki ga lahko poda le les. Z svojo porozno strukturo les bolj diha kot PVC ali aluminij. S tem doprinese bivalnim prostorom več zračnosti, s čimer se zmanjša vlaga v hiši. Poleg tega je znan kot dober toplotni izolator, vsekakor pa morajo biti lesena vrata primerno zaščitena z impregnatorskim sredstvom, sicer se leseno krilo začne sušiti in posledično tudi zvijati. Lesena vrata prevladujejo v notranjosti hiše ali pa se najbolj podajo k starejšim ali obnovljenim hišam.

Ker vrata predstavljajo kar lepo investicijo, je važno da se zavedamo kaj so prednosti in slabosti določenih materialov. Kako dolgo nam bodo vrata služila pa je odvisno tudi od kvalitete in pa namena, za katerega bodo uporabljena.