Tudi v poletje s pravimi gumami

Izbiri pnevmatik posvečamo veliko pozornosti predvsem v zimskih mesecih, pravzaprav v začetku novembra, ko je čas za nakup oziroma menjavo pnevmatik. Takrat se posvetimo vsem mogočim lastnostim in razlikam, da le najdemo idealen komplet gum za prihajajočo zimo. Ko pa je zimske sezone konec, zopet prestavimo na letne gume, a pri tem običajno ne izvedemo enakega postopka izbire. Pa bi ga morali, saj tudi poleti gume ključno odločajo o voznih lastnostih vozila in o izkušnji pri vožnji. Res je, da posledice napačne izbire letnih pnevmatik v večini niso tako drastične kot pozimi, a vseeno lahko tudi slabe letne gume vodijo v velike nevšečnosti in nezgode. Treba je izbrati kakovostne pnevmatike, tudi pri letnih modelih ne smemo sklepati kompromisov pri ključnih lastnostih.

Znamke gum

Veliko o pnevmatikah pove že znamka. Nedvomno je dobro izbirati med uveljavljenimi proizvajalci, predvsem cenjene so pri nas na primer Sava gume, poznamo pa še veliko priznanih tujih znamk. Prav tako pogosto pa se na trgu pojavljajo neznane znamke, o katerih si tudi iz razpoložljivih informacij ne moremo ustvariti realne predstave. Medtem ko imajo Sava gume in pnevmatike drugih priznanih proizvajalcev opravljene teste in primerjave, neznanih znamk ne moremo primerjati. Jasno je, da takšnim gumam ne gre namenjati pretirane pozornosti – od izbire je odvisna varnost vožnje, tako da z napačno odločitvijo tvegamo celo svoje življenje! Veliko bolj smiselno bo izbrati Sava gume ali druge kakovostne pnevmatike, na katere se lahko brezskrbno zanesemo. Za potrditev svoje izbire preverimo še rezultate testov in primerjav za posamezne modele.

Ključne odlike letnih pnevmatik

Letne gume morajo ponuditi optimalne vozne lastnosti glede na razmere v toplejšem delu leta. Enako kot pri zimskih gumah tudi v tem primeru gledamo zavorne razdalje, oprijem na cestišču, vodljivost in podobne lastnosti, le da letne gume niso testirane na snegu in ledu, temveč na suhem ali zgolj mokrem cestišču.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *