Če ste v dvomih, je najbolje preveriti status zavarovanja

Dejstvo je, da so zdravstvene storitve vedno dražje, zato je za vsakega posameznika ključnega pomena, da ima urejeno tako obvezno kot tudi dodatno zdravstveno zavarovanje. Svoj status zavarovanja lahko kadarkoli preverite preko spletne strani ZZZS ali SMS sporočila, zato je vsekakor pametno preveriti, če ste kadarkoli o dvomih.

To se najpogosteje dogaja v primeru, ko izgubimo službo, pogosto menjamo svoje delodajalce, ob izgubi statusa študenta ali dijaka in v primeru samozaposlitev. V takšnih situacijah je vsekakor status zavarovanja preveriti še pred obiskom zdravnika.

 

Zakaj je pomembno, da ste zavarovani?

 

Lahko smo zadovoljni, da so zdravstvene storitve in večina zdravil na recept v Sloveniji še vedno brezplačne. A to velja le v primeru, ko imamo urejen status zavarovanja. To pomeni, da nam obvezno zdravstveno zavarovanje plačuje delodajalec, pri katerem imamo sklenjeno redno delovno razmerje, medtem ko moramo za dodatno zdravstveno zavarovanje poskrbeti sami in ga skleniti pri eni izmed zavarovalnic.

status zavarovanja

Urejeno obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje nam zagotavlja, da nam ni potrebno plačevati obiskov pri osebnem zdravniku, specialističnih pregledov na napotnico, zdravil na recept, medicinsko-tehničnih pripomočkov in drugih zdravstvenih storitev. Ker so cene običajno zelo visoke, moramo v zdravstveno blagajno plačevati celo svoje življenje, ne glede na to, kako pogosti so naši obiski pri zdravniku.

 

Kako lahko najhitreje preverite status zavarovanja?

 

Čeprav so nekateri mnenja, da dodatno zdravstveno zavarovanje ni potrebno, pa je realnost takšna, da lahko eno večtedensko zdravljenje v bolnišnici marsikoga pahne v veliko finančno stisko. Zato je ključnega pomena, da imajo urejen status zavarovanja vse osebe, od otrok do upokojencev.

 

Ob pogostem menjavanju delodajalcev ali v primeru brezposelnosti, pa marsikdo ni seznanjen s svojim statusom zavarovanja. V tem primeru ga je še pred obiskom zdravnika pametno preveriti. Danes so nam na voljo različni načini, s katerimi lahko kadarkoli preverimo svoj status zavarovanja. To lahko storite preko spletne strani ZZZS, kjer na podstrani vtipkate le svojo številko zdravstvene kartice in podatki so vam že na voljo. Še bolj enostavno pa je preverjanje s pomočjo SMS sporočila, za kar potrebujete prav tako le številko zdravstvene kartice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.