Nikoli pozabljena obrt tesarstvo

Tesarstvo je kot dejavnost z dolgoletno tradicijo močno povezano z mnogimi drugimi dejavnostmi s področja gradbeništva. S tesarstvom so se ukvarjali že dolgo nazaj v zgodovini človeštva, saj je človek od nekdaj bil močno povezan z lesom. Les so uporabljali za gradnjo in preživetje, saj so si na ta način kurili ogenj in izdelovali domove. Tako rekoč je tesarstvo prisotno že od nekdaj, še danes pa ima ključno vlogo pri gradnji in opremljanju stanovanj.

S kakšnimi nalogami se srečuje tesar?

Tesar, ki je zelo dobro podučen in izučen o različnih vrstah lesa ter možnostih njegove obdelave,  izdeluje najrazličnejše lesene konstrukcije. Tesarstvo sodeluje že v začetnih fazah in pri izdelavi osnovnih elementov objektov, to so predvsem lesene konstrukcije.

Raznovrstne lesene konstrukcije so med najbolj pomembnimi izdelki, ki jih nudi tesarstvo. Najdemo pa tudi mojstre, ki imajo še veliko širšo ponudbo. Na https://www.tesarstvokregar.si/domov.html recimo dostopamo do ponudbe tesarstva Kregar, ki se ukvarja z izdelavo raznih lesenih elementov, od celotnih konstrukcij do manjših uporabnih in dekorativnih izdelkov.

tesarstvo

Kako tesarstvo opravlja svoje delo?

Pri izdelavi raznih lesenih konstrukcij obrt tesarstvo uporablja moderne in napredne metode. Različne konstrukcije so prvotno prikazane in izdelane na vrhunsko dodelanih računalniških programih, ki omogočajo odličen vpogled v to, kako bo izdelek na koncu izgledal. Tesarstvo je zelo razvito in se tako kot vsaka druga dejavnost zelo hitro in pospešeno razvija in dopolnjuje, saj uspešno izkorišča potencial sodobne tehnologije.

Vseeno je treba veliko dela opraviti tudi ročno. Navsezadnje še vedno potrebujemo kader, ki zna upravljati z naprednimi napravami, pripraviti ustrezne rešitve in vse naloge tudi opraviti. Prav tako tesarstvo še vedno vključuje ročno delo z enostavnim orodjem. Tudi na tak način je možno hitro opraviti veliko dela, sploh če imamo že pripravljene elemente, ki jih recimo ponudi CNC oblikovanje in natančen razrez s pomočjo računalnikov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.